Phantasma Chain: een alles-in-één ecosysteem voor dApps!

with Geen reacties

Een veelbelovende blockchain-innovatie die zich sterk maakt voor de adoptie van blockchaintechnologie is Phantasma Chain. Dit platform onderscheidt zich van andere blockchain-initiatieven door de ontwikkeling van een compleet, schaalbaar en flexibel ecosysteem, waarbij transacties zeer snel kunnen worden uitgevoerd. Phantasma richt zich niet alleen op zijn eigen platform, maar creëert ook een verbindende schakel tussen al langer bestaande blockchainprojecten.

Contentmanagement, Phantasma Chain

Wat is Phantasma Chain?

Het idee van Phantasma Chain is ontstaan door de huidige problemen en discussies rondom privacy en veiligheid ten aanzien van gegevens en data van mensen. In “centrale” platformen heeft niemand volledige controle over zijn of haar persoonlijke informatie. Vaak lijkt het alsof deze platformen gratis zijn, maar in werkelijkheid worden veel gegevens en data verzameld, om hier vervolgens weer stevig aan te verdienen. Hierdoor krijgen centrale platformen steeds meer macht. Met phantasma Chain wordt een nieuwe manier gecreëerd om met behulp van smart contracts, gegevens decentraal op te slaan en te encrypten.

Data protection

Datamisbruik op hele grote schaal

Het beschermen van privacygevoelige informatie wordt met de opkomst van nieuwe geavanceerde technologische ontwikkelingen steeds ingewikkelder. De manier waarop er binnen de huidige centrale systemen met gegevens en data van mensen wordt omgesprongen, is in ieder geval niet erg bevorderlijk voor de veiligheid ervan. Een aantal recente ontwikkelingen zoals het Facebook-schandaal hebben weer eens aangetoond, wat de gevolgen kunnen zijn van datamisbruik op hele grote schaal.

Presidential elections 2016. Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Manipulatie van democratische processen

Meer dan 87 miljoen gebruikers van het social media platform werden slachtoffer van commerciële uitbuiting van hun privégegevens, omdat het databedrijf Cambridge Analytica zonder al te veel moeite, allerlei private informatie via Facebook kon achterhalen. Ook in ons land werd de privacy van meer dan 90.000 mensen ernstig geschonden. Niet alleen gebruikte Cambridge Analytica de gevoelige persoonlijke informatie om de Amerikaanse verkiezingscampagne te beïnvloeden, maar er werden zelfs volledige kiezersprofielen gecreëerd. En dat is een directe manipulatie van democratische processen. De macht van “centrale” platformen wordt steeds groter en dat is een riskante ontwikkeling.

Online veiligheid, veilige distributie van data, Phantasma Chain

Cryptografische versleuteling met behulp van smart contracts

Phantasma Chain biedt de mogelijkheid om data decentraal en cryptografisch versleuteld op te slaan met behulp van smart contracts, waarbij de privacy van mensen wordt beschermd en gebruikers de baas blijven over hun eigen gegevens. Phantasma richt zich niet alleen op veilige datadistributie, maar wil bijdragen aan de adoptie van blockchaintechnologie bij het grote publiek. Dit willen zij doen door het creëren van toegankelijke en gebruiksvriendelijke toepassingen.

Nodes, blockchainnetwerk, Phantasma Chain

Een alles-in-één gedecentraliseerde marktplaats voor dApps

Phantasma Chain bouwt aan een alles-in-één platform voor decentrale applicaties voor Phantasma dApps en dApps van andere blockchains. Daarnaast ontwikkelt Phantasma Chain een gedecentraliseerde marktplaats voor onder andere digitale producten zoals digitale “in-game” items, fysieke producten en diensten. Deze items hebben de vorm van zogenaamde Non-Fungible Tokens (NFT). Dit zijn speciale cryptografische tokens die iets unieks vertegenwoordigen.

Blockchainnetwerk, nodes, consensus algoritme

Wat zijn Non-Fungible Tokens?

NFT-tokens zijn niet verwisselbaar met andersoortige tokens zoals bijvoorbeeld bitcoins, die wel vervangbaar zijn. De aankopen op het platform van Phantasma Chain kunnen in de toekomst worden aangekocht, zonder dat daar verschillende crypto-tokens of wallets voor nodig zijn. Het gebruik van de decentrale toepassingen wordt dan ook zeer toegankelijk. Omdat de Non-Fungible Tokens uniek zijn kunnen ze functioneren als digitaal eigendomsbewijs. Alleen gebruikers die de NFT beheren in hun wallets zijn eigenaar van de tokens en zonder de private sleutel kunnen deze ook niet worden gestolen.

Media, contentdistributie, Phantasma Chain

Welke dApps worden er ontwikkeld door Phantasma Chain?

Phantasma Chain werkt aan decentrale applicaties voor verschillende toepassingen. Deze dApps kunnen gemakkelijk worden gevonden dankzij een handige dApps-scanner. Daarnaast kun je ook heel eenvoudig reviews bekijken, de download-frequentie achterhalen en andere statistieken inzien. Het platform ontwikkelt decentrale applicaties voor onder andere:

Muziek, Muzieknoot

 

Media (boeken, muziek, en andere contentdistributie)

Ontwikkelaars kunnen in de toekomst op de Phantasma Chain decentrale applicaties bouwen, waarbij gegevensopslag vereist is. Voor de dataopslag werkt Phantasma samen met Bluzelle, een gedecentraliseerde database, waarin data veilig kan worden opgeslagen en beheerd. Met deze combinatie van Phantasma en Bluzelle, hebben developers alle benodigde tools paraat voor gegevensopslag en –beheer. Doordat Phantasma ook aan cross-chain toepassingen werkt met Ethereum en NEO, kunnen in de toekomst ook gegevens worden uitgewisseld tussen verschillende blockchains onderling.

Controller, videogames

Videogames (strategie, actie, indie, web, computer role-playing (RPG) en partygames)

De game industrie is booming en groeit erg hard. Deze branche kan de mainstream adoptie van blockchaintechnologie versnellen naar de wereld waar mensen nog niet zo goed bekend zijn met cryptocurrency’s. Phantasma Chain werkt samen met onder andere BlaCat, Wax en OPSkins. De in-game items die in de vorm van NFT-tokens kunnen worden gebruikt is een snel groeiende markt. Gebruikers hebben in de toekomst in principe nog maar één applicatie nodig, om al hun items van de verschillende games te kunnen beheren. Phantasma richt zich op games waarbij de interne economie via de blockchain plaatsvindt. Hierdoor zijn hacken en valsspelen niet meer mogelijk is. Daarnaast kunnen de game items op het platform op een eerlijke manier worden verhandeld en zijn er automatische beloningssystemen mogelijk, zonder de tussenkomst van derde partijen.

Luchadores, Mexicaanse worstelaar, Phantasma Chain, game

Mexicaanse worstelaars als Non-Fungible Tokens

In het spel “Nacho Men” van Phantasma worden Non-Fungible Tokens gebruikt. Alle Mexicaanse worstelaars (luchadores) en items in de game zijn NFT’s, die vervolgens kunnen worden verhandeld op de decentrale marktplaats. Doordat items zeldzaam zijn en direct worden gekoppeld aan de tokens, kunnen deze de vraagprijs in “SOUL” vermeerderen. In de toekomst zijn er veel voordelen te behalen met NFT’s en daarbij hoeft het niet alleen maar om digitale producten te gaan. Ook fysieke producten en bijvoorbeeld onroerend goed kan men tokeniseren, waardoor eigendommen eenvoudig verifieerbaar zijn. De aanpak bij het spel Nacho Men laat goed zien wat de mogelijkheden zijn van online-games en blockchaintechnologie.

 

Rode dobbelstenen

 

Kansspelen

Gokspellen en casino’s

E-mail

 

Communicatietoepassingen (e-mail en chat-applicaties)

Phantasma Chain heeft een Minimum Viable Product (MVP) gelanceerd van zijn gedecentraliseerde e-mail. Deze toepassing draait momenteel nog op de NEO blockchain. Bredere ondersteuning om te communiceren met andere domeinen zoals Gmail, Yahoo Mail en Hotmail is nog niet beschikbaar, maar zal worden toegevoegd in een toekomstige versie, met ondersteuning voor POP3 en IMAP. Door deze ondersteuning wil het platform een brug slaan tussen de bestaande reguliere e-mail platformen en de decentrale e-mail van Phantasma (dMail).

Dataversleuteling

Informatiebeheer

Orakel architectuur en opslag van data

Televisie, voetbalwedstrijd, On Demand streaming

Video

On Demand streaming van films en tv-series

E-commerce

E-commerce

Trainingen, crowdfunding, digitale activa en P2P-trading van verschillende producten en diensten (zowel fysiek als digitaal). Je zou dan kunnen denken aan een gedecentraliseerd veilinghuis, waarbij de digitale producten automatisch en rechtstreeks naar de hoogste bieder worden overgebracht en de transacties volledig transparant zijn. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om dapps voor gedecentraliseerde crowdfunding voor de financiering van projecten. Met behulp van smart contracts kan die financiering vervolgens automatisch, gecontroleerd en transparant plaatsvinden.

Synereo en social media.

Sociale platformen (social media en microblogs)

Gedecentraliseerde sociale netwerken waarbij gedeelde content wordt beloond vanuit de community.

 

Zijn alle toepassingen van Phantasma Chain volledig gedecentraliseerd?

Nee, niet alle dApps zijn helemaal decentraal. Er kan bijvoorbeeld een “kruisbestuiving” zijn tussen een computer game die niet volledig op een blockchainnetwerk wordt uitgevoerd, maar waarbij de interne mirco-economie wel optimaal van de decentraal gedistribueerde aanpak kan profiteren. Het platform van Phantasma Chain wordt namelijk klaargestoomd voor betalingen met verschillende soorten cryptocurrency’s. Daarnaast gebruikt Phantasma het “SOUL-token” dat zal functioneren als brandstof voor de gehele blockchain-infrastructuur. Deze gevarieerde micro-economie maakt het platform niet alleen zeer gebruiksvriendelijk bij iedere aankoop, maar de opzet van Phantasma Chain speelt ook nog eens in op de ontwikkelingsbehoefte van blockchainontwikkelaars. Het is dus niet per se nodig om eerst SOUL-tokens aan te schaffen, om gebruik te kunnen maken van de dApps. Het platform zal gebruik gaan maken van de integratie met NEX, waarbij automatische conversies op de achtergrond worden uitgevoerd.

Centralised, decentralised, distributed.

 

Wat is NEX?

NEX is een gedecentraliseerde crypto-exchange. NEX werkt anders dan andere cryptohandelsbeurzen en maakt gebruik van een aantal nieuwe geavanceerde technieken. Op dit platform kunnen transacties voor een deel binnen het blockchainnetwerk en voor een deel buiten het netwerk worden uitgevoerd. Deze aanpak zorgt ervoor dat de transactiesnelheid gewaarborgd blijft. Met NEX wordt het mogelijk om bijvoorbeeld NEX-tokens samen met GAS en NEO als tradingpair te gebruiken. Hierdoor kunnen zowel Ethereum-dapps, NEO-dapps en Phantasma-dapps worden beheerd met één account en worden gemanaged, met iedere cryptocurrency die door het platform van NEX en Phantasma Chain wordt ondersteund.

Medailles, top 3

Gepersonaliseerde avatar en medailles in de vorm van Non-Fungible Tokens

Om het gebruik van de Phantasma App nog leuker te maken, kunnen gebruikers met hun profiel meedoen aan games. Ieder account beschikt over een gepersonaliseerde avatar die kan worden aangepast, door bijvoorbeeld kleding te kopen of medailles te verdienen voor een geleverde prestatie. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een medaille als beloning, voor de meeste transacties binnen een specifieke maand. Die gebruiker ontvangt deze medaille vervolgens in de vorm van een Non-Fungible Token. Dit NFT kan vervolgens weer worden verkocht aan iemand anders. Gebruikers kunnen hun profielgegevens naar eigen inzicht binnen het platform publiceren.

Blockchain, Proof of Stake, Phantasma Chain

Uit hoeveel chains bestaat Phantasma?

De Phantasma App zal functioneren als entree tot de decentrale marktplaats. Met een webextensie kunnen gebruikers met hetzelfde account toegang krijgen tot tal van websites. Phantasma Chain is opgebouwd uit een hoofdketen (de mainchain) en sidechains. De mainchain vormt de ruggegraat van het digitale ecosysteem, maar de verschillende decentrale applicaties zullen worden uitgevoerd op de sidechains. Hierdoor kunnen de dApps onafhankelijk van elkaar functioneren, zonder verstoring van de mainchain. Door deze aanpak wordt de schaalbaarheid vergroot. Ook kunnen er meerdere sidechains worden gebruikt voor één decentrale applicatie, als dat nodig is. Dat betekent dat verschillende taken over deze sidechains kunnen worden verdeeld, om de verwerkingskracht van het ecosysteem te versterken.

Nodes, Phantasma Chain

Welk consensus-mechanisme gebruikt Phantasma Chain?

Het consensus protocol dat door Phantasma Chain wordt gebruikt is een variant van Proof of Stake (PoS). Dit is het zogeheten Delegated Proof of Stake (DPOS) algoritme. Met DPOS kan onder andere een hogere transactiesnelheid per seconden worden bereikt. Ondanks de populariteit van PoS is er ook kritiek op dit consensus mechanisme. Dat komt omdat slechts een klein aantal van de “entiteiten” binnen de blockchain gemachtigd is om blokken te genereren. Deze situatie kan leiden tot kartelvorming, waarbij een meerderheid van de deelnemers het binnen het netwerk voor het zeggen heeft. Wanneer dergelijke kartels binnen het netwerk worden gevormd, is er sprake van “centralisatie” van het project.

Reward, beloning, Phantasma Chain

Transactiekosten als beloning

Daarom wordt hier een Proof of Stake principe gehanteerd, waarbij het stemgedeelte wordt geschrapt. In plaats daarvan moeten gebruikers binnen het ecosysteem (gebruikers die de rol van validator op zich willen nemen) een bepaald belang in het netwerk plaatsen van 50K SOUL. In ruil daarvoor ontvangt een validator (de Phantasma Masternode) een gedeelte van de transactiekosten als beloning. Deze masternodes gebruiken een “geroteerde” planning (welke worden verdeeld binnen een bepaalde tijdspanne) per sidechain, om te bepalen wie de actieve validator is. Omdat het proces van valideren voor elke sidechain parallel plaatsvindt kan er horizontaal worden opgeschaald. Hierdoor is ook een hogere transactiesnelheid per seconde mogelijk. Alle actieve masternodes zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor het accepteren van transacties binnen het netwerk.

Blauwe blokken

Hoe worden blokken gegenereerd binnen de Phantasma Chain?

Zodra een blok is voorgesteld moet de meerderheid van de validators deze accepteren, om het in de blockchain te laten opnemen. Als een actieve validator een ongeldig blok voorstelt of helemaal geen blok voorstelt, dan kunnen andere validators de actieve validator straffen. Deze validator zal vervolgens worden geschrapt. Ook masternodes die niet 24 uur per dag en 7 dagen per week online zijn, worden op deze manier gesanctioneerd.

Pijl in twee richtingen, splijtende blockchain, hard fork

Wat zijn de grote voordelen van de Proof of Stake bij Phantasma Chain?

Het Phantasma PoS mechanisme heeft twee grote voordelen. In de eerste plaats bevat het consensus-protocol van Phantasma mechanismen die zogenaamde “block reorgs” kunnen voorkomen. Bij een dergelijke situatie kunnen coins dubbel worden gespendeerd. Ook bieden deze mechanismen een oplossing voor het “nothing at stake” probleem. Hierdoor is een snellere acceptatie van blockchain-transacties mogelijk en hoeven gebruikers hoogstens maar een paar seconden te wachten op een geaccepteerde transactie. Het tweede grote voordeel is dat het praktisch onmogelijk is om Phantasma Chain op te splitsen in verschillende “forks”, zoals dat bijvoorbeeld wel mogelijk is bij het bitcoinnetwerk. Voor het opsplitsen moet namelijk een meerderheid van de actieve validators hun private sleutel overhandigen en hiermee geven zij toegang tot hun 50K SOUL.

Communicatie, content, applicatie, netwerk

Contentdistributie met een interessante beloningsstructuur

De Phantasma Chain en het SOUL-token bieden een zeer interessant gedecentraliseerd contentdistributie platform op de blockchain, waarbij de privacy en veiligheid van gebruikers voorop staat! Het blockchain-ecosysteem biedt ontwikkelaars de mogelijkheid tot het bouwen van innovatieve dApps en smart contracts, in combinatie met een interessante beloningsstructuur. Van dit platform gaan we de komende tijd ongetwijfeld nog veel horen!

 

Meer weten?

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van de blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor onze blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Leave a Reply