Wanchain: een interactie tussen verschillende blockchains

met Geen reacties

Een nieuwe Chinese openbare blockchain is Wanchain (WAN). Dit platform is ontwikkeld door Jack Lu, voormalig CEO van Wanglu Tech en een van de mede-oprichters van Factom. Ook China zit niet stil op het gebied van de blockchaintechnologie. De Chinese overheid heeft inmiddels aangekondigd dat ze uitgebreid onderzoek doet, naar de manieren waarop decentrale gedistribueerde netwerken kunnen worden geïntegreerd, binnen de Chinese samenleving. Een van de toepassingen die daarbij in het oog springt, is het innen van belastingen en het versturen van facturen via blockchains. De Chinese centrale bank heeft al een belangrijke test gedaan met een eigen cryptocurrency. Daarmee werd China het allereerste land ter wereld dat een test heeft uitgevoerd, met een nationale digitale betalingseenheid. Dit prototype heeft net als de traditionele valuta ook de naam yuan (CNY) meegekregen.

 

 

Technische, logistieke en economische uitdagingen

Deze ontwikkelingen laten zien dat ook China heel serieus onderzoekt wat de technische, logistieke en economische uitdagingen zijn, die te maken hebben met digitaal geld en de toepassingen daarvan. Ook het aziatische land heeft ingezien, dat digitale valuta de kosten van financiële transacties drastisch omlaag kunnen brengen. Daarnaast kunnen veel diensten bereikbaarder worden voor de bevolking op het Chinese platteland. Op dit moment zijn miljoenen Chinezen nog steeds verstoten van diensten van traditionele banken. Daar kunnen cryptocurrency’s iets aan veranderen.

China

Oververhitte huizenmarkt in China heeft ook gevolgen voor ons

De Chinese economie gaat op dit moment als een malle en er wordt dan ook door veel economen gevreesd voor een bubbel. Als daar bijvoorbeeld de “huizenbubbel” barst, dan heb je best kans dat ook ons land ook weer regelrecht in een recessie knalt. En ik geloof niet dat heel veel mensen daar nog zin in hebben. Het instorten van de Chinese huizenmarkt heeft indirect zeer negatieve gevolgen voor de hele wereldhandel. Wat in 2008 met een sneltreinvaart over de Atlantische Oceaan van rechts kwam, komt dan als een speer van links. Digitale betalingseenheden stellen de Chinese overheid veel beter in staat om overzicht te houden op financiële transacties. Hierdoor kan corruptie effectiever worden tegengegaan – dit is in principe een van de voornaamste taken van welke overheid dan ook. Een cryptocurrency geeft een overheid economische informatie in “real-time”, en dat is natuurlijk een enorm voordeel voor beleidsmakers op financieel terrein.

 

 

Decentrale financiële diensten en innovaties

Wanglu Tech is een Chinees bedrijf dat een op blockchaintechnologie gebaseerd, financieel platform heeft ontworpen: Wanchain! Met deze gedistribueerde infrastructuur wordt het heel eenvoudig om eigendommen tussen verschillende blockchains uit te wisselen. Met Wanchain kunnen organisaties hun eigen decentrale financiële diensten en innovaties ontwikkelen. Het platform hanteert daarbij een protocol, waarbij overdracht van eigendommen wordt uitgevoerd door een interoperabel mechanisme, dat wereldwijd functioneert. Wanchain maakt daarbij gebruik van zeer verfijnde cryptocurrency-versleuteling. Omdat dit platform een verbinding kan maken tussen allerlei verschillende systemen en industrieën, is dit netwerk zeer geschikt voor toepassing op hele grote schaal.

 

 

Wanchain is turing-compleet

Wanchain maakt niet alleen een verbinding tussen blockchains en industrieën zelf mogelijk, maar is in wezen zelf ook een blockchainplatform dat helemaal Turing-compleet is. Transacties binnen Wanchain kunnen worden uitgevoerd aan de hand van smart contracts, waardoor er een hoge mate van veiligheid wordt gecreëerd tegen onbevoegde handelingen. Er worden op dit moment (september 2017) verschillende financiële toepassingen ontwikkelt voor verschillende sectoren en in feite zijn deze toepassingen (op het decentrale gedistribueerde karakter na) vergelijkbaar met traditionele financiële producten.

Yuan, Chinese renminbi, China experimenteert met Wanchain en digitale betalingseenheden.

Meer controle over eigendommen

Met Wanchain krijgen mensen en bedrijven meer controle over hun eigendommen en worden wereldwijd veel meer diensten (in heel veel verschillende branches) voor hen beschikbaar. China heeft de grootste economie op aarde met in 2016 een bruto binnenlands product van meer dan 70 biljoen renminbi (RMB). Dit is omgerekend ongeveer 10,4 biljoen Amerikaanse dollar. Experimenten met digitale betalingseenheden en blockchaintechnologie op een dergelijke grote markt, zijn uiteraard erg spannend.

 

 

Vrije verkiezingen in China?

Zoals iedereen wel weet neemt China het niet altijd even nauw met mensenrechten en we kunnen dan ook niet zeggen dat China een volwaardige democratie is. De Volksrepubliek China heeft het algemeen stemrecht ingevoerd in 1949, maar in de praktijk zijn vrije verkiezingen onmogelijk. Er is in principe maar één partij aan de macht en dat is de Communistische Partij. Er zijn wel een aantal kleinere partijen, maar zij hebben weinig in de melk te brokkelen en zullen moeten dansen naar de pijpen van de Volkspartij. Toch is juist ook China nu aan het bekijken hoe blockchain zou kunnen worden gebruikt bij verkiezingen. Hoe dat dan precies vorm zou moeten krijgen, is mij echt een raadsel! Als ontwikkelaars zoals Wanchain gedistribueerde applicaties gaan ontwerpen voor verkiezingen in “onvrije” landen, dan ben ik benieuwd hoe die smart contracts zullen worden geprogrammeerd. Hoe gaan ze dit rijmen met het transparante, onveranderbare, decentrale, gedistribueerde karakter van de blockchain?

 

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter