Knooppunten

In verschillende sectoren onderzoeken bedrijven de mogelijkheden voor blockchain-integratie. Ook binnen de farmaceutische industrie wordt gekeken welke voordelen deze technologie voor de branche – en dan met name het integraal ketenbeheer – biedt. Binnen de farmaceutische bevoorradingsketen wordt veel data geproduceerd. Een blockchainnetwerk maakt gebruik van gedistribueerde grootboektechnologie. In tegenstelling tot traditionele centrale databases, wordt de informatie niet opgeslagen en beheerd door één enkele vertrouwde partij. In plaats daarvan wordt de informatie in een blockchainnetwerk gerepliceerd, gedeeld en gesynchroniseerd door talloze nodes (knooppunten), die de gegevens verifiëren door middel van een consensus-mechanisme. Iedere aanpassingen of verwijdering van gegevens wordt direct door de nodes binnen de blockchain opgemerkt.

Medicijnen, pillen, farmaceutische bevoorradingsketen.

Reverse-enginering is onmogelijk

Alle nieuwe informatie wordt digitaal vastgelegd in een ‘record’. Dit record wordt opgeslagen in een ‘transactieblok’, dat via een zogenaamde ‘hashfunctie’ is gekoppeld aan een voorgaand blok van de blokketen. De hashfuctie is een cryptografische manier om ‘reverse-enginering’ van een transactieblok onmogelijk te maken. Wanneer een blok eenmaal binnen de blokketen is vastgelegd, dan kan dat blok niet meer worden gewijzigd of verwijderd. Hierdoor ontstaat een betrouwbare ‘permanente’ geschiedenis van transactiedata. Het is niet mogelijk om een transactieblok aan te passen. Het veranderen van de informatie binnen één blok vereist namelijk dat ook de informatie in alle andere blokken wordt gewijzigd. Iedere node binnen de blockchain beschikt over een kopie van de gehele transactiegeschiedenis. Wanneer een hacker het blockchainnetwerk zou willen aanvallen om een record binnen een transactieblok te vervalsen, dan zou hij of zij minimaal 51 procent van alle nodes binnen de blockchain moeten kunnen wijzigen.

 

Geen centrale bestuursautoriteit

Binnen de farmaceutische industrie wordt enorm veel data gegenereerd. Niet alleen over de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, maar ook over onderzoeksresultaten en de distributie van medicijnen naar apotheken. Wanneer gegevens over medicijnen binnen een blockchain worden vastgelegd dan ontstaat er een onveranderbare digitale database, zonder een ‘centrale’ bestuursautoriteit. Dit biedt verschillende voordelen. Doordat de gegevens die binnen een blockchain worden opgeslagen niet meer kunnen worden gewijzigd, wordt het eenvoudiger om de processen binnen de farmaceutische bevoorradingsketen te traceren en te beveiligen.

 

 

Smart contracts

Daarnaast kunnen ook de efficiëntie en snelheid van processen binnen de supply chain worden verbeterd. Deels komt dat doordat er bij financiële transacties geen derde partijen nodig zijn, om de betalingen uit te voeren. Bij de uitvoering van transacties met behulp van blockchaintechnologie wordt gebruikgemaakt van zogenaamde ‘smart contract-functionaliteit’. Deze digitale contracten controleren de regels en voorwaarden van een overeenkomst tussen verschillende partijen. Als alle partijen aan de contractvoorwaarden hebben voldaan, dan wordt de overeenkomst automatisch door het blockchain-protocol uitgevoerd. Met blockchaintechnologie kan de gehele toeleveringsketen beter worden gestroomlijnd. Vanaf de productie bij de fabrikant tot aan de patiënt kunnen de herkomst van de geneesmiddelen, het ontwikkelingsproces, de kwaliteit en de leveringsvoorwaarden, in een veilige digitale omgeving worden geverifieerd. Daarnaast kunnen rapportages van klinische onderzoeken en informatie over prijsstrategieën, beter worden gedistribueerd onder belanghebbende partijen.

 

Cryptografische hash

Informatie binnen de blockchain is onveranderlijk. Wanneer klinische onderzoeken worden gepubliceerd met behulp van blockchaintechnologie, zullen mensen meer vertrouwen hebben en vaker bereid zijn om deel te nemen aan onderzoekstrajecten voor nieuwe geneesmiddelen. Doordat de onderzoeksresultaten gedistribueerd en cryptografisch versleuteld worden opgeslagen, blijven deze gegevens veilig. Zelfs wanneer een deel van het blockchain-ecosysteem wordt gehackt of uitvalt, dan zal de informatie niet verloren gaan. Door de cryptografische versleuteling en de onmogelijkheid om de ‘hash’ te decoderen, kunnen de privacy, nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van klinische onderzoeksgegevens binnen de farmaceutische industrie worden gewaarborgd.

Blockchain

Tegengaan van vervalste geneesmiddelen

Ongeveer één op de tien geneesmiddelen die op de markt wordt aangeboden is vervalst. Vooral online worden veel nepmedicijnen verkocht. De gevolgen van de handel in vervalste medicatie zijn groot. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) leidt de distributie van vervalste medicijnen jaarlijks wereldwijd tot meer dan 1.000.000 doden. Vooral in derdewereldlanden sterven veel mensen onnodig door het gebruik van nepmedicijnen. Met blockchain-integratie kan de herkomst van medicatie nauwkeurig in kaart worden gebracht en de veiligheid ervan worden gegarandeerd. Bovendien kan het delen van informatie tussen belanghebbenden – zoals bijvoorbeeld patiënten, huisartsen, onderzoekers en verzekeraars – worden vereenvoudigd. Hierbij krijgen patiënten het recht om de toegang tot hun eigen persoonlijke gegevens volledig te beheren en die informatie alleen met relevante betrokken partijen te delen.

 

 

Inzicht in de voorraad geneesmiddelen

Blockchain-implementatie binnen de farmaceutische bevoorradingsketen geeft bedrijven meer inzicht in de voorraad medicijnen en maakt de controle en het beheer van geneesmiddelen efficiënter. Daarnaast kunnen ook vraag en aanbod van medicatie beter op elkaar worden afgestemd en kunnen problemen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling beter worden aangepakt. Voor een deel komt dat doordat de samenwerking tussen farmaceutische bedrijven, academische instellingen en andere belanghebbende partijen beter kan worden georganiseerd. Daarnaast kunnen medische monsters veiliger en eenvoudiger worden gedeeld. Farmaceutische bedrijven hebben doorlopend te maken met geretourneerde geneesmiddelen. Deze medicijnen worden door de groothandels teruggestuurd, omdat er sprake is van ‘overstocking’, overtollige voorraad die in veel gevallen het resultaat is van slecht beheer van de voorraadvraag of van de materiaalstroom in het procesbeheer van de farmaceutische bevoorradingsketen. Vermoed wordt dat ongeveer twee tot drie procent van de wereldwijd geproduceerde geneesmiddelen wordt geretourneerd aan de farmaceuten. Blockchaintoepassingen kunnen helpen om overstocking tegen te gaan.

 

Lagere kosten

Met behulp van blockchaintechnologie kunnen de procedures om nieuwe geneesmiddelen op de markt te brengen worden verkort, waardoor specifieke medicijnen sneller voor patiënten beschikbaar zijn. Door het gebruik van smart contracts hoeven derde partijen zoals bijvoorbeeld banken en advocaten, niet altijd meer aan het proces deel te nemen. Hierdoor kunnen de kosten voor medicijnontwikkeling sterk worden verminderd. Naast het vergroten van de efficiëntie van medicijnontwikkeling en het verlagen van de kosten, biedt blockchaintechnologie ook voordelen ten aanzien van de bescherming van het intellectueel eigendom van geneesmiddelen. Het risico dat onderzoeksgegevens in verkeerde handen vallen kan tot het minimum worden gereduceerd.

 

Blockchain-experts

Wanneer blockchaintechnologie binnen de farmaceutische bevoorradingsketen wordt geïntegreerd, dan zijn er verschillende dingen waar bedrijven rekening mee moeten houden. In de eerste plaats moeten de kansen voor blockchain-implementatie goed worden onderzocht. De bedrijven moeten precies weten waar ze rekening mee moeten houden en waarom de blockchaintoepassing een oplossing biedt voor hun specifieke branche. Zo moeten de bestaande mogelijkheden goed in kaart worden gebracht en moet goed worden gekeken naar welke toepassing het meest geschikt is voor het desbetreffende bedrijf. Dat vereist zeer veel professionele kennis en ervaring van blockchain-experts. Blockchain-integratie is zeer complex en het inhuren van dergelijke specialisten, is in de meeste gevallen dan ook noodzakelijk.

Blockchain beveiliging, farmaceutische bevoorradingsketen.

Optimaliseren van workflows en bedrijfsprestaties

Na de implementatie van blockchaintechnologie binnen de farmaceutische bevoorradingsketen, moet het platform intensief worden getest om te kijken of de oplossing ook in de echte wereld goed werkt. Leveranciers die IT-oplossingen en softwarediensten voor de gezondheidszorg leveren, weten precies hoe ze specifieke oplossingen voor deze sector moeten ontwikkelen en hoe ze deze toepassingen binnen de bestaande dienstverleningsprocessen moeten integreren. Na de testprocedures en eventuele aanpassingen kan er vervolgens een echt blockchainnetwerk worden gerealiseerd, om de workflows en bedrijfsprestaties verder te optimaliseren. Er zijn verschillende manieren om blockchaintoepassingen te ontwerpen.

 

Permissionless en permissioned blockchains

Zo zijn er de publieke ‘permissionless’ blockchains die voor iedereen toegankelijk zijn. In principe kan iedereen daaraan deelnemen en transacties uitvoeren. Daarnaast zijn er de private ‘permissioned’ blockchains, die alleen toegankelijk zijn voor specifieke geselecteerde deelnemers. Private blockchains beschikken meestal over veel minder knooppunten dan publieke blockchains. Hierdoor zijn de private blockchains in de basis minder gedecentraliseerd en vatbaarder voor manipulatie, dan publieke blockchains met vele duizenden nodes. Er zijn ook ‘hybride’ blockchains, een combinatie van permissionless en permissioned blockchain-ecosystemen.

 

End-to-end monitoring

Met blockchaintechnologie kan een betrouwbare ‘end-to-end’ monitoring worden gerealiseerd, die de hele farmaceutische bevoorradingsketen stroomlijnt. Door het toekennen van zogenaamde ‘indentifiers’ aan geneesmiddelen – in de vorm van bijvoorbeeld radio-frequentie identification (RFID) of streepjescodes – kan de authenticiteit worden geverifieerd. De smart contracts controleren of alle betrokken partijen, zoals de fabrikant van de geneesmiddelen, de transporteur en de afnemer, aan alle regelgeving en voorwaarden uit de gezamenlijke overeenkomst hebben voldaan.

Dokter en patiënt.

Coronavaccins

Het afgelopen jaar werden er vele miljoenen coronavaccins over de wereld gedistribueerd. Tijdens het transport van de vaccins is het bewaken van de juiste temperatuur en houdbaarheid essentieel. Door de combinatie van blockchaintechnologie, IoT-toepassingen, sensoren en identifiers, kunnen vaccins continu worden gemonitord op de bewaarvereisten van elk individueel vaccin. Binnen de farmaceutische bevoorradingsketen kunnen de belanghebbenden op ieder gewenst moment, in realtime informatie verkrijgen over de ‘toestand’ van de vaccins. Door deze realtime-monitoring kunnen partijen zoals bijvoorbeeld de vaccinontwikkelaars, ziekenhuizen, distributeurs en toezichthouders, altijd verifiëren of de vaccins op de juiste wijze zijn vervoerd en opgeslagen. Hierdoor kunnen de veiligheid en effectiviteit van vaccins en geneesmiddelen worden gegarandeerd. Daarnaast kunnen ook problemen zoals bijvoorbeeld vertragingen of mankementen aan vaccins snel worden gesignaleerd, waardoor er onmiddellijk actie kan worden ondernomen. Zo kunnen afnemers in geval van vertraging meteen op de hoogte worden gesteld en kunnen ondeugdelijke vaccins direct uit de distributieketen worden verwijderd.

 

Niet alle risico’s kunnen worden uitgesloten

Hoewel blockchaintechnologie de potentie heeft om de processen binnen de farmaceutische bevoorradingsketen te upgraden en problemen effectief aan te pakken, kunnen niet alle risico’s worden uitgesloten. Als er aan het begin van de keten foutieve informatie binnen het blockchainnetwerk wordt opgeslagen, dan ligt die onjuiste informatie permanent in een record vast. Wanneer een lading die bestaat uit ibuprofen binnen de blockchain wordt vastgelegd als een lading amoxicilline, dan wordt die foutieve informatie niet binnen het netwerk opgemerkt. Het feit dat die onjuiste informatie niet kan worden gecorrigeerd is dan een groot nadeel.

 

Nieuwe innovatieve bedrijfsmodellen

Naast het waarborgen van de integriteit van farmaceutische producten en het tegengaan van vervalste geneesmiddelen, kan blockchaintechnologie ook een belangrijke rol spelen bij het aanpakken van een aantal financiële uitdagingen. Met name in derdewereldwereld zijn de farmaceutische supply chains vaak erg gefragmenteerd. Hierbij nemen talloze bedrijven ieder een deel van de markt in. Tussen de levering van geneesmiddelen en de betaling zit vaak een periode van enkele maanden. Blockchaintechnologie kan helpen om die periode te verkorten en de betalingen soepeler te laten verlopen, tegen veel lagere kosten. Met behulp van blockchaintechnologie kunnen nieuwe innovatieve bedrijfsmodellen worden ontwikkeld, die de levering van geneesmiddelen en de financiële afwikkeling veel beter op elkaar afstemmen.

Nodes, blockchainnetwerk.

Gegevensongelijkheid

Patiënten worden steeds mondiger en zijn ook steeds beter geïnformeerd. Mede daarom stellen zij hogere eisen als het gaat om hun gezondheid en medicatiegebruik. Medische gegevens zijn voor farmaceutische bedrijven cruciaal om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen voor ziektes. Echter zijn die gegevens meestal gefragmenteerd opgeslagen in talloze ‘afgesloten’ datasilo’s, die individueel verbinding maken met centrale ‘verouderde’ datasystemen. Hierdoor kan deze belangrijke data niet altijd even efficiënt worden gebruikt bij het ontwikkelen van nieuwe medicijnen. De data wordt benaderd vanuit verschillende bronnen, met behulp van verschillende modellen en structuren. Het analyseren van die versplinterde gegevens is daarom een tijdrovende aangelegenheid en erg kostbaar. Het onvermogen om deze gegevens efficiënt en geanonimiseerd samen te brengen en te verifiëren, zorgt voor een hoge mate van gegevensongelijkheid. Hierdoor is veel data – die zou kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe effectieve geneesmiddelen – in principe onbruikbaar.

 

Wat zijn de voordelen van blockchain-implementatie binnen de farmaceutische bevoorradingsketen?

 

Meer transparantie

Transparantie is essentieel voor het opbouwen van een veerkrachtige farmaceutische supply chain. Met blockchaintechnologie kan de distributie van vervalste geneesmiddelen effectiever worden tegengegaan, door end-to-end traceerbaarheid van fabrikant tot eindgebruiker. Door meer transparantie van de processen binnen de farmaceutisch bevoorradingsketen kunnen ook fouten en vertragingen sneller worden opgemerkt. Hierdoor kan direct actie worden ondernomen om schade of verlate levertijden te voorkomen en wordt het vertrouwen tussen de verschillende toeleveringsketenpartners versterkt.

 

Betere regulering

De naleving van wet- en regelgeving ten aanzien van de medicatie kan worden verbeterd.

 

Realtime monitoring

De juiste bewaartemperatuur van de geneesmiddelen kan continu in realtime worden gecontroleerd en gedeeld met belanghebbende partijen. Ook andere omstandigheden zoals bijvoorbeeld de luchtkwaliteit en -vochtigheid kunnen tijdens de distributie van medicijnen, doorlopend worden gemonitord.

 

Efficiënte en veilige datadistributie

Klinische onderzoeken en belangrijke data over medicijngebruik kan efficiënter en veiliger met belanghebbenden worden gedeeld.

 

Minder overtollige voorraad

Efficiënter beheer van de geneesmiddelenvoorraad bij groothandels, waardoor het aantal geretourneerde medicijnen kan worden teruggedrongen.

 

Nauwkeurige informatie

Met behulp van blockchaintechnologie kan accurate medische informatie aan patiënten en andere belanghebbenden worden geleverd. Hierdoor kan de productintegriteit van geneesmiddelen en andere medische producten aanzienlijk worden verbeterd. Veel farmaceutische bedrijven vertrouwen vandaag de dag nog steeds op handmatige gegevensinvoer en papieren documentatie tijdens logistieke operaties. Een groot deel van de vrachtbrieven bevat onjuiste informatie. Daarnaast kunnen vrachtbrieven tijdens het logistieke proces worden gewijzigd. Wanneer de vrachtbrieven worden vervangen door elektronische documenten en de informatie binnen een blockchainnetwerk wordt ingevoerd, dan ontstaat er één enkele bron van informatie.

 

Blockchain Identity Management

Binnen de blockchain kan de identiteitsinformatie efficiënt worden geverifieerd van degenen die betrokken zijn bij de productie en logistieke operaties binnen de farmaceutische bevoorradingsketen.

 

Optimalisering van facturering en betalingsverwerking

De betalingen kunnen worden geautomatiseerd met behulp van smart contracts. Deze digitale contracten controleren of aan alle regels, voorwaarden en criteria is voldaan, waarna ze de financiële transacties verwerken.

 

Onderzoek naar geneesmiddelen, farmaceutische bevoorradingsketen.

 

Wat zijn de nadelen van blockchain-implementatie binnen de farmaceutische bevoorradingsketen?

 

Hoge implementatiekosten

Blockchain is een complexe technologie die diepgaande kennis vereist. In de meeste gevallen zullen er blockchain-experts moeten worden ingehuurd, die de implementatie van gedistribueerde grootboektechnologie mogelijk maken. Daarnaast zijn er ook terugkerende kosten voor onderhoud en upgrades van het netwerk. Naarmate blockchaintechnologie meer volwassen wordt zullen er steeds meer ‘ready to use’ toepassingen op de markt verschijnen, die eenvoudiger en tegen veel lagere kosten binnen de bedrijfsprocessen kunnen worden geïntegreerd.

 

Data is onveranderbaar

De data die binnen een blockchain wordt vastgelegd is onveranderbaar en wordt permanent in een record vastgelegd. Deze eigenschap zorgt ervoor dat transacties kunnen worden uitgevoerd, zonder vertrouwde partijen die de transacties controleren en valideren. Het grote nadeel daarvan is echter dat vastgelegde informatie ook niet kan worden veranderd, wanneer dat wél gewenst is. Wanneer er binnen de blockchain onjuiste informatie wordt vastgelegd, dan kan die data niet zomaar worden aangepast. Deze onveranderlijkheid geeft ook problemen op het gebied van privacy. Iedereen heeft in principe het recht om persoonlijke informatie uit digitale systemen te laten verwijderen, maar binnen een blockchain-ecosysteem blijven die persoonsgegevens altijd in de blockchain aanwezig.

 

Intensieve training

Door de complexe aard van blockchaintechnologie, moeten medewerkers intensief door professionals worden getraind om met de toepassingen overweg te kunnen. Wanneer blockchain wordt gebruikt om bedrijfsprocessen en workflows te optimaliseren, dan is het noodzakelijk dat managementteams de materie ook goed genoeg begrijpen. Zo moeten medewerkers voldoende kennis hebben van de smart contract-functionaliteit en de manier waarop consensus-protocollen binnen een blockchain werken.

 

Schaalbaarheidsproblemen

Blockchaintechnologie heeft de potentie om de informatieoverdracht tussen belanghebbenden in de gezondheidszorg – zoals artsen, patiënten, verzekeraars en de farmaceutische industrie – beter en veiliger te organiseren. Echter wordt er binnen de gezondheidszorg vaak nog gewerkt met verouderde digitale systemen, waardoor de interoperabiliteit met blockchaintechnologie wordt bemoeilijkt. Daarnaast zijn er ook nog tal van issues op het gebied van wet- en regelgeving die moeten worden opgelost, voordat smart contracts op grote schaal kunnen worden gebruikt. Deze schaalbaarheidsproblemen staan een brede adoptie van blockchaintechnologie in de weg.

Blockchain

Blockchaintoepassingen

In tegenstelling tot veel andere sectoren zijn de bedrijfsstructuren binnen de farmaceutische industrie nauwelijks veranderd. De strategieën, de bedrijfsmodellen en de managementcultuur, zijn eigenlijk decennialang hetzelfde gebleven. Er zijn inmiddels verschillende bedrijven die zich richten op blockchaintoepassingen voor de farmaceutische bevoorradingsketen.

 

IBM

IT-gigant IBM werkt aan blockchainoplossingen voor verschillende sectoren, waaronder de farmaceutische industrie. Deze oplossingen moeten de verspreiding van vervalste geneesmiddelen tegengaan en de transparantie en het vertrouwen tussen partijen in de farmaceutische bevoorradingsketen bevorderen. Door blockchain-implementatie binnen de farmaceutische industrie wil IBM realtime auditing en monitoring van processen tijdens de distributie van medicijnen mogelijk maken, waardoor sneller en effectiever kan worden ingesprongen op fouten binnen de toeleveringsketen. Door de traceerbaarheid van geneesmiddelen kan de patiëntveiligheid worden vergroot en de supply chain worden geoptimaliseerd. Door realtime monitoring en nauwkeurige informatieverstrekking kunnen niet alleen vraag en aanbod van medicijnen beter op elkaar worden afgesteld, maar kan ook overstocking bij groothandels effectief worden voorkomen. Hierdoor kan het aantal geretourneerde geneesmiddelen sterk worden teruggebracht.

 

Novartis

De Zwitserse farmaceut Novartis focust zich al vanaf 2016 op mogelijke blockchain-implementatie binnen de farmaceutische bevoorradingsketen en is betrokken geweest bij verschillende blockchain-pilots. Het voornaamste doel van deze pilots was het identificeren van vervalste medicijnen en het monitoren van de temperatuur van geneesmiddelen tijdens het distributieproces. Bij het onderzoek naar de mogelijkheden voor blockchain-integratie binnen de farmaceutische industrie, werkt Novartis samen met verschillende blockchain-ontwikkelaars, ziekenhuizen, klinische laboratoria en bedrijven binnen de dienstensector. Bij de blockchain-proeven wordt vooral gekeken naar hoe patiëntengegevens beter en veiliger kunnen worden beheerd, klinische onderzoeken verder kunnen worden geoptimaliseerd en de processen binnen de toeleveringsketen kunnen worden verbeterd. Daarnaast wordt onderzocht hoe de verspreiding van vervalste geneesmiddelen nog effectiever kan worden tegengegaan.

 

Mediledger

Mediledger is een Amerikaans bedrijf dat blockchaintechnologie toepast om een ‘privacy-first’ transactieplatform te bieden voor handelspartners binnen de gezondheidszorg. Mediledger biedt oplossingen voor gegevensuitlijning, validatie en transactieafwikkeling tussen verschillende partijen. Het netwerk maakt daarbij gebruik van transactie-gerelateerde gegevens zoals contracten, klanten, medische producten en prijzen die via het blockchainnetwerk worden gedeeld, om configureerbare bedrijfsregels voor transacties voor iedere deelnemer af te dwingen. Hierdoor worden automatisering en vertrouwen op brancheniveau mogelijk, zonder dat er een derde vertrouwde partij bij betrokken is.

 

 

BlockMedx

BlockMedx is een Amerikaans bedrijf dat zich focust op de ontwikkeling van blockchaintoepassingen voor elektronische receptoplossingen. Wanneer men het heeft over een ‘doktershandschrift’, dan heeft men het meestal niet over een duidelijk leesbaar handschrift. Artsen moeten dagelijks heel erg veel schrijven, waardoor hun handspieren overbelast raken en verkrampen. Het is dan ook niet zo gek dat hun handschrift soms maar moeilijk te ontcijferen is. De gevolgen van niet duidelijk leesbare recepten – of andere documenten – kunnen ernstig zijn. Handgeschreven recepten zijn vatbaar voor een verkeerde interpretatie door apothekers, waardoor verkeerde medicijnen aan de patiënten worden geleverd. Jaarlijks zorgen onleesbare recepten voor duizenden slachtoffers, doordat er verkeerde geneesmiddelen worden uitgegeven of een onjuiste dosering wordt voorgesteld. Door de recepten elektronisch voor te schrijven en de informatie binnen de blockchain op te slaan, kunnen deze problemen worden voorkomen. Daarnaast maakt BlockMedx gebruik van zogenaamde ‘prescriptieve analyses’, waarmee eventuele risicogedragingen van patiënten in de toekomst kunnen worden voorspeld. Hierdoor kan de veiligheid van het medicijngebruik van patiënten aanzienlijk worden vergroot.

 

Merckgroup

Veel processen binnen de farmaceutische industrie – zoals bijvoorbeeld de kwaliteitsborging en de uiteindelijke controle – steunen op handmatig ingevoerde informatie. Hierdoor zijn deze processen niet alleen foutgevoelig, maar ook kostbaar. De Duitse Merckgroup werkt aan blockchainmodellen die het digitale vertrouwen kunnen versterken en de kwaliteitscontrole en audits eenvoudiger maken. Daarnaast moeten de blockchainmodellen de overstocking van geneesmiddelen (en dus het aantal geretourneerde medicijnen) verminderen en de medicijndistributie beter stroomlijnen.

 

FarmaTrust

FarmaTrust is een Brits bedrijf dat zicht richt op blockchainoplossingen, die de betrouwbaarheid van medische data en klinische onderzoeken moeten vergroten. Daarmee wil FarmaTrust de ontwikkeling en validatie van nieuwe geneesmiddelen eenvoudiger en transparanter maken. De blockchaintoepassingen van het bedrijf zijn gebaseerd op het netwerk van Ethereum. FarmaTrust maakt gebruik van apps om patiënten te informeren over wanneer ze de geneesmiddelen precies moeten innemen. De patiënten dragen zogenaamde ‘wearables’ waarmee vervolgens kan worden gecontroleerd hoe ze op de medicatie reageren. De gegevens worden volledig geanonimiseerd zodat de privacy van de deelnemers aan de klinische onderzoeken kan worden gegarandeerd. Door dit soort blockchainapplicaties beschikken farmaceutische bedrijven sneller over essentiële data voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Hierdoor kunnen nieuwe geneesmiddelen sneller worden goedgekeurd en op de markt worden gebracht.

 

 

Roche

Het Zwitserse farmacieconcern Roche werkt aan een blockchaintoepassing voor gepersonaliseerde gezondheidszorg. De toepassing is gebaseerd op het platform ‘Hypertrust’. De focus van dit blockchain-project ligt op het verbeteren van de kwaliteit binnen de gezondheidszorg en het veiliger en schaalbaarder maken van immuuntherapieën, door de complexe toeleveringsketens van kankerbehandelingen te optimaliseren. De ‘Hypertrust X-Chain-toepassing’ is een zogenaamde ‘workflow-engine’ die wordt aangedreven door smart contract-functionaliteit. De smart contracts controleren de ingediende gegevens en zorgen voor de juiste uitvoering van de processen binnen de farmaceutische bevoorradingsketen. Hierdoor ontstaat er een fraudebestendige audittrail, die bijdraagt aan het vertrouwen tussen alle betrokken partijen.

 

 

Sanofi

Sanofi is een Frans wereldwijd opererend biofarmaceutisch bedrijf dat onderzoekt hoe blockchaintechnologie de ‘end-to-end’ traceerbaarheid van geneesmiddelen – van productie tot patiënt – beter kan stroomlijnen. Blockchain-implementatie binnen de farmaceutische bevoorradingsketen is een complexe aangelegenheid. Vooral het opstellen van blockchain-normen voor de gezondheidszorg is een lastige opgave. Naast de traditionele standaarden moet er een ‘governance-model’ worden geformaliseerd en moeten alle ‘compliance-issues’ nauwkeurig in kaart worden gebracht. Tevens zal er rekening moeten worden gehouden met zaken zoals digitaal identiteitsbeheer, de mogelijkheid tot ‘off-chain’ gegevensopslag, beveiliging, schaalbaarheid en de uiteindelijke prestaties van het blockchainnetwerk. Klinische onderzoeken zijn een zeer belangrijk element binnen de gezondheidszorg, waarbij het vertrouwen van de patiënten essentieel is. Sanofi onderzoekt hoe blockchaintechnologie kan worden gebruikt om ervoor te zorgen, dat de privacygevoelige patiëntinformatie alleen maar wordt verzameld en gedeeld, waar dat strikt noodzakelijk is. Door patiënten meer controle te geven over het beheer van hun persoonlijke gezondheidsinformatie zou de relatie tussen patiënten, artsen, klinisch onderzoekers en verzekeraars aanzienlijk kunnen worden verbeterd.

 

PharmaLedger

PharmaLedger is een Zwitsers bedrijf dat werkt aan een schaalbare blockchain-oplossing voor de farmaceutische industrie, waarbij klinische onderzoeken en gezondheidsdata veilig kunnen worden gedeeld tussen belanghebbenden. De toepassingen moeten het gebrek aan transparantie, coördinatie en vertrouwen tussen partijen binnen deze sector aanpakken. Hierbij worden verschillende experts uit de gezondheidszorg en medicijnontwikkelaars samengebracht, om praktische oplossingen te genereren voor blockchain-integratie binnen de farmaceutische bevoorradingsketen.

 

StaTwig

StaTwig is een Indiaas bedrijf dat zich focust op de ontwikkeling van blockchaintoepassingen voor de distributie van vaccins. Door het verbeteren van de farmaceutische bevoorradingsketen en het optimaliseren van de productzichtbaarheid, kunnen de kwaliteit en veiligheid van vaccins tijdens het transport beter worden gewaarborgd. Met behulp van de blockchainmodellen kan continu worden bewaakt dat de vaccins onder de juiste condities en temperaturen worden vervoerd en opgeslagen. De blockchaintoepassingen moeten niet alleen de veiligheid binnen de farmaceutische toeleveringsketen vergroten en de distributieprocessen optimaliseren, maar ook de logistieke kosten aanzienlijk verlagen.

 

 

KitChain

KitChain is een blockchain-intitiatief voor de farmaceutische bevoorradingsketen. Bij dit initiatief zijn een aantal grote farmaceutische bedrijven, onderwijsinstellingen en zakelijke dienstverleners betrokken, waaronder Pfizer, Biogen, Merck, AstraZeneca, Marken, Almac, GlaxoSmithKline, Bracket, de Universiteit van Californië (UCLA) en Deloitte. Daarnaast is ook het Amerikaanse bedrijf Thermo Fischer Scientific – dat wetenschappelijke instrumenten, reagentia en software ontwikkelt – bij het initiatief betrokken. De blockchainoplossing van KitChain is geïmplementeerd in het blockchain-platform Hyperledger Fabric en moet de transparantie, de veiligheid en het vertrouwen tussen de farmaceutische industrie, de gezondheidszorg, patiënten en andere belanghebbenden gaan vergroten. KitChain maakt daarbij gebruik van een door blockchaintechnologie aangedreven iPhone-app. Deze app is speciaal is ontworpen om een permanent digitaal record te creëren voor inventarisatie van gegevens en het monitoren van processen en gebeurtenissen binnen de hele toeleveringsketen.

 

Humanscape

De ontwikkeling van geneesmiddelen voor zeldzame ziektes heeft meestal geen prioriteit. Deze ziekten treffen doorgaans maar een klein gedeelte van de bevolking, waardoor er met deze medicijnen in principe geen winst kan worden behaald. Maar als patiënt die onder een zeldzame aandoening lijdt heb je daar natuurlijk niet zoveel boodschap aan. Vanwege het kleine aantal patiënten van zeldzame aandoeningen en het beperkte aantal klinische onderzoeken, is er voor deze ziektes nauwelijks bruikbare data voorhanden. Hierdoor wordt het ontwikkelen van nieuwe medicatie nog lastiger. Het Zuid-Koreaanse bedrijf Humanscape werkt aan blockchaintoepassingen voor gedistribueerde patiëntenregisters. Deze patiëntenregisters maken het mogelijk om symptoominformatie en data over medische behandelingen van patiënten die lijden aan een zeldzame ziekte, geanonimiseerd op te slaan. Farmaceutische bedrijven en medische onderzoeksinstellingen kunnen deze informatie vervolgens gebruiken voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

 

 

Innovative Medicines Initiative (IMI)

Ook het Innovative Medicines Initiative (IMI) richt zich op het verbeteren van de farmaceutische bevoorradingsketen en een efficiëntere en veiligere verspreiding van medische data. Het IMI is een samenwerkingsverband tussen blockchain-ontwikkelaars, de Europese Unie en farmaceutische bedrijven die op het Europese continent actief zijn. Bij de samenwerking zijn ook zorginstellingen, patiëntenverenigingen, klinische laboratoria en universiteiten betrokken. In derdewereldlanden hebben mensen vaak niet of nauwelijks toegang tot de juiste medicijnen. Het IMI onderzoekt hoe de toegang tot geneesmiddelen in ontwikkelingslanden met behulp van blockchaintechnologie kan worden verbeterd. Daarnaast wordt onderzocht hoe de authenticiteit van geneesmiddelen kan worden gegarandeerd en de verspreiding van nepmedicatie doeltreffender kan worden tegengegaan. Bij de evaluatie van de blockchain-pilots wordt vooral gekeken naar de meest geschikte blockchain-ontwerpen voor de farmaceutische industrie en de voordelen zoals bijvoorbeeld kostenbesparing, efficiëntie en veiligheid.

 

 

AbbVie

Het Amerikaanse biofarmaceutische bedrijf AbbVie werkt aan praktische blockchainoplossingen voor de gezondheidssector en de farmaceutische industrie. Door de manier waarop data binnen de gezondheidszorg vandaag de dag wordt opgeslagen, is zelfs het delen van patiëntinformatie tussen ziekenhuizen en andere zorgverleners die met exact hetzelfde systeem werken soms nog erg ingewikkeld. Met behulp van blockchaintechnologie focust AbbVie zich op het creëren van een chronologische database, die transparantie en veilige gegevenstracking binnen de farmaceutische bevoorradingsketen mogelijk maakt. Door blockchain-implementatie en IoT-toepassingen kunnen medische data en medische apparatuur beter met elkaar worden gestroomlijnd. Daarnaast kan medische data beter worden beschermd tegen misbruik, door onbevoegde partijen. Ook bij AbbVie ligt de focus op het tegengaan van vervalste geneesmiddelen.

 

Integriteit

Blockchaintechnologie biedt tal van mogelijkheden om bedrijfsprocessen en workflows binnen de farmaceutische bevoorradingsketen te verbeteren. Medicijnen worden ontwikkeld en gefabriceerd op verschillende productielocaties. Daarna worden ze overgedragen aan groothandels die de geneesmiddelen weer verder distribueren naar de ziekenhuizen, apotheken, drogisterijen en gezondheidswinkels, voordat ze uiteindelijk aan de patiënten worden geleverd. Door de inefficiënte informatie-uitwisseling tussen de betrokken partijen is de kans op de verspreiding van onjuiste of verouderde data erg groot. Blockchaintechnologie maakt het mogelijk om data beter en veiliger te beheren, het ontwikkelingsproces van nieuwe medicijnen te bevorderen, de distributie van geneesmiddelen te optimaliseren en de integriteit van de farmaceutische bevoorradingsketen te versterken.

 

Terug naar boven ↑

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).