UNICEF ondersteunt startups bij het opzetten van blockchainprojecten

met Geen reacties

VN-organisatie UNICEF gaat investeren in zes innovatieve blockchainprojecten die zich voornamelijk richten op een aantal specifieke opkomende markten in verschillende landen. UNICEF financiert deze projecten met behulp van een innovatiefonds, dat speciaal is opgezet om landen en regio’s te helpen met de integratie van complexe technologieën, zoals databeheersystemen, machine learning en nu dus ook geavanceerde gedistribueerde grootboektechnologie. UNICEF krijg per blockchainproject de beschikking over 100.000 dollar voor de ontwikkeling van de eerste open source prototypes.

UNICEF

Team van enthousiaste toegewijde blockchainexperts

Inmiddels heeft UNICEF al geïnvesteerd in 33 blockchain startups, in 23 verschillende landen wereldwijd. De organisatie heeft dus al enige ervaring met blockchaintechnologie en wordt ondersteund door een team van enthousiaste en zeer toegewijde blockchainexperts. In 2016 ging UNICEF voor het eerst aan de slag met blockchaintechniek en investeerde in dat jaar voor de eerste keer in een Zuid-Afrikaanse startup.

UNICEF financieert blockchain startups

Blockchain-innovaties die aansluiten op de eigen actviteiten

Christopher Fabian, technoloog bij UNICEF geeft aan dat ondanks dat blockchaintechnologie zich nog in de kinderschoenen bevindt, het verstandig is om de ware potentie van dergelijke netwerken nu goed te onderzoeken. Stilaan wordt duidelijk wat de mogelijkheden van de blockchain zijn voor maatschappelijke organisaties zoals UNICEF en op welke manier dergelijke innovaties kunnen aansluiten op al bestaande centraal georganiseerde activiteiten.

vaccinatie, vaccin

Distributie en inkoop van vaccins

Een goed voorbeeld daarvan is de distributie van miljarden vaccins per jaar. De blockchain leent zich niet alleen goed voor het stroomlijnen van het hele inkoopproces van vaccins, maar ook bij de ondersteuning van andere operaties binnen de organisatie, kunnen decentraal gedistribueerde grootboeken een hele belangrijke rol gaan spelen.

UNICEF ondersteunt blockchain startups bij de ontwikkeling van projecten voor hulporganisaties

Smart contracts en dapps voor het tackelen van mondiale problemen

De investeringen in de projecten van de blockchain startups zijn onderdeel van een lange termijn plan, dat UNICEF voor de komende jaren heeft uitgestippeld. Hoe kunnen smart contracts en dapps worden gebruikt door grote hulporganisaties bij allerlei complexe gedistribueerde beslissingsprocessen? De zes startups werken aan oplossingen voor uiteenlopende mondiale problemen, die vandaag de dag in veel gevallen door de omslachtige “centrale” aanpak, soms maar moeilijk te tackelen zijn.

Kinderen, armoede, UNICEF

Welke blockchainprojecten worden door UNICEF financieel ondersteund?

Nodes, uitleg blockchain.

 

Atix Labs

Deze Argentijnse startup ontwikkelt een platform voor kleine tot middelgrote bedrijven voor de financiering van hun onderneming. Dit platform moet de traceerbaarheid van geldstromen bevorderen en een helder inzicht geven in waar, wanneer en door wie de fondsen precies zijn gebruikt. Hierdoor kan goed worden gemeten wat de daadwerkelijke resultaten zijn van een specifieke financiering.

Pillen, farmaceutische industrie.

 

Prescrypto

Het Mexicaanse Prescrypto creëert een digitale oplossing voor het gebrek aan elektronische doktersrecepten in ontwikkelingslanden. Het is de bedoeling dat het blockchainplatform van Prescrypto kan worden gebruikt door verschillende medische dienstverleners om de medische geschiedenis van een patiënt in te zien, waardoor de kwaliteit van de zorg op tal van terreinen kan worden verbeterd.

Hulpverlener, UNICEF ondersteunt blockchainprojecten die zich richten op de aanpak van armoede in ontwikkelingslanden

Onesmart

Een andere Mexicaanse blockchain startup is Onesmart. Zij werken aan decentraal gedistribueerde grootboektechnologie, om verduistering van fondsen tegen te gaan binnen opkomende markten. Het prototype moet ervoor zorgen dat de gelden ook daadwerkelijk terechtkomen, bij de doelgroepen en ontwikkelingsprojecten waarvoor die financiering is bestemd.

Vluchtelingenkamp in Pakistan

W3 Engineers

Aan de andere kant van de wereld werkt de Bangladese startup W3 Engineers aan een platform dat zich focust op een betere connectiviteit in vluchtelingenkampen. Het draait daarbij om het realiseren van een offline mobiel netwerk, zonder de noodzaak van simkaarten of een internetverbinding. Ook van dit blockchainproject wordt veel verwacht.

Blockchain platform

Utopixar

Binnen de Arabische wereld ontwikkelt de Tunesische startup Utopixar een blockchain-toepassing voor gemeenschappen en organisaties, waarmee beslissingsprocessen en geldstromen kunnen beter kunnen worden gestroomlijnd.

Indiase vrouw en kind

Statwig

Het Indiase Statwig creëert blockchain-applicaties die ervoor moeten zorgen, dat de distributie van vaccins op een veilige en efficiënte manier verloopt. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een zeer geavanceerd supply chain management systeem.

Nodes, blockchainnetwerk.

 

Blockchainprojecten van het Wereldvoedselprogramma

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN heeft als belangrijkste taak: het verstrekken van voedingsmiddelen aan vluchtelingen en slachtoffers van natuurrampen. Het WFP voert al sinds 2017 verschillende testen uit met blockchainplatformen. Bij deze proeven werd vooral gekeken naar hoe blockchaintechnologie zo effectief mogelijk kan worden ingezet, bij de hulpverlening aan vluchtelingen in Jordaanse vluchtelingenkampen.

Oorlogskind, UNICEF

Managen van hulpverlening aan vluchtelingen

Deze kampen werden in dat jaar overspoeld met mensen die op de vlucht waren voor het geweld, in het door oorlog verscheurde Syrië en een aantal andere buurlanden. In totaal werden er in die kampen ongeveer 740.000 mensen opgevangen en bij de blockchaintesten werd gekeken hoe de hulp aan 100.000 vluchtelingen met behulp van decentraal gedistribueerde grootboektechnologie, zo efficiënt mogelijk zou kunnen worden gemanaged.

Dakloze man slaapt op straat

Transparantie voor donateurs

Andere internationale organisaties die al met blockchaintechnologie aan de slag zijn gegaan, zijn onder andere de Wereldbank en het Rode Kruis. Niet alleen grote hulporganisaties voeren testen uit met blockchainpilots, ook kleine goededoelenorganisaties zijn ermee in de weer. Een goed voorbeeld daarvan is het Britse blockchainproject van “St Mungo’s charity” die hulp verleent aan daklozen in de straten van Londen. De blockchain werd gebruikt om donateurs te laten zien, op welke manier hun giften precies werden gespendeerd. Zo kon St Mungo’s charity exact aantonen dat de fondsen alleen werden gebruikt voor de opvang en de verzorging van de daklozen en niet voor randzaken.

Dakloze mensen

De privacy is een heikel punt

Blockchaintechnologie kan een mooie aanvulling zijn op groot- en kleinschalige hulpprojecten, maar de techniek heeft wellicht ook een keerzijde. Een heikel punt is bijvoorbeeld de privacy. De data die wordt vastgelegd in de blockchain kan in principe de handelingen van individuele personen heel nauwkeurig volgen. De persoonlijke gegevens worden dan weliswaar cryptografisch versleuteld, maar de opgeslagen transacties zijn zichtbaar voor iedereen die toegang heeft tot het specifieke blockchainnetwerk. En zeker als we te maken hebben met kwetsbare mensen zoals stateloze vluchtelingen of daklozen, dan is dat toch wel iets om goed over na te denken!

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter