Identiteitsbeheer in het Crypto Valley van Europa

met Geen reacties

Een van de blockchain-applicaties waar op dit moment mee wordt geëxperimenteerd is autonoom identiteitsbeheer. De Zwitserse plaats Zug staat inmiddels bekend als het Crypto Valley van Europa. Dat komt onder andere omdat een groot aantal FinTech bedrijven en ontwikkelaars van blockchaintechnologie zich hier heeft gevestigd vanwege het gunstige belastingklimaat. Ook het hoofdkwartier van Ethereum is gevestigd in deze stad van nog geen 30.000 inwoners. In september 2017 kondigde uPort (een ontwikkelaar die zich voornamelijk richt op blockchaintoepassingen voor decentraal en gedistribueerd identiteitsbeheer) aan dat het een test zou uitvoeren met een autonoom identiteitsplatform. De inwoners van Zug kunnen meewerken aan dit groots opgezette experiment.

 

 

uPort en identiteitsbeheer

Door middel van een App kunnen de burgers van Zug hun persoonlijke informatie coderen en zij ontvangen daarna een ID die is gekoppeld aan een cryptografisch adres op de Ethereum blockchain. Als deze informatie eenmaal is geverifieerd kunnen de inwoners van Zug gebruikmaken van de digitale diensten van de stad. Zug is van plan om via uPort een heel scala aan diensten aan te bieden zoals elektronische handtekeningen, betalingsmethoden voor parkeren en er volgt een experiment met elektronisch stemmen (e-Vote). Met name deze laatste toepassing zal door veel mensen met belangstelling worden gevolgd. Deze e-Vote testen vinden waarschijnlijk plaats in het voorjaar van 2018. Volgens de burgemeester van Zug, Dolfi Müller, zijn de verwachtingen van decentraal en gedistribueerd identiteitsbeheer hooggespannen.

Vingerafdruk, identiteitsbeheer.
Welke identificatie toepassingen worden er ontwikkeld voor de blockchain?

Veilig en efficiënt stroomlijnen van zakelijke transacties

De doelstelling van uPort is het creëren van één enkele elektronische identiteit. Een soort digitaal paspoort dat kan worden gebruikt voor alle mogelijke toepassingen. Onze huidige identificatiemethoden zijn “centraal” georganiseerd, maar het identiteitsbeheer van uPort gebeurt volledig binnen de blockchain. Het doel is niet het opslaan van persoonlijke informatie, maar het controleren van de identiteit van een persoon. De Zwitserse overheid loopt al jaren voorop op het gebied van identiteitsbeheer, waarbij het veilig en efficiënt stroomlijnen van elektronische zakelijke transacties, één van de voornaamste doelen is.

FinTech

Een gebrek aan digitale systemen voor identiteitsbeheer

Volgens het World Economic Forum is het gebrek aan digitale systemen voor identiteitsbeheer op grote schaal erg ongunstig voor financiële instellingen. Veel innovators op het gebied van FinTech bieden puur digitale diensten, maar het proces van identificatie van gebruikers kan vaak alleen maar via “fysieke” kanalen. Deze FinTech bedrijven ontvangen de ontwikkelingen op het gebied van decentraal en gedistribueerd identiteitsbeheer met open armen. Het is een essentiële stap op weg naar een praktische, veilige en digitale infrastructuur.

Cryptocurrency schilderijen.

Crypto Valley Association (CVA)

Als de testen van uPort met identiteitsbeheer op de blockchain succesvol verlopen, dan zou deze ontwikkeling weleens een doorbraak kunnen betekenen voor een heleboel decentrale en gedistribueerde markten. Zug veranderd in hoog tempo in één van de meest progressieve en technologisch geavanceerde steden van de wereld. In maart 2017 werd in Zug de Crypto Valley Association (CVA) opgericht met als doel het bevorderen van de ontwikkeling, uitvoering en financiering van blockchaintechnologie. De CVA wordt ondersteund door de Zwitserse overheid, grote gevestigde technologiebedrijven en disruptieve startups. Ook Consensys, PricewaterhouseCoopers en de Zwitserse bank UBS hebben zich aangesloten bij de Crypto Valley Association.

Subject to technical issues.

Silicon Valley 2.0

De Crypto Valley Association zal startups en gevestigde bedrijven zoveel mogelijk ondersteunen door middel van het organiseren van onderzoeksprojecten, conferenties, hackathons en andere blockchain-evenementen. De reden waarom juist Zwitserland zo geschikt is als testomgeving voor identiteitsbeheer op de blockchain, heeft voor een groot deel te maken met het hoge niveau van data-bescherming in dat land. Zug wordt door veel mensen nu al bestempeld als “Silicon Valley 2.0″. Het Zwitserse politieke systeem zet hoog in op het gebied van decentralisatie, individuele mensenrechten, innovatie, ondernemerschap, neutraliteit en stabiliteit. En dat maakt het land natuurlijk uitermate geschikt voor grootschalige blockchain-experimenten op het gebied van identiteitsbeheer.

Ketting

ID gekoppeld aan een cryptografisch adres

15 November 2017 startte uPort het op Ethereum gebaseerde autonome identiteitsplatform, waarop de inwoners van Zug hun identiteit kunnen registreren. Met de dapp (decentrale applicatie) van uPort kunnen burgers van de stad hun persoonlijke gegevens coderen en ontvangen hierna een ID die is gekoppeld aan een cryptografisch adres op de Ethereum blockchain. Als die informatie eenmaal is geverifieerd kunnen gebruikers een interactie aangaan met de digitale diensten van deze Zwitserse gemeente.

Vote

Elektronisch stemmen

Afhankelijk van het succes van de experimenten met identiteitsbeheer in Zug, kunnen deze ontwikkelingen wellicht leiden tot een volgende belangrijke stap in blockchainland: e-Voting. Er zijn inmiddels al wat plannen gemaakt om in het voorjaar van 2018 een test uit te voeren met elektronisch stemmen via de blockchain. Inwoners van Zug kunnen hun identiteit dan registreren op de mobiele app van uPort en een publiek adres creëren dat wereldwijd uniek is. Dit publieke adres is gekoppeld aan EDCC en wordt aangeduid als “uPort Proxy Contract“. Als de code eenmaal is geregistreerd, kunnen gebruikers zich aanmelden bij het Zug ID web portaal, door middel van een QR-scan. Na authenticatie via het portaal wordt persoonlijke data toegevoegd inclusief een eerder uitgegeven Zug ID-nummer.

Identiteitsbewijs John Doe, identiteitsbeheer.

Verbeterde digitale interactie tussen overheid en burger

Om fraude te voorkomen moet de laatste stap van het registratieproces “fysiek” plaatsvinden aan de hand van eerder uitgegeven ID-documenten op het gemeentehuis van Zug. Volgens uPort moet dit decentraal en gedistribueerd identiteitsbeheer ervoor gaan zorgen dat er meer vertrouwen ontstaat tussen de overheid en burgers, maar er ontstaan tegelijkertijd ook nieuwe mogelijkheden voor verbeterde digitale interacties.

Ethereum logo
Wat is Ethereum?

Consensys en Microsoft

Zwitserland is niet het enige land dat samenwerkt met uPort op het gebied van identiteitsbeheer op de blockchain. Ook de Braziliaanse overheid gaat met deze toepassingen op grote schaal testen uitvoeren. In samenwerking met onder andere Consensys en Microsoft gaat het Ministerie van Planning, Budget en Management aan de slag met een pilot voor het verifiëren van digitale documenten en ID’s. Er wordt gebruikgemaakt van een op Ethereum gebaseerd identiteitsplatform, waar mensen in staat worden gesteld om hun persoonlijke gegevens zelf te beheren door middel van een zogenaamde “proof of concept”. Hierdoor kunnen belangrijke notariële documenten decentraal en gedistribueerd worden geverifieerd.

Singel point of failure

Geen single point of failure

Deze manier van decentralisatie vermindert het risico van systeemfouten, omdat er uiteraard geen sprake meer is van een single point of failure. Een ander groot voordeel is dat de kosten voor digitaal identiteitsbeheer enorm omlaag kunnen. Dus ook op het gebied van toepassingen voor veilig identiteitsbeheer is de blockchain volop in ontwikkeling en zullen we de komende jaren veel van dergelijke decentrale applicaties zien verschijnen.

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter