Wat is uPort?

Ethereum, ConsenSys, Microsoft en Blockstack Labs werken samen aan een van de meest innovatieve projecten van dit moment: uPort. Het doel van dit project is het creëren van een open-source, zelf-soeverein en op de blockchaintechnologie gestoeld identiteitssysteem. Dit samenwerkingsverband werd met zeer veel belangstelling gade geslagen en bracht veel ontwikkelaars bij elkaar tijdens de ID2020-top bij de VN in New York.

Scannen van de vingerafdruk.
uPort werkt samen met de Zwitserse overheid aan overheidstoepassingen voor digitaal identiteitsbeheer

ID2020-top

Het doel van uPort is het tegengaan van mensenrechtenschendingen en misdaden tegen de menselijkheid, als gevolg van het ontbreken van een geldig identiteitsbewijs. De ID2020-top werd onder andere bijgewoond door leden van de Verenigde Naties, ondernemingen en politici. De gezamenlijke doelstelling is het verwezenlijken van een legale identiteit voor iedere wereldburger zonder legale status.

Human rights, mensenrechten, uPort.

Reputatiesysteem

ConsenSys heeft de uPort identiteit-oplossing ontwikkeld op basis van de blockchain. uPort zou het vervaardigen en beheren van de identiteiten van 7 ½ miljard mensen op onze Aarde drastisch kunnen gaan veranderen. Een zelf-soevereine identiteit stelt mensen in de gelegenheid om zelf verantwoordelijk te zijn, voor alle aspecten die te maken hebben met de eigen identiteit. Een strak geïntegreerd, doorlopend en draagbaar reputatiesysteem stelt mensen in ontwikkelde economieën in staat om veel meer privacy en controle te behouden over de eigen identiteit, maar zeker ook over de eigen reputatie.

Het logo van uPort
De website van uPort

Legale en volwaardige wereldburgers

Mensen zonder legale identiteit in minder ontwikkelde delen van de wereld, kunnen een eigen identiteit vastleggen en worden dan eindelijk legale en volwaardige wereldburgers, in deze opkomende digitale globale economie. uPort kan hier een hele belangrijke rol gaan spelen.

ID

Cryptografische ondertekening

uPort dient als platform voor attributen die met reputatie te maken hebben zoals e-mailadressen, url’s van sociale netwerksites of identiteits-documenten die worden uitgegeven door de staat. Leveranciers van dergelijke documenten zoals overheden, banken en IT-bedrijven kunnen deze attributen cryptografisch ondertekenen waarmee de geldigheid ervan wordt aangetoond.

Microfinance, Microfinanciering.

Microfinanciering

uPort zou dus gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld microfinancieringen te registreren op een decentraal platform voor leningen. Gebruikers van uPort hebben de volledige controle over hun persoonlijke informatie. Deze versleutelde informatie kan selectief gedeeld worden met doelgerichte tegenpartijen als de gebruiker dat noodzakelijk acht.

Blockchain nodes

Zelf-soevereine identiteitssystemen

Het unieke samenwerkingsverband tussen Microsoft en ConsenSys wordt door veel ontwikkelaars op het gebied van de blockchainttechnologie, met grote belangstelling gevolgd. De self-soevereine identiteitssystemen lijken er dan nu toch eindelijk aan te komen. Met het uPort project komen we een flinke stap in de richting van een eerlijkere wereld. Met deze nieuwe technologie, creëren we de mogelijkheid om mensen die geen legale identiteit hebben, een legaal bestaan te geven. Het niet hebben van een legale identiteit heeft zeer veel ernstige consequenties en daar moet dus een eind aan komen.

Trust. De blockchain en gedistribueerd vertrouwen.

Stabielere economie

Het toenemend gebruik van allerlei soorten digitale apparaten zoals smartphones en het internet gecombineerd met de blockchain, biedt een enorme kans om problemen die te maken hebben met identiteit en identificatie, op een hele efficiënte manier op te lossen voor iedereen. Een betrouwbare digitale identiteit en reputatie zorgen voor vertrouwen in de digitale wereld. Vertrouwen dat bij zal dragen aan een sterkere, maar vooral stabielere economie.

 

 

Serto en Veramo

Het uPort-project is inmiddels opgesplitst in twee nieuwe projecten: Serto en Veramo. Deze projecten hebben als voornaamste doel om het internet te decentraliseren en de controle over data terug te geven aan gebruikers. Serto stelt mensen en bedrijven in staat om de nieuwste innovaties op het gebied van gedecentraliseerde technologieën te gebruiken om gegevens draagbaarder, persoonlijker en waardevoller te maken. Veramo biedt performante en modulaire application programming interfaces (API’s) voor verifieerbare gegevens en Self-Sovereign Identity (SSI). Hiermee kunnen gebruikers gedecentraliseerde ID’s en verifieerbare inloggegevens creëren.

 

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van de blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).