Hoeveel belasting moet ik betalen over mijn crypto munten?

met Geen reacties

Iedereen moet over zijn of haar cryptocurrency’s belasting betalen. Maar hoe moet je de waarde ervan nu precies aangeven bij de belastingdienst? Wanneer je je belastingaangifte invult dan worden je virtuele munten ook gewoon gezien als bezittingen, die je moet aangeven in box 3. De economische waarde op 1 januari van 2018 is bepalend voor de aangifte in 2019. Het peilmoment is precies om 00.00 uur. In box 3 geldt in 2017 een vrijstelling voor het vermogen van € 25.000 per persoon. Voor het jaar 2018 is het vrijgesteld vermogen verhoogd naar € 30.000 per persoon. Over het vermogen dat boven deze bedragen uitkomt betaal je belasting.

Tax, belasting

 

Belasting en waardedaling

Cryptocurrency’s zoals Bitcoin, Ethereum, Verge, Cardano, IOTA, Zcash en bijna alle andere coins zijn erg grillig en de snelheid waarmee de koersen van virtuele valuta omhoog en omlaag schieten, is niet te vergelijken met de koersbewegingen van traditionele valuta. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat jouw cryptocurrency’s op 1 januari 2018 nog een waarde hadden van € 35.000 en in april 2019 – wanneer je jouw belastingaangifte doet over 2018 – de waarde is gedaald tot nog geen € 1.500. Je moet dan echter nog steeds belasting betalen over de waarde van anderhalf jaar geleden. Houd hier rekening mee!

 

Cryptocurrency's, handelsbeurzen, digitale betalingseenheden, belasting

 

Waarom hoef ik als handelaar geen BTW te betalen over de virtuele valuta die ik verhandel?

Particulieren die actief (en niet beroepsmatig) in cryptocurrency’s handelen en dagelijks meerdere keren virtuele munten aan- en verkopen, hoeven binnen de Europese Unie vooralsnog geen BTW te betalen. Dat komt omdat er fiscaal gezien geen sprake is van toegevoegde waarde. Virtuele valuta hebben dan weliswaar de functie van geld, maar het is (nog) geen officieel geld. Wanneer je bent ingeschreven als ondernemer bij de Kamer van Koophandel en bedrijfsmatig in cryptocurrency’s handelt of producten verkoopt tegen virtuele valuta, dan kunnen de zaken geheel anders liggen. Wellicht moet je de waarde van de coins dan aangeven als winst in box 1. Omdat dit nog een heel grijs gebied is, is het altijd verstandig om een fiscalist om advies te vragen over jouw specifieke situatie.

 

 

Wat gebeurt er als ik de waarde van mijn Bitcoins en altcoins niet opgeef aan de belastingdienst?

Het is dus verplicht om de waarde van je crypto coins aan te geven bij de belastingdienst. Wanneer je de waarde niet aangeeft, dan wordt dat gezien als belastingontduiking. Een crypto-handelaar die tegen de lamp loopt moet alsnog de verschuldigde belasting betalen en krijgt vervolgens een flinke boete opgelegd. Iedereen is zelf verantwoordelijk voor zijn belastingaangifte en het aanleveren van de juiste informatie.

 

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter