Phantasma: Smart Non Fungible Tokens

met Geen reacties


Een veelbelovende kosteneffectieve blockchain-innovatie is Phantasma Chain een gebruiksvriendelijk platform voor de ontwikkeling van decentrale applicaties (dApps) dat zich onder meer richt op toepassingen voor online gaming. Dit platform onderscheidt zich van andere blockchain-initiatieven door de ontwikkeling van een compleet, schaalbaar en flexibel ecosysteem, waarbij transacties zeer snel kunnen worden uitgevoerd. Phantasma richt zich niet alleen op zijn eigen platform, maar creëert ook een verbindende schakel tussen al langer bestaande blockchainnetwerken. De digitale ‘in-game’ items (skins) die op de gedecentraliseerde marktplaats kunnen worden verhandeld hebben de vorm van Non Fungible Tokens (NFT’s). Deze NFT’s zijn niet verwisselbaar of vervangbaar en vertegenwoordigen virtuele assets (zoals in-game activa) of unieke objecten in de fysieke wereld. Omdat de NFT’s helemaal uniek zijn kunnen ze functioneren als digitaal eigendomsbewijs. Alleen gebruikers die de NFT’s beheren in hun persoonlijke wallets zijn eigenaar van de tokens. Phantasma biedt daarmee een geheel nieuwe en unieke standaard voor Non Fungible Tokens, waarmee een groot aantal bijzondere extra NFT-functionaliteiten worden geïmplementeerd.

 

Tokenisatie

Geneste NFT’s

GOATi’s Pavillion-gamehub

Smart Non Fungible Tokens

GhostMarket

Software-distributieplatform Steam   

Twee-tokensysteem

SOUL

KCAL

Status van SOUL Master

CROWN NFT’s

Gedecentraliseerde opslagruimte

Cross-chain crypto-wallets

Orakel-ondersteuning

 

Phantasma logo

Tokenisatie

Phantasma is speciaal gebouwd voor NFT-integratie, waardoor alle basisfuncties zoals bijvoorbeeld minting (het genereren van tokens) en het uitvoeren van transacties eenvoudig kunnen worden gebruikt, zonder dat dit in ieder afzonderlijk smart contract hoeft te worden geprogrammeerd. Hierdoor wordt de NFT-gerelateerde smart contract-functionaliteit voor ontwikkelaars vereenvoudigd en gebruiksvriendelijker. Non Fungible Tokens zijn zeer geschikt voor het vertegenwoordigen van digitale items of fysieke objecten in de echte wereld. In principe kan alles worden ‘getokeniseerd’ zoals onder meer: luxe goederen, kunstwerken, grondstoffen, auto’s, aandelen, wijnen, intellectueel eigendom, certificaten, onroerend goed, energie, muziek, identiteit, investeringsopties, maar ook bijvoorbeeld leningen en schulden. Door het tokeniseren van in-game assets ontstaan er voor gamers en ontwikkelaars geheel nieuwe mogelijkheden voor het creëren van nieuwe inkomstenstromen.

Nodes, blockchainnetwerk, Phantasma Chain

Phantasma introduceert geneste NFT’s

De unieke NFT’s van Phantasma bieden talloze nieuwe mogelijkheden voor spelers en ontwikkelaars van online games en kunnen op aanvraag worden gecreëerd tegen zeer lage kosten. Phantasma biedt onder meer de mogelijkheid voor het creëren van zogenaamde ‘geneste’ NFT’s. Deze meerlagige NFT’s hebben de eigenschap dat ze zelf ook weer andere NFT’s kunnen bezitten. Dat betekent dat de eigenaar van een Non Fungible Token niet per se een extern account of smart contract hoeft te zijn, maar ook een andere specifieke NFT kan zijn.

 

GOATi Entertainment

Het Phantasma-platform werkt samen met het Australische gaming-bedrijf GOATi Entertainment, dat is gespecialiseerd in blockchain-gaming en E-sports-racing. Bij sommige videogames wordt gebruikgemaakt van zogenaamde ‘realtime-renderingtechnologie’ en gesimuleerde voertuigfysica. GOATi is onder meer ontwikkelaar van de ‘22 Racing Series’, een real-time strategy (RTS) racing-game, die toegankelijk is via GOATi’s Pavillion-gamehub. Pavillion overbrugt de kloof tussen online gaming en blockchaintechnologie. Doordat de in-game items zoals bijvoorbeeld avatars, landschappen, dieren, gebouwen, kostuums, gereedschappen, wapens, uitrusting, auto-onderdelen of superkrachten worden beheerd door de gamers zelf, wordt er een door blockchaintechnologie aangedreven ‘in-game token-economie’ gerealiseerd. Bij de 22 Racing Series bestaat iedere in-game asset als een NFT op de Phantasma Chain. Alle NFT’s bevatten specifieke informatie over de in-game assets, zoals bijvoorbeeld het type raceauto, voertuigonderdelen, gamelicenties, datum en tijdstip van creatie en het productienummer. Deze Non Fungible Tokens kunnen op hun beurt weer worden opgeslagen in andere NFT’s.

 

22 Racing Series

Bij de 22 Racing Series bestaan de in-game assets uit verschillende voertuigonderdelen zoals het chasis, de banden, het interieur, cockpitscherm, voor- en achterspoiler, de plasma fusiereactor, boost turbines en het energiesysteem. Gamers kunnen zelf nieuwe raceauto’s creëren van de afzonderlijke onderdelen. Daarbij worden nieuwe Non Fungible Tokens gemaakt die de unieke raceauto’s vertegenwoordigen op de blockchain. De racevoertuigen kunnen ook weer worden opgesplitst in de afzonderlijke auto-onderdelen, die vervolgens weer kunnen worden hergebruikt voor het bouwen van nieuwe raceauto’s. Bovendien kunnen de afzonderlijke onderdelen op gedecentraliseerde marktplaatsen aan anderen worden verkocht. De Non Fungible Tokens van Phantasma kunnen worden samengesteld uit een onbeperkt aantal NFT’s en kunnen op talloze manieren met elkaar worden gecombineerd.

 

 

Terug naar boven ↑

Smart NFT’s

Voor het creëren van Non Fungible Tokens hanteert Phantasma zeer lage tarieven, waarbij de in rekening gebrachte kosten niet meer bedragen dan die van een enkele transactie op de blockchain.  De Smart Non Fungible Tokens van Phantasma kunnen op aanvraag worden gecreëerd en de NFT-informatie wordt binnen het blockchainnetwerk opgeslagen in de vorm van ROM (alleen leesbaar geheugen) en RAM (geheugen met willekeurige toegang). De ROM- en RAM-gegevens worden ‘on-chain’ door Phantasma opgeslagen. De ROM bevat de Non Fungible (onveranderbare) kenmerken die niet kunnen worden gewijzigd door de NFT-eigenaar. Doordat de ROM-informatie niet kan worden gewijzigd kunnen ontwikkelaars en gebruikers hun NFT’s veilig opslaan, zonder dat anderen de tokens op de een of andere manier kunnen compromitteren. Het RAM-geheugen van de tokens biedt een nieuwe laag van betrouwbare programmeerbaarheid voor ontwikkelaars en stelt de Non Fungible Tokens in staat om te blijven evolueren, zonder daarbij het vertrouwen tussen de makers en de gebruikers in gevaar te brengen. Het RAM-geheugen bevat informatie die wél door de NFT-eigenaar kan worden aangepast. RAM-gegevens die kunnen worden gewijzigd zijn bijvoorbeeld de naam en leeftijd van een personage of het spelniveau van een videogame. Daarnaast kunnen ook bepaalde vaardigheden van de karakters en virtuele onderdelen worden geüpgraded.

 

 

Beperkte gebruiksduur

Het gaming-platform GOATi Entertaiment introduceert de zogenaamde ‘getimede’ Non Fungible Tokens, die een gamelicentie vertegenwoordigen met een beperkte geldigheid. Deze getimede tokens kunnen rechtstreeks worden gedistribueerd naar de crypto-wallet van de gamer, die zo het spel gedurende de licentieperiode kan uitproberen, voordat ze de game definitief aanschaffen. Crypto-mining is vaak een intensief, duur en langzaam proces. Op sommige blockchainplatformen kan het creëren van Non Fungible Tokens een aantal dagen duren. Bovendien kunnen de kosten voor het mining-proces razendsnel oplopen wanneer er verkeerscongestie is binnen het netwerk. Op de Phantasma Chain worden de NFT’s snel en tegen lage kosten gecreëerd en direct opgeslagen in de crypto-wallets van de gebruikers.

 

GhostMarket

Op de Phantasma Chain kunnen digitale activa in de Non Fungible Tokens worden geplaatst, waardoor de NFT’s een bepaalde basiswaarde krijgen. Er kunnen verschillende cryptocurrency’s in dezelfde NFT worden geïntegreerd. Daarnaast kunnen er ook andere Non Fungible Tokens in een NFT worden verwerkt. Deze meerlagigheid biedt talloze nieuwe mogelijkheden binnen blockchain-games, zoals bijvoorbeeld het ‘unlocken’ van specifieke vergrendelde inhoud. Phantasma werkt samen met GhostMarket een ‘cross-chain’ marktplaats voor het creëren en verhandelen van Non Fungible Tokens op verschillende blockchainplatformen. Door de implementatie van GhostMarket kunnen NFT-ontwikkelaars ervoor kiezen om een geheim code in de Non Fungible Tokens te coderen. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om een geheime URL in het token te integreren, waarmee Phantasma-gebruikers toegang kunnen krijgen tot bepaalde extra content, zoals bijvoorbeeld het bemachtigen van speciale vaardigheden of andere spelniveaus. Deze bonuscontent is louter en alleen toegankelijk voor NFT-eigenaren.

 

Centralised, decentralised, distributed.

 

Software-distributieplatform Steam

De gaming-industrie is een enorme markt en omvat tientallen beroepsdisciplines en vele duizenden banen. Ongeveer 2,7 miljard mensen speelt dagelijks een online videogame. Bijna de helft van de gaming studios werkt aan de ontwikkeling van zeer geavanceerde virtual/augmented reality games. Alleen al in de Verenigde Staten werd het afgelopen jaar (2021) ruim 191 miljard Amerikaanse dollar verdiend met de verkoop van online spellen. Phantasma werkt ook samen met het software-distributieplatform Steam dat zich voornamelijk richt op de ontwikkeling van videogames. Maandelijks wordt Steam (dat bijna 35.000 spellen aanbiedt) gebruikt door meer dan 132 miljoen gamers. Steam is geïntegreerd met de blockchain via GOATI’s gamingplatform Pavillion-gamehub, waardoor Pavillion aan een Steam-account van een gebruiker kan worden gekoppeld. Hierdoor komt de gehele gamebibliotheek beschikbaar en kunnen de Steam-games snel en efficiënt naar Pavillion worden geïmporteerd. De videogames kunnen worden aangeschaft met tokens of fiatgeld.

 

 

Volledige controle over in-game assets

Phantasma creëert nieuwe mogelijkheden en verdienmodellen voor gameontwikkelaars. Zo kunnen de ontwikkelaars worden betaald met royalty’s, bij iedere doorverkoop van specifieke gamelicenties of in-game items. Bovendien kunnen gameontwikkelaars inschrijfgeld voor gametoernooien in rekening brengen en op die manier het prijzengeld verzamelen. Op dit moment gebeurt het nog vaak dat uitgevers van videospellen plotseling de regels veranderen of in-game assets zomaar verwijderen. Op de Phantasma Chain hebben gamers de volledige controle over hun eigen virtuele activa, prestaties en creaties. Daarnaast biedt Phantasma uitgebreide technische ondersteuning voor zowel voor individuele gameontwikkelaars als voor gamestudio’s die interesse hebben in de mogelijkheden van het veelzijdige digitale Phantasma-ecosysteem.

Terug naar boven ↑

 

Phantasma heeft een twee-tokensysteem

Het Phantasma-platform kent twee verschillende soorten intrinsieke tokens: SOUL en KCAL. Dit duale tokensysteem zorgt voor een duurzame tokeneconomie en een optimale transactieverwerking. SOUL speelt een belangrijke rol bij de aandrijving en beveiliging van het digitale ecosysteem en wordt onder meer gebruikt voor ‘staking’. Staking is een onderdeel van het blockchain-protocol Proof of Stake (PoS), een consensus-mechanisme waarbij bepaalde ‘validators’ worden geselecteerd om blokken binnen het netwerk te valideren, op basis van (en in verhouding tot) de hoeveelheid ‘ingezette’ cryptocurrency’s: de stake. Om een blockchain-transactie te kunnen herkennen moet deze worden toegevoegd aan de blokketen. Validators verifiëren de geldigheid van een transacties en ontvangen als dank daarvoor een beloning. Het consensus-protocol is zo georganiseerd dat individuele kwaadwillende gebruikers (of een groep gebruikers die samen een meerderheid binnen het netwerk vormen) het validatieproces niet kunnen beheersen.

Nodes, Phantasma Chain

 

Extra beveiligingslaag

Bij PoS vereist het blockchain-protocol dat de validators een bepaalde hoeveelheid aan cryptocurrency’s in bezit moeten hebben, alvorens zij aan het validatieproces kunnen deelnemen. En dat betekent dat ook potentiële malafide deelnemers een groot deel van de tokens op de blockchain zouden moeten verwerven om een aanval te kunnen uitvoeren. Welke validators een transactie mogen valideren wordt bepaald door een ‘gewogen algoritme‘, op basis van de hoogte en duur van de stake (de ingezette cryptocurrency’s) en de validatie-ervaring. Als de validator een transactieblok niet op de juiste wijze valideert, dan kan deze zijn of haar inzet verliezen. Doordat de validator het risico loopt om de hele stake kwijt te raken is de kans klein dat hij of zij cryptocurrency’s steelt of op een andere manier fraude pleegt binnen het digitale ecosysteem. Hierdoor wordt er binnen het netwerk als het ware een extra beveiligingslaag gecreëerd. De transactiesnelheid op de Phantasma Chain is ongeveer 5000 transacties per seconden.

 

SOUL-token

SOUL is een zogenaamd ‘governance token’ dat een belangrijke rol speelt bij het Proof of Stake-model van Phantasma. Proof of Stake is een duurzaam alternatief voor het consensus-mechanisme Proof of Work (PoW) dat bijvoorbeeld wordt gebruikt in het Bitcoin-netwerk. PoW maakt gebruik van een mining-proces waarvoor veel rekenkracht (en dus energie) nodig is om transactieblokken te valideren. PoS is veel energiezuiniger en daarom presenteert Phantasma zich als een Smart NFT-koolstofnegatieve blockchain. Het staken van SOUL levert de validators iedere dag een bepaalde hoeveelheid van het KCAL-token op. Het SOUL-token speelt niet alleen een belangrijke rol bij het uitzetten (staken) en beveiligen van het netwerk, maar wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om te stemmen op bestuursvoorstellen en het verkrijgen van opslagruimte. De gedecentraliseerde opslagtoewijzing is gelijk aan en groeit met de stake. De bestanden worden door middel van cryptografische versleuteling beveiligd opgeslagen. SOUL kan worden aangeschaft op verschillende crypto-platfomen, waaronder Kucoin, Uniswap en Pancakeswap. Gebruikers van de Phantasma Chain worden SOULdiers genoemd.

 

 

Governance

Phantasma-gebruikers krijgen binnen het netwerk stemrecht. Dit stemrecht is in verhouding tot het aantal SOUL-tokens dat zij hebben uitgezet en de stake-duur. Daarbij geldt dat langetermijn-stakers veel meer stemkracht hebben dan gebruikers die nog maar net begonnen zijn met het inzetten van SOUL. Hierdoor wordt effectief voorkomen dat de ‘governance’ binnen de Phantasma Chain instabiel wordt, door snel veranderende SOUL-tokenhouders. Een risico van het Proof of Stake consensus-mechanisme is dat tokenhouders die grote hoeveelheden van een bepaalde cryptocurrency bezitten (de zogenaamde ‘whales’) een aanzienlijk invloed kunnen hebben op on-chain governance-processen. Met andere woorden: hoe meer tokens in bezit, hoe meer stemkracht. Er kan dan binnen de blockchain een ‘centralisatie’ van macht ontstaan, waardoor de whales de processen binnen het netwerk kunnen manipuleren.

Blauwe blokken

 

Bepalen van de stemkracht

Binnen het Phantasma ecosysteem wordt dit risico verkleind doordat het stemrecht van gebruikers wordt gebaseerd op de vierkantswortel van het aantal ingezette SOUL-tokens. De vierkantswortel is een wiskundige methode waarbij een bepaald getal met zichzelf wordt vermenigvuldigd. Het bepalen van de stemkracht op de Phantasma Chain gaat als volgt:

 

Stemkracht = de stake (de hoeveelheid ingezette SOUL-tokens x de stake-duur (het aantal dagen dat de SOUL-tokens zijn ingezet. Daarbij is het gewicht van de stake-duur gemaximeerd op 1000 opeenvolgende dagen van inzet.

Het onderstaande voorbeeld laat zien hoe 10 individuele SOUL-tokenhouders dezelfde stemkracht kunnen bereiken als één enkele SOUL-tokenhouder met 10 keer hun cumulatieve ingezette bedrag:

 

Eén SOUL-tokenhouder

Wanneer één enkele tokenhouder 1.000.000 SOUL-tokens inzet gedurende 1000 dagen dan wordt de stemkracht als volgt berekend:

1.000.000 SOUL x 1000  dagen = 1000 x 1000 = 1.000.000

 

Tien SOUL-tokenhouders

Wanneer 10 SOUL-tokenhouders 10.000 SOUL-tokens (een totale stake van 100.000 SOUL) inzetten gedurende 1000 dagen dan wordt de stemkracht als volgt berekend:

10 x 10.000 SOUL x 1000 dagen = 10 x 100.000 = 1.000.000

 

KCAL-token

Het KCAL-token is een zogenaamd ‘utility token’ dat wordt gebruikt voor iedere actie binnen het blockchainnetwerk, zoals het verzenden van transacties, het minten (slaan) van NFT’s of de implementatie van smart contracts. KCAL is als het ware de brandstof voor alle handelingen die binnen het netwerk worden uitgevoerd. Voor ieder SOUL-token dat door een gebruiker wordt ingezet als stake, genereert hij of zij iedere dag 0,002 KCAL. Dat betekent dat een deelnemer dagelijks 2 KCAL verdient bij een inzet van 1000 SOUL. Dit is ruim voldoende om alle normale transactievormen voor de gemiddelde Phantasma-gebruiker voor altijd te dekken, want de transactiekosten op de Phantama Chain zijn zeer laag. Wanneer een gebruiker de ambitie heeft om 100 KCAL per dag te verdienen, dan moet diegene ‘SOUL Master’ worden. Een SOUL Master zet dagelijks gedurende een maand consequent 50.000 SOUL-tokens uit en verdient daardoor 100 KCAL per dag. Het uitzetten van SOUL-tokens is de enige manier om binnen de Phantasma Chain KCAL te verdienen.

Terug naar boven ↑

 

Deflatoire maatregelen

Binnen de Phantasma Chain zijn een aantal deflatoire maatregelen getroffen, die de token-economie in evenwicht houden. De helft van alle KCAL-vergoedingen worden direct verbrand waardoor vraag en aanbod stabiel blijven. In eerste instantie was de maximale hoeveelheid SOUL bepaald op 100 miljoen tokens. Door verschillende factoren (waaronder een aantal optimalisaties en het verbranden van 6.000.000 tokens) moest de SOUL-voorraad bij de lancering van het hoofdnetwerk worden bijgesteld naar 94 miljoen tokens. Op dit moment (september 2022) ligt het aantal in omloop zijnde SOUL-tokens ronde de 106.639.230. Het jaarlijkse inflatiepercentage van SOUL is vastgesteld op 3 procent. Deze inflatie is puur bedoeld om de kwaliteit en veiligheid van het blockchain-ecosysteem te verbeteren en dApp-ontwikkelaars is staat te stellen om innovatieve, duurzame en schaalbare decentrale applicaties te bouwen op de Phantasma Chain. Van de 3 procent inflatie wordt één procent gebruikt voor het belonen van de validators in het netwerk, wordt één procent gebruikt voor de development-community en wordt één procent gebruikt voor verschillende ecosysteem-prikkels.

 

Status van SOUL Master

Een Phantasma-gebruiker die elke dag minimaal 50.000 SOUL-tokens inzet als stake krijgt de titel van SOUL-master toegewezen. Alleen als de SOUL Master deze hoeveelheid tokens een volle maand inzet, dan wordt hij of zij beloond met zogenaamde ‘SOUL Master-beloningen. Een SOUL-master geniet een aantal extra voordelen, ten opzichte van gebruikers die minder tokens inzetten. Iedere maand worden er 125.000 SOUL-tokens gecreëerd en in gelijke delen verdeeld onder alle rechthebbende SOUL Masters, die de afgelopen maand minstens 50.000 tokens als stake in één crypto-wallet hebben uitgezet. Daarnaast verdient de SOUL Master een evenredige hoeveelheid KCAL-tokens, wat neerkomt op 100 KCAL per dag voor 50.000 ingezette SOUL-tokens. Daarnaast krijgt de SOUL Master gedecentraliseerd stemrecht (om te stemmen over bestuursvoorstellen) evenredig aan de stake. De SOUL Masters zijn vanwege hun toewijding aan de Phantasma Chain erg belangrijk. Daarom wordt er aan hen een speciale status toegekend. Wanneer een SOUL Master zijn of haar wallet opent dan wordt er een zogenaamde ‘SOUL Master-badge’ getoond die kan worden beschouwd als een ereteken. Het behalen van deze status is een absolute voorwaarde om een actieve of een ‘reserve’ validator te worden.

Kroon
Afbeelding van Clker-Free-Vector-Images

CROWN NFT’s

Een ander voordeel voor SOUL Masters zijn de zogenaamde ‘Crown NFT’s’. Deze Non Fungible Tokens kunnen worden beschouwd als ‘loyaliteitskronen’ en worden automatisch verdeeld onder SOUL Masters die gedurende 3 kalendermaanden dagelijks minimaal (en zonder onderbreking) 50.000 SOUL-tokens hebben ingezet. De CROWN NFT’s bevatten een deel van de KCAL die in de afgelopen 3 maanden is genereerd binnen de Phantasma Chain. Bovendien bevatten de loyaliteitskronen 10 procent van het aandeel van de validators, van de 3 procent jaarlijkse SOUL-inflatie. Om toegang te krijgen tot de in de CROWN NFT’s gegoten KCAL kunnen de SOUL Masters de CROWN NFT’s verbranden, waarna de activa automatisch naar hun crypto-wallets worden verzonden. Het loont echter om de loyaliteitskronen vast te houden in plaats van te verbranden. Iedere CROWN NFT (tot een maximum van 20 loyaliteitstokens) die in een wallet is opgeslagen, levert de SOUL Masters namelijk een boost van 5 procent op, voor hun KCAL-generatiesnelheid (het tempo waarmee nieuwe KCAL-tokens binnen het netwerk worden gegenereerd). En dat betekent dat een SOUL Master die dagelijks 50.000 SOUL-tokens uitzet en daardoor gewoonlijk 100 KCAL per dag verdient, na het inzetten van de eerste CROWN NFT 105 KCAL per dag zal verdienen. Dat houdt dus in dat een SOUL Master die 20 loyaliteitskronen inzet 200 KCAL per dag zal verdienen, immers: 20 x 5 KCAL = 200 KCAL.

 

Gedecentraliseerde opslagruimte

Phantasma Chain biedt geïntegreerde gedecentraliseerde dataopslag. De validators slaan de gegevens veilig op waarna de gegevens worden gerepliceerd op de nodes (knooppunten) binnen het blockchainnetwerk. De databestanden kunnen worden geüpload en beheerd met behulp van een crypto-wallet. Gebruikers kunnen kiezen of ze de informatie versleuteld of openbaar willen opslaan. De opslagruimte binnen Phantasma kan niet worden gekocht, maar moet met staking worden verdiend. Ieder SOUL-token dat als stake wordt ingezet biedt 40 kilobytes aan opslagruimte. Dat betekent dat een gebruiker die 1000 SOUL-tokens uitzet 40 megabytes aan gedecentraliseerde opslagruimte kan verwerven. Een gebruiker met de status van SOUL Master – die dus 50.000 SOUL-tokens uitzet – verwerft 2 gigabyte aan opslagruimte. Om te voorkomen dat Phantasma-gebruikers opslagruimte verliezen is het niet mogelijk om SOUL-tokens vrij te maken die al gebruikt worden voor opslagdoeleinden. Op het moment dat gebruikers opgeslagen databestanden verwijderen, dan worden hun ingezette SOUL-tokens automatisch vrijgemaakt. Vervolgens kunnen gebruikers deze tokens (als ze dat willen) ‘unstaken’.

 

 

Terug naar boven ↑

 

Cross-chain crypto-wallets

Het Phantasma-platform staat garant voor een gestroomlijnde naadloze interoperabiliteit tussen verschillende blockchain-ecosystemen. Phantasma biedt verschillende gebruiksvriendelijke crypto-wallets die naar persoonlijke voorkeuren kunnen worden aangepast. De Phantasma-wallets zijn niet alleen eenvoudig te gebruiken maar bieden ook tal van krachtige functies, mogelijkheden voor cros chain swaps en volledige NFT-mogelijkheden. Er zijn wallets voor desktop en mobiel, maar ook wallets op basis van een browserextensie. De primaire Poltergeist-wallet biedt een volledige wallet voor staking, het ontvangen van beloningen en cross chain swaps met SOUL, KCAL, ETH, NEO en BSC. De Phantasma Link-integratie zorgt ervoor dat de NFT’s gemakkelijk en snel kunnen worden geslagen en alle decentrale applicaties (dApps) eenvoudig kunnen worden gebruikt. De Poltergeist-wallet werkt met slechts één enkele privésleutel en is verkrijgbaar voor:

  • Windows
  • Android
  • MacOS
  • IOS (iPhone)
  • Linux
  • Github Direct

 

Ecto-wallet

De andere crypto-wallet is de Ecto-wallet die verenigbaar is met alle op Chromium gebaseerde webbrowsers. Ook deze wallet biedt cross chain swaps, volledige wallet-functies en NFT-mogelijkheden. Daarnaast kan de Ecto-wallet worden gebruikt voor staking en het ontvangen van beloningen.

 

Phantasma biedt orakel-ondersteuning

Smart contracts die op de blockchain worden uitgevoerd hebben in principe geen toegang tot externe informatie buiten het digitale ecosysteem. Daarom heeft Phantasma orakel-ondersteuning geïmplementeerd waarmee een smart contract externe gegevens kan binnenhalen en deze data vervolgens kan gebruiken bij de uitvoering van de overeenkomst. dApp-ontwikkelaars kunnen bij het bouwen van decentrale applicaties zo eenvoudig gebruikmaken van de voor hen relevante informatie.

 

 

Opnieuw vormgeven van het wereldwijde web

Blockchainplatformen zoals Phantasma bieden een solide digitaal ecosysteem voor dApp-ontwikkelaars en gebruikers. Decentrale applicaties hebben een aantal grote voordelen ten opzichte van conventionele ‘centrale’ applicaties. dApps kunnen niet zomaar worden afgesloten, hebben geen uitvaltijd, zijn beter beveiligd tegen aanvallen, zijn censuurbestendig en worden door niemand gecontroleerd. Blockchaintechnologie, dApps, smart contracts en Non Fungible Tokens veranderen de manier waarop we werken en communiceren en hebben de potentie om het wereldwijde web opnieuw vorm te geven. Bovendien kunnen er talloze nieuwe gedecentraliseerde inkomstenstromen worden gerealiseerd. Decentralized Finance (DeFi) biedt een nieuw financieel ecosysteem, waarin iedereen vanaf elke locatie ter wereld eenvoudig toegang heeft tot een breed scala aan innovatieve financiële producten en diensten. Daarnaast biedt blockchaintechnologie nieuwe mogelijkheden om de gigantische hoeveelheden aan persoonlijke gegevens van mensen (die overal online worden verspreid) efficiënter en veiliger op te slaan op gedecentraliseerde servers, in plaats van op de centrale servers van grote bedrijven. Blockchainplatformen zoals Phantasma nemen daarin het voortouw.

 

Gestage toename van het aantal dApps

Blockchain-experts verwachten de komende jaren een gestage toename van het aantal blockchaintoepassingen. Er zullen meer gebruiksvriendelijke dApps voor het bedrijfsleven worden ontwikkeld, waardoor het potentieel van de gedecentraliseerde applicaties duidelijker wordt. Meer beleggers zullen bereid zijn om in blockchainprojecten te investeren, naarmate blockchaintoepassingen beter kunnen worden gereguleerd en investeerders beter kunnen worden beschermd. Ook een betere schaalbaarheid van decentrale applicaties (de transactiecapaciteit) zal mainstream adoptie van blockchaintechnologie dichterbij brengen.

 

Layer 2-oplossingen

Op dit moment zijn veel blockchainnetwerken nogal rigide. Het is vaak erg ingewikkeld om één enkel aspect binnen de blockchain te veranderen, zonder dat het hele systeem daardoor wordt beïnvloed. Daarom worden er door grote blockchainplatformen (zoals bijvoorbeeld Ethereum) oplossingen ontwikkeld waarmee aanpassingen kunnen worden gedaan buiten de hoofdblockchain. Deze zogenaamde ‘Layer 2-oplossingen’ verwijzen naar een secundair framework of blockchainprotocol, dat bovenop een bestand blockchainnetwerk is gebouwd. Deze ‘off-chain-oplossingen’ kunnen de meeste transacties verwerken, waardoor de netwerkcongestie (ophoping van het netwerkverkeer) kan worden verminderd en de doorvoersnelheid van transacties aanzienlijk kan worden verbeterd. Deze sidechains functioneren weliswaar als afzonderlijke netwerken, maar kunnen rechtstreeks communiceren met de hoofdblockchain. Doordat veel intensieve taken en processen op de sidechains worden uitgevoerd kunnen de hoofdnetwerken worden ontlast.

 

 

Mainstream acceptatie van blockchaintechnologie

Het schaalbaarheidsprobleem van blockchaintechnologie is een van de belangrijkste redenen, waardoor decentrale toepassingen nog niet wereldwijd door de mainstream zijn geaccepteerd. Echter wegen de voordelen van decentralisatie ruimschoots op tegen het gebrek aan schaalbaarheid. Daarom werken blockchain-ontwikkelaars hard aan nieuwe methoden om de efficiëntie en schaalbaarheid van blockchaintoepassingen te verbeteren. Desondanks is het niet te voorspellen of een brede acceptatie van blockchaintechnologie een kwestie is van jaren, decennia of wellicht helemaal nooit zal plaatsvinden.

Terug naar boven ↑

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter