Toen het internet in 1995 werd geadopteerd door het grote publiek, werd al snel duidelijk hoe het wereldwijde web onze levens drastisch zou gaan veranderen. De manieren waarop we voortaan met elkaar zouden handelen en communiceren zou nooit meer hetzelfde zijn. Uiteraard heeft internet heel veel dingen voor ons eenvoudiger gemaakt. We zijn eraan gewend geraakt dat we onze zaken direct online kunnen regelen en we kunnen ons dan ook bijna niet meer voorstellen hoe het was, om zonder internet te moeten leven. Wie loopt er vandaag de dag nog rond met een vraag waarop je het antwoord niet weet. Mensen van boven de 25 kunnen zich dat nog wel herinneren, maar er is nu inmiddels al een hele generatie die zich daar niets meer bij kan voorstellen.
2 miljard dollar door ICO’s
Wat we niet weten dat kunnen we Googelen. Er is geen noodzaak meer om dingen te onthouden. Dat doen onze apparaten voor ons. Ook ons koopgedrag veranderde door het internet enorm. Als we nu iets willen aanschaffen dan hebben we het morgen in huis. Blockchaintechnologie is het afgelopen jaar (2017) steeds populairder geworden en die populariteit zal in de toekomst alleen nog maar groeien. Er worden wereldwijd inmiddels al miljarden dollars gepompt in allerlei verschillende blockchain start-ups met innovatieve ideeën voor decentrale gedistribueerde netwerken. In 2017 werd alleen al door middel van Initial Coin Offerings (ICO’s) voor meer dan 2 miljard dollar bij elkaar gesprokkeld voor de financiering van blockchainprojecten. Het jaar daarvoor was dat net iets meer dan 250 miljoen dollar. De toekomst ziet er voor de blockchain dus zeer rooskleurig uit.
Integraal ketenbeheer op de blockchain
De blockchain zal zeer waarschijnlijk zijn intrede doen in iedere industrie die je maar kunt bedenken. En wat we vooral gaan zien is een nauwe wisselwerking tussen online business en social media. Door het decentrale en gedistribueerde karakter, wordt het eenvoudiger om producten en diensten met elkaar uit te wisselen en elkaar op een efficiëntere en snellere manier van de juiste feedback te voorzien. Er ontstaat een vorm van transparantie waarbij het moeilijker wordt voor fraudeurs die opereren op online marktplaatsen, om de kluit te belazeren. Daarnaast kan de bescherming van consumenten beter worden gestroomlijnd. Integraal ketenbeheer op de blockchain zorgt er in de toekomst voor, dat het bijna onmogelijk wordt om te handelen in namaakproducten, omdat het achterhalen van de herkomst van goederen en het monitoren van het hele distributietraject een peulenschil zal zijn.
Hybride blockchains
Kopers en verkopers zullen beide veel voordelen ondervinden van die transparantie, de eerlijke prijzen, de vrijheid en directheid van blockchainnetwerken. Er kan veilig worden gehandeld zonder vage tussenpersonen. Potentiële klanten communiceren rechtstreeks met de verkopers op de momenten dat het ze het beste uitkomt en de verkopers zorgen dat de gewenste dienstverlening, op exact het juiste moment aan de consumenten wordt geleverd. Er zullen er in de toekomst zeer waarschijnlijk hybride blockchainnetwerken ontstaan, waardoor een wisselwerking plaatsvindt tussen cryptocurrency’s en traditionele valuta op grote schaal.
De toekomst van smart contracts
De smart contracts zorgen voor een situatie waarbij al onze fysieke objecten in onze “tastbare wereld” op de blockchain worden vertegenwoordigd door smart contracts. In deze digitale overeenkomsten – die automatisch worden uitgevoerd – liggen de voorwaarden vast, voor het gebruik van die fysieke objecten. Alle industrieën zullen in de toekomst op de een of andere manier worden hervormd door de blockchain. In sommige branches zal waarschijnlijk zelfs sprake zijn van complete disruptie van de desbetreffende bedrijfstak. Auto’s, huizen en bedrijfsmiddelen kunnen worden gehuurd aan de hand van smart contracts en ook onze huishoudelijke apparaten zijn verbonden aan de blockchain. Onze koelkasten zijn voorzien van sensoren en regelen zelf dat ze met de juiste etenswaren gevuld blijven, houden de voorwaarden voor garantie bij en leveren informatie over defecten aan de juiste witgoedmonteur.
Banken en de blockchain
Hoe banken de blockchaintechnologie in de toekomst binnen hun bedrijfstak integreren is nog niet duidelijk. Er zijn wel lopende projecten die zich richten op decentrale gedistribueerde technologie voor financiële toepassingen, maar in de bancaire sector wordt toch iets ontwikkeld, waarvan je je af kunt vragen of dat nog wel hetzelfde “democratische en onafhankelijke” karakter heeft, als een echte blockchain. Het is nog maar moeilijk te voorspellen op welke wijze banken met cryptocurrency’s zullen omgaan. De corda blockchain bijvoorbeeld is een platform voor financiële toepassingen en hanteert binnen het netwerk geen eigen digitale betalingseenheid. Onlangs heeft NASDAQ een grootboek gelanceerd dat kan worden gebruikt om kapitaalbeheer beter te stroomlijnen. Dit soort blockchainmodellen zullen we in de toekomst steeds vaker zien.
Veiligheid
Door nieuwe manieren waarop persoonlijke identificatie plaatsvindt, wordt het in de toekomst gemakkelijker om de risico’s van identiteitsfraude te verkleinen. Dat wil echter niet zeggen dat alle risico’s van cybercrime kunnen worden uitgesloten. Daarvoor is de techniek nog veel te jong en hackers vinden altijd wel manieren om nieuwe technologieën te slim af te zijn. Decentrale gedistribueerde netwerken maken het zeer zeker wel lastiger voor criminelen, maar “onmogelijk”? Voor dergelijke beweringen is het nu nog veel te vroeg.
Overheid
Ook overheden gaan de blockchain in de toekomst gebruiken. Niet alleen voor interactie met de burger, maar misschien ook ooit voor het organiseren van veilige en goedkopere verkiezingen. In Zwitserland wordt op dit moment (2017) volop geëxperimenteerd met dergelijke toepassingen. De burgers van de gemeente Zug doen mee aan een grootschalige proef voor identiteitsbeheer. De uitkomsten van dit soort pilots zal mede bepalend zijn voor de toekomst van blockchaintechnologie. Ook in Nederland lopen verschillende decentrale en gedistribueerde overheidsprojecten. Het gaat dan niet alleen om projecten voor identiteitsbeheer, maar ook om toepassingen voor kadastrale registraties, toepassingen voor het innen van belasting, toepassingen voor zorg en welzijn, maar ook om juridische toepassingen. De toekomst van de blockchain is dus veelbelovend!
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!
Laat een reactie achter