AION: een derde generatie blockchain

met Geen reacties

De ontwikkeling van blockchaintechnologie gaat sneller dan dat het internet werd ontwikkeld. De eerste generatie blockchains werden puur ontwikkeld als platformen voor digitale betalingseenheden zoals Bitcoin. De tweede generatie blockchains werden ontworpen als netwerken voor decentrale applicaties. Deze waren voorzien van meer geavanceerde logica dan de eerste generatie. Ethereum is hier een voorbeeld van. De eerste en de tweede generatie blockchains zijn min of meer te vergelijken met de pc’s in de jaren 80. De belofte ervan was in die jaren enorm, maar in die jaren realiseerden mensen zich nog niet echt goed wat “digitale verbondenheid”, voor ons dagelijkse leven zou kunnen gaan betekenen.

Desktop, PC

De derde generatie blockchains

Op het gebied van de blockchaintechnologie is nu een volgende fase aangebroken en staat de derde generatie blockchains in de startblokken. Deze derde generatie blockchains maakt het mogelijk dat op zichzelf staande blockchains met elkaar kunnen communiceren. Binnen het netwerk wordt in feite een protocol gehanteerd waardoor “ongelijke” digitale ecosystemen een wisselwerking met elkaar kunnen aangaan. En dat schept uiteraard een nieuwe zee aan mogelijkheden. AION is zo’n derde generatie blockchain. Het AION-netwerk is in staat om snel informatie en logica te verwerken en waarde te verplaatsen van A naar B, tussen verschillende blockchains.

3rd. De derde generatie blockchains.

Initial Coin Offering

Met de toename van ICO’s (Initial Coin Offering) wereldwijd, vragen steeds meer mensen zich af, op welke manier blockchaintechnologie zich in de komende jaren daadwerkelijk zal gaan ontwikkelen. De blockchain presenteert zich in verschillende vormen en bestaat dan ook nog niet als één universeel systeem voor cryptocurrency’s en decentrale applicaties. Als het gaat om investeringen in technologiebedrijven, dan is er een opvallende ontwikkeling gaande. De meest succesvolle investeringen richten zich namelijk niet in hoofdzaak meer op de behoeften, wensen en verlangens van consumenten, maar in plaats daarvan wordt meer geïnvesteerd in de behoeften van andere bedrijven. Met namen Microsoft en Google hebben veel van hun geld verdiend met business-to-business investeringen.

 

De complexiteit van blockchaintechnologie is groot.

 

Wazige en vage materie

Dat blockchaintechnologie voor heel veel mensen nog een “wazige” en vage materie is, dat is nog redelijk zacht uitgedrukt. De complexiteit van deze decentrale gedistribueerde netwerken is erg groot. Onder andere deze complexiteit is er de oorzaak van, dat heel veel blockchainontwikkelaars en projecten elkaar zoveel mogelijk proberen aan te vullen en trachten in te spelen op elkaars behoeften. Het uiteindelijke doel daarbij is om de blockchain in de nabije toekomst gebruiksvriendelijk te maken voor het grote publiek. Dat zal nog niet gemakkelijk zijn.

Dame met een cryptocurrency bril.

 

Wildgroei aan cryptocurrency’s

Eén van de problemen heeft te maken met de ‘wildgroei’ aan cryptocurrency’s en het gegeven dat al deze cryptomunten weer een ander doel dienen. Veel projecten ontvangen aanzienlijke investeringen, waarbij voor die investeringen verschillende soorten crytocurrency’s worden gebruikt. Het is ook daarom dat veel digitale betalingseenheden, op allerlei manieren aan elkaar zijn verbonden. En dat maakt alles natuurlijk nog veel complexer. Een complexiteit waarbij de interoperabiliteit, de verenigbaarheid en de uitwisselbaarheid van de blockchainsystemen, nog erg ver te zoeken zijn. Echter is de markt voor digitale betalingseenheden inmiddels uitgegroeid tot een markt van om en nabij 150 miljard Amerikaanse dollar.

Struikelblok

Schaalbaarheid als struikelblok

De schaalbaarheid van blockchainnetwerken vormt een van de grootste struikelblokken, voor een massale adoptie van  deze technologie door het grote publiek. Een project als AION richt zich op het verbeteren van die schaalbaarheid. Als over gedistribueerde netwerken wordt gesproken dan gaat het meestal over hoe veilig dergelijke netwerken zouden kunnen zijn, maar de schaalbaarheid zal uiteindelijk nog veel zwaarder wegen dan de veiligheid ervan. Hoeveel data kunnen blockchains eigenlijk verwerken terwijl ze nog prima functioneren? In een wereld waar straks iedere grote onderneming wellicht zijn eigen blockchain runt en heel veel verschillende soorten data opslaat, is dat natuurlijk één van de allerbelangrijkste vragen. Het is dan noodzakelijk dat gedistribueerde ecosystemen de verwerking van al die data, ook daadwerkelijk aankunnen.

Privacy

Bedrijven zien transparantie als een nadeel

Als het gaat om interoperabiliteit waarbij gigantisch veel data van de ene naar de andere blockchain “vloeit”, dan lopen we al snel tegen problemen aan. Veel verschillende protocollen kunnen vaak geen wisselwerking met elkaar aangaan. Als decentrale applicaties voor een bedrijf niet eenvoudig met het desbetreffende blockchainnetwerk kunnen communiceren, dan zou dat organisaties heel veel schade kunnen berokkenen. Daarnaast is ook het risico van privacyschending een probleem waar we niet al te gemakkelijk aan voorbij kunnen gaan. Een van de fundamentele elementen van blockchaintechnologie, is tenslotte de transparantie van cryptocurrency’s. Veel bedrijven zien die transparantie juist als een nadeel. Zij vinden namelijk dat gevoelige data niet publiek zichtbaar zou moeten zijn.

 

 

Miljoenen blockchains

Er zijn dus nog veel struikelblokken die een mainstream blockchainadoptie in de weg staan. Maar hoe kunnen gedistribueerde grootboeken dan aantrekkelijk worden gemaakt voor zakelijke toepassingen? De honderden blockchainnetwerken die vandaag de dag al bestaan, zullen snel uitgroeien tot duizenden en wellicht hebben we over een aantal jaren te maken met miljoenen blockchains. Het is dan noodzakelijk dat al die netwerken voor bedrijven en particulieren met elkaar verenigbaar zijn. Op welke manier dat dan precies vorm zal krijgen is op dit moment (oktober 2017) nog lastig te voorspellen.

Man overladen met dollars.

Investeren in blockchaintechnologie

AION heeft zijn eigen cryptocurrency en gebruikt deze als stimulans voor het creëren van een meer solide ecosysteem en het uitvoeren van transacties. De verwachtingen van AION zijn groot en ik ben benieuwd of dit project zich ook inderdaad kan manifesteren als een publieksvriendelijk platform, dat blockchains net zo gebruiksvriendelijk maakt, als dat bijvoorbeeld e-mail clients het communiceren via het internet vereenvoudigde. NUCO is ontstaan uit de blockchain van Deloitte, waar enorm veel onderzoek is gedaan naar blockchaintechnologie voor financiële toepassingen. AION moet investeerders gerust stellen en overhalen om te gaan investeren in blockchaintechnologie. Investeerders warm maken voor gedistribueerde netwerken is daarbij nog een ander verhaal, dan het enthousiast maken van de doorsnee consument. Dat zal dan ook echt op een andere manier moeten gaan gebeuren.

Man met gestapelde blokken.

 

Bijdragen van ontwikkelaars

Een blockchain-infrastructuur valt of staat met de bijdragen van ontwikkelaars. Het is ook daarom dat NUCO deze ontwikkelaars met de cryptocurrency AION beloont voor hun inspanningen. Een dergelijke stimulans zorgt voor het functioneren van het ecosysteem. Ondanks alle problemen en uitdagingen die er nog liggen op het gebied van de blockchaintechnologie, zal de interesse vanuit het bedrijfsleven voor gedecentraliseerde netwerken, crypto-activa en smart contracts snel toenemen. Dat blijkt alleen al uit de bedragen die grote bedrijven op dit moment al in de verschillende projecten pompen. Het zakelijke landschap staat aan de vooravond van een ontwikkeling die de manier van zakendoen waarschijnlijk radicaal gaat veranderen. NUCO heeft met AION alvast een digitale duit en het zakje gedaan!

 

Hoe werkt de AION blockchain?

Met het AION-netwerk kunnen blockchains naar voorkeur worden ontworpen en precies worden afgestemd op de behoeften van de gebruikers. Dit geldt voor zowel bestaande blockchains, als voor de blockchains die de komende jaren nog gebouwd gaan worden. AION zet de basis voor een digitale gedecentraliseerde infrastructuur, waarin de blokketens op een harmonieuze wijze met elkaar kunnen “bestaan” en communiceren. Het uitvoeren van dapps en het transporteren van cryptocurrency’s gebeurt aan de hand van de AION-token. Daarnaast kan AION prima overweg met Ethereum waardoor een uitwisseling van de AION-cryptomunt met Ethereum een peuleschil wordt. Bijna ieder blockchainplatform kan een wisselwerking aangaan met het AION-netwerk. Dat maakt deze derde generatie blockchains uitermate geschikt voor supply chain management. Niet alleen wordt de communicatie tussen leveranciers veel beter gestroomlijnd, maar wordt het beheren van de online identiteit ook veel eenvoudiger en veiliger.

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter