Wat is het verschil tussen yuan en renminbi?

Als mensen refereren aan de nationale valuta van China dan hebben sommigen het over de “yuan (CNY)” en anderen hebben het over de “renminbi (RMB)”. Hoe zit dat nu precies? De namen verwijzen weliswaar naar dezelfde munteenheid, maar ze worden echter gebruikt in een andere context. “yuan” is de naam van de basiseenheid van de “renminbi valuta” en werd rond 1949 – de periode dat de Communistische Partij over China ging regeren – geïntroduceerd. “Renminbi” betekent: “Het geld van het volk”.

Renminbi

Het geld van het volk

In de Volksrepubliek China kan overal worden betaald met het geld van het volk, behalve in Hongkong en Macau. Als je iets in China moet afrekenen in een winkel, dan kun je wel zeggen dat iets bijvoorbeeld 19 yuan kost, maar je kunt niet zeggen dat iets 19 renminbi kost. Je zou dit het beste kunnen vergelijken met de Britse “pond sterling” (de officiële Britse valuta) en de “pond” (de aanduiding van een bedrag in pond sterling). Iets kost bijvoorbeeld 3 pond, maar je zegt nooit dat iets wordt verkocht voor 3 pond sterling. Een pond is hier dus de basiseenheid van de pond sterling. En de yuan is de basiseenheid van de renminbi. Je hebt het dus nooit over “het aantal” renminbi’s, net zoals je het nooit over “het aantal” pond sterlings hebt.

Shanghai, China. Renminbi is de valuta van China.

Gecontroleerde wisselkoersen gebaseerd op marktvoorraad renminbi

De wisselkoersen van de renminbi vinden gecontroleerd plaats, gebaseerd op de marktvoorraad en de wisselwerking met verschillende andere buitenlandse valuta. RMB futures worden onder andere verhandeld op de Amerikaanse Chicago Mercantile Exchange. De futures zijn contant verrekend, dat wil zeggen dat er een afwikkeling heeft plaatsgevonden van een derivatenpositie tegen geld, in plaats van tegen levering van de onderliggende waarde. Dit klinkt ingewikkeld, maar het betekent eigenlijk gewoon dat afhandeling in contant geld plaatsvindt. Hierbij worden de wisselkoersen gebruikt die door de Volksbank van China worden gehanteerd. Ook in China worden momenteel verschillende projecten opgezet, die zich richten op digitale betalingseenheden en blockchaintechnologie. Enkele voorbeelden daarvan zijn Wanchain en NEO.

 

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).