AI en blockchain: technologie van de toekomst

met Geen reacties

De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie gaat razendsnel. AI zit inmiddels in onze smartphone, de auto en zelfs huisartsensystemen maken er gebruik van. Over de hele wereld investeren overheden en bedrijven fors in AI, maar de Verenigde Staten en China lopen voorop. Deze landen bouwen aan innovatieve, krachtige modellen, slimme robots en zelflerende systemen. Europa zet vooral in op ‘ethische AI’, waarbij privacy en transparantie centraal staan.

AI en blockchain

Medische AI

Een van de belangrijkste initiatieven op het gebied van kunstmatige intelligentie is OpenAI dat onder meer de taalmodellen ChatGPT en GPT-4 ontwikkelde. Google DeepMind heeft vooral veel vooruitgang geboekt op het gebied van medische AI. Zo heeft dit bedrijf algoritmen ontwikkeld die de prestaties van medische professionals evenaren of zelfs overtreffen bij het diagnosticeren van oogziekten en het analyseren van medische beelden zoals röntgenfoto’s, CT-scans en MRI’s. Deze AI-systemen kunnen helpen bij het opsporen van aandoeningen zoals maculadegeneratie, diabetische oogziekten, longkanker, longontsteking en hartziekten. Daarnaast werkt DeepMind aan het identificeren van de oorzaken van genetische ziekten.

 

Medische AI en blockchain

 

Digitale boekhouding

AI-modellen nemen beslissingen op basis van data. Maar hoe weet je of die data klopt? Blockchaintechnologie zorgt ervoor dat die gegevens eerlijk, controleerbaar en traceerbaar zijn, waardoor er meer vertrouwen ontstaat in AI-systemen. Veiligheid van data en privacy zijn er belangrijk, en AI heeft veel data nodig om goed te kunnen functioneren. Blockchain is een gedecentraliseerd digitaal netwerk dat de informatie registreert op een manier die veilig, transparant en onveranderbaar is. Je zou de blockchain in feite kunnen beschouwen als een digitale boekhouding waar niemand alleen de baas over is. Iedereen heeft toegang, maar niemand kan de data compromitteren. Door blockchaintechnologie te gebruiken voor AI-doeleinden kan alle data veilig en decentraal worden opgeslagen en beheerd, waardoor deze minder kwetsbaar is voor hacks (zoals bij centrale dataopslag meestal het geval is).

 

Smart contract

 

Smart contracts en AI

Met AI kunnen smart contracts op de blockchain nóg slimmer worden. Smart contracts zijn digitale contracten die automatisch worden uitgevoerd zodra aan vooraf afgesproken voorwaarden is voldaan. Deze contracten draaien op een blockchain, waardoor ze veilig, transparant en niet aanpasbaar zijn. Ze bevatten regels zoals een gewoon regulier contract, maar zodra de regels worden nageleefd, voert het systeem automatisch een bepaalde actie of taak uit. Bij de uitvoering van een smart contract is geen tussenpersoon nodig, zoals een notaris of bank. Stel dat je een concertticket koopt via een smart contract. Zodra je betaalt, stuurt het systeem automatisch het digitale ticket naar je toe. Alles gebeurt automatisch en controleerbaar. Smart contracts zijn vooral geschikt om te worden gebruikt in sectoren zoals fintech, transport en logistiek, vastgoed en de verzekeringsbranche, maar ook voor sectoren zoals de gezondheidszorg en de medische wereld bieden deze slimme contracten nieuwe mogelijkheden.

 

Smart contracts, blockchain en AI

 

Zelfdenkende contracten

Door smart contract-technologie en AI met elkaar te combineren, kunnen de contracten zelf leren van situaties en zich aanpassen. Zo ontstaan ‘zelfdenkende contracten’ die nog veel efficiënter zijn dan de huidige smart contracts, die onder ander worden gebruikt op de blockchains van Ethereum, Solana, BNB Smart Chain, Avalanche, Cardano, Polkdadot of Near Protocol. Door AI-besluiten vast te leggen op de blockchain, is het duidelijk hoe een AI precies tot een bepaalde beslissing kwam. Hierdoor wordt de transparantie verhoogd en ontstaat er een aansprakelijk en eerlijk systeem. AI analyseert bijvoorbeeld medische gegevens, terwijl blockchaintechnologie de privacy van de patiënten en andere belanghebbenden beschermt. Binnen de financiële sector kunnen snelle AI-algoritmes worden ingezet voor een snelle kredietbeoordeling, met veilige opslag via blockchain. Ook voor supply chain management biedt de combinatie van AI en blockchain nieuwe mogelijkheden. AI voorspelt knelpunten binnen het ketenbeheer en blockchaintechnologie verifieert elke stap in het proces.

 

Beter voorbereid op de toekomst

Bedrijven die blockchain en AI combineren zijn beter voorbereid op de toekomst. Ze worden flexibeler, veiliger en klantgerichter. Bovendien bouwen ze aan vertrouwen, iets wat steeds belangrijker wordt in de digitale wereld. Wie nu investeert in de combinatie van AI en blockchain loopt dan ook voorop. Echter, zijn er ten aanzien van deze geavanceerde blockchaintechnologieën nog wel de nodige uitdagingen. Zo zijn bijvoorbeeld de schaalbaarheid, regelgeving en interoperabiliteit tussen systemen vaak nog problematisch.

 

S&P 500, blockchain, AI

 

S&P 500

Dagelijks gebruiken miljoenen mensen AI-toepassingen (AI-dApps) op de blockchain. In 2025 steeg het gebruik met maar liefst 86%, wat laat zien dat de markt snel groeit. Nieuwe projecten koppelen AI aan blockchain-ecosystemen om beslissingen inzichtelijk te maken. Dankzij zogenaamde ‘trustware’ kunnen gebruikers precies volgen hoe AI tot een bepaalde keuze komt. Financiële instellingen (zoals bijvoorbeeld S&P DJI) brengen klassieke indexen zoals de S&P 500 naar de blockchain, waardoor er 24/7 handel kan plaatsvinden, snellere toegang is en realtime updates kunnen worden geleverd.

 

Wayra en Crossmint

Wayra is de startup-accelorator (investeringsarm) van Telefónica, een van de grootste Spaanse telecombedrijven. Deze investeringsarm investeert miljoenen in AI-blockchainprojecten zoals bijvoorbeeld ‘Crossmint’, waar al meer dan 40.000 bedrijven gebruik van maken. Crossmint is een all-in-one platform dat wallets, betalingen, tokenisatie en AI-agents combineert. Het neemt de technologische complexiteit weg, waardoor bedrijven snel kunnen innoveren. Ontwikkelaars kunnen zo gemakkelijk blockchainintegraties bouwen zonder enige crypto-kennis. AI-agents kunnen onder andere wallets aanmaken, smart contracts uitvoeren en betalingen doen.

 

Wayra en Crossmint, investeren in AI-blockchainprojecten

 

On-chain betalingen zonder gas fees

Crossmint biedt verschillende API’s en no-code tools voor wallets, stablecoins, minting en credentials. Organisaties kunnen on-chain betalingen integreren zonder gas fees of complexe gebruikerservaringen. Bedrijven zoals Adidas en Red Bull gebruiken het Crossmint-platform inmiddels voor fintech, loyalty-programma’s en supply chain management.

 

Wetgeving

De overheid wil ruimte geven aan innovatie, maar uiteraard zonder de controle te verliezen. De Europese AI Act stelt duidelijke regels voor het veilige gebruik van kunstmatige intelligentie. Daarbij ligt de nadruk op transparantie, controle en het beperken van mogelijke risico’s. Tegelijkertijd ontwikkelt de Europese Unie beleid voor tokenisatie van activa, zoals beleggingsfondsen en digitale identiteiten. Deze Europese verordening (Markets in Crypto-assets) biedt duidelijkheid voor bedrijven én bescherming voor gebruikers. In Nederland sluit ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zich aan bij deze Europese lijn. De AFM moedigt verantwoorde innovatie aan, maar blijft kritisch toezien op de risico’s voor consumenten en het waarborgen van de financiële stabiliteit.

 

Blockchain

 

Welke bedrijven richten zich op de combinatie van AI en blockchain?

Er zijn verschillende bedrijven die zich richten op de combinatie van AI en blockchaintechnologie. Ze bouwen aan systemen die slimmer, veiliger en transparanter zijn dan de huidige bestaande systemen. Toonaangevende bedrijven op dit gebied zijn:

  • Fetch.ai
  • SingularityNET
  • Ocean Protocol
  • Numerai
  • DeepBrain Chain

 

Fetch.ai logo

 

Fetch.ai

Fetch.ai ontwikkelt een open platform voor autonome ‘agents’. Dit zijn digitale assistenten die AI en blockchain gebruiken om zelfstandig taken uit te voeren, zoals onderhandelen of data delen (in bijvoorbeeld de logistieke of energiesector). Fetch.ai bouwt aan een solide fondatie en biedt verschillende tools voor ontwikkelaars en partners met duidelijke groeidoelen. Het platform pakt onder meer logistieke, energie- en IoT-uitdagingen aan met autonome agents en een token-gedreven model. Ondanks scepsis over de mate waarin Fetch.ai gedecentraliseerd is, groeit de adoptie van dit platform. Recente investeringen en technologische innovaties versterken het vertrouwen in dit bedrijf.

FET-token

FET is de native utility– en governance-token van het Fetch.ai-netwerk. Dit token speelt een centrale rol in het functioneren van het ecosysteem en wordt onder meer gebruikt voor betalingen binnen het netwerk, zoals transactiekosten AI-diensten en orakels. Daarnaast wordt FET gebruikt voor staking om het netwerk te beveiligen en beloningen te verdienen, maar ook voor deelname aan governance, zoals bijvoorbeeld stemmen binnen het platform. FET bestaat enerzijds als native token op het Fetch.ai-mainnet, en anderzijds als ERC-20-token op het Ethereum-netwerk. Tevens is FET beschikbaar als BEP-20-token op de BNB Smart Chain. Via een brug (token bridge) kun je FET 1:1 omzetten tussen deze twee varianten. Voor volledige functionaliteit (zoals staking en netwerkintegratie) wordt de native FET geadviseerd, terwijl de ERC-20-versie handig is voor gebruik binnen Ethereum-ecosystemen.

Logo Artificial Superintelligence Alliance

Artificial Superintelligence Alliance (ASI)

De wereld van AI en blockchain groeit razendsnel, maar er is ook versnippering binnen deze tak van sport. Fetch.ai, (AI-agenten en automatisering) SingularityNET (gedecentraliseerde AI-diensten) en Ocean Protocol (data-uitwisseling en data-marktplaatsen) besloten daarom om hun krachten te bundelen. Samen vormen zij sinds 2024 de Artificial Superintelligence Alliance (ASI), om een wereldwijd AI-supernetwerk te bouwen, aangedreven door één gezamenlijke token: het ASI-token. Er zijn dus geen drie losse AI-platformen meer maar één krachtige, schaalbare infrastructuur voor kunstmatige intelligentie. Door hun technologie te combineren, willen ze een open ecosysteem creëren waarin AI-modellen, data en toepassingen vrij kunnen samenwerken. De focus ligt daarbij op transparantie, decentralisatie en samenwerking tussen AI-systemen.

ASI-token

Tot juli 2024 hadden Fetch.ai, SingularityNET en Ocean Protocol hun eigen token: FET, AGIX en OCEAN. Die zijn nu samengevoegd in één token: op dit moment nog FET, maar die zal uiteindelijk overgaan naar de nieuwe ASI-token. Dit samenvoegen heeft verschillende voordelen. Eén token gebruiken is duidelijker en gebruiksvriendelijker. Daarnaast hoeven ontwikkelaars niet langer meerdere netwerken te integreren, wat het hele ontwikkelingsproces een stuk efficiënter maakt. Bovendien weerspiegelt het ASI-token de gedeelde visie op AI zonder grenzen. Je hoeft dus maar één token te gebruiken om toegang te krijgen tot diensten van zowel Fetch.ai, SingularityNET als Ocean Protocol. AGIX en OCEAN bestaan dus niet meer als losse tokens, maar zijn omgezet naar FET. Binnenkort verandert ook FET officieel in de ASI-token, zodra het nieuwe ASI-supernetwerk live gaat.

Scepsis over de mate van decentralisatie

De scepsis over de mate waarin Fetch.ai wél of niet echt gedecentraliseerd is heeft te maken met verschillende elementen. Hoewel dit platform zich profileert als een Web3-project, wijzen critici op een aantal opvallende signalen die deze bewering ondergraven. De controle van het ecosysteem ligt sterk bij het Fetch.ai-team. De meeste nodes draaien nog steeds onder toezicht van het kernteam of geassocieerde partijen. Dat is opvallend, zeker in een ecosysteem dat decentralisatie als kernwaarde uitdraagt. Bovendien is de tokenverdeling scheef. Een groot deel van de FET-tokens zit bij insiders, investeerders en het project zelf, waardoor de macht over beslissingen en netwerkontwikkeling grotendeels bij een kleine groep ligt.

Centrale sturing overheerst

Ook is het governancemodel van Fetch.ai beperkt. Gebruikers hebben nauwelijks directe invloed op belangrijke keuzes. Dit slaat haaks op de belofte van een autonoom, zelfsturend netwerk. Tevens is er weinig transparantie over wie de infrastructuur precies runt. Zonder onafhankelijke validatie is het moeilijk om te controleren hoe verspreid het netwerk écht is. Fetch.ai zegt dus gedecentraliseerd te zijn, maar in de praktijk overheerst centrale sturing. Wanneer je wilt gaan investeren dit AI-platform, onderzoek dan eerst goed hoe het netwerk precies is opgebouwd en wie er eigenlijk aan de touwtjes trekt.

 

Logo SingularityNET

 

SingularityNET

Ook SingularityNET bouwt aan een gedecentraliseerd netwerk voor AI-diensten. Ontwikkelaars kunnen hun AI-modellen delen via de blockchain waardoor er een open, wereldwijd AI-ecosysteem ontstaat. Gebruikers kunnen AI-diensten maken, delen en verkopen via een AI-marktplaats. Betalingen verliepen via het AGIX-token (nu dus geconverteerd naar FET) op Ethereum was later uitbreidbaar naar andere netwerken. SingularityNET richt zich met name op ontwikkelaars die hun AI-modellen willen aanbieden via smart contracts, maar ook op bedrijven in biotech, robotica en DeFi die kunstmatige intelligentie willen integreren in hun processen.

AGIX-token

AGIX was de native token van SingularityNET. Met AGIX betaalde je voor AI-algoritmes, nam je deel aan stemrondes en kon je tokens staken voor beloningen. Het token (nu dus FET) draait op Ethereum, Cardano en binnenkort ook op het nieuwe ASI-netwerk (Artificial Superintelligence Alliance). AGIX bestaat dus niet meer als losse token, maar is geconverteerd naar FET, en zal later worden omgezet naar het ASI-token.

Complexe technologie

Ondanks de ambitieuze visie van SingularityNET is er ook kritiek op dit AI-platform. Sommige mensen vinden de technologie veel te complex voor brede adoptie. De drempel om een eigen AI-dienst te bouwen ligt nogal hoog. Ook het governance-model is vrij vaag, want wie beslist er eigenlijk echt over de richting van het platform? De aankondiging van de ASI-fusie met Fetch.ai en Ocean Protocol riep dan ook extra vragen op. Is dit een stap richting decentralisatie, of juist naar meer controle in handen van een paar partijen?

 

Logo Ocean Protocol

 

Ocean Protocol

Ocean Protocol richt zich op datadeling via blockchaintechnologie. AI-toepassingen hebben veel data nodig, maar privacy blijft een belangrijk element. Ocean Protocol zorgt ervoor dat data veilig en beschikbaar blijft voor AI-toepassingen, zonder dat de eigenaar de controle verliest. De verwerking van data verloopt via smart contracts, geautomatiseerde contracten op de blockchain. Het platform richt zich onder meer op data-eigenaren (bedrijven of individuen) die hun data willen beschermen én monetariseren. Ook richt het platform zich op data-wetenschappers en AI-ontwikkelaars die op zoek zijn naar data voor trainings- en analysedoeleinden.

Compute-to-data

Ocean Protocol richt zich onder andere op bedrijven binnen de fintech-sector, de gezondheidszorg en mobiliteit, die privacygevoelige data willen gebruiken zonder deze te delen. Het platform biedt tools voor privacygestuurde AI-training, slimme datamarkten en samenwerking tussen agents. Grote techbedrijven (zoals Google en Facebook) beheersen massa’s aan data. Ocean Protocol biedt een gedecentraliseerd alternatief zodat data-eigenaren de regie terugkrijgen. Via ‘Compute-to-data’ (C2D) kunnen gebruikers AI laten werken op hun data zonder de data zelf te delen, waardoor de gevoelige informatie privé blijft. De data wordt getokeniseerd met datatokens en Data NFT’s, waardoor data-eigenaren hun data slim kunnen aanbieden en geld kunnen verdienen. Ocean Protocol staat dan ook aan de frontlinie van een bredere trend: AI-systemen die veilig en gedecentraliseerd werken met data.

OCEAN-token is opgegaan in de FET-token

De OCEAN-token was de native cryptocurrency van Ocean Protocol. Met dit token konden gebruikers veilig data delen en verhandelen via het blockchainnetwerk. Ook werd het token gebruikt voor het betalen voor toegang tot datasets, staking, en het gebruik van AI-modellen. Zoals eerder gezegd is Ocean Protocol sinds juli 2024 onderdeel van de Artificial Superintelligence Alliance (ASI), een samenwerking tussen Ocean Protocol, Fetch.ai en SingularityNET om één krachtig, gedecentraliseerd AI-ecosysteem te bouwen. Om deze samenwerking eenvoudiger en efficiënter te maken, zijn de drie aparte tokens (FET, AGIX en OCEAN) samengevoegd. De OCEAN-token is dus opgegaan in FET, die later wordt omgevormd naar de nieuwe ASI-token. Je kunt geen OCEAN meer kopen of gebruiken. Alles draait nu op FET als tussenstap richting ASI.

Zorgen over uitvoerbaarheid en adoptie

Ocean Protocol wil data vrijmaken voor AI, onderzoek en innovatie. Toch zijn er zorgen over de uitvoerbaarheid en adoptie. Want hoewel dit platform al jaren bestaat zijn er nog relatief weinig bedrijven die er gebruik van maken. De beloofde datamarktplaatsen blijven vaak leeg of zijn gevuld met weinig relevante datasets. Veel gebruikers vragen zich dan ook af: waar blijven de concrete toepassingen. Zoals gezegd werkt Ocean Protocol met concepten zoals datatokens, compute-to-date en staking. Deze concepten zijn krachtig, maar voor niet-technische gebruikers moeilijk te begrijpen.

Onduidelijke communicatie

Sommige analisten vinden dat Ocean Protocol onduidelijk communiceert over partnerschappen en projectresultaten. Er zijn wel samenwerkingen aangekondigd, maar concrete resultaten blijven vaak vaag of beperkt zichtbaar (en dat terwijl transparantie juist essentieel is voor vertrouwen in een decentrale datastructuur). Als je van plan bent om in Ocean (nu ASI) te gaan investeren doe dan eerst grondig onderzoek naar het project. Bekijk niet alleen de whitepapers, maar onderzoek ook hoe actief het netwerk echt gebruikt wordt. Een goed idee is immers nog geen garantie voor succes.

Logo Numerai

Numerai

Numerai is een hedgefonds dat AI en blockchaintechnologie samenbrengt. Op dit platform bouwen data scientists voorspellende modellen met versleutelde data. Hun bijdragen worden vastgelegd via smart contracts op de blockchain, waardoor er een transparant, collaboratief investeringsmodel ontstaat. Numerai gebruikt AI en crowd-sourcing om modellen te bouwen die de aandelenmarkt voorspellen. Door crowdsourced AI te gebruiken wil Numerai marktvoorspellingen verbeteren. Dit platform heeft een prikkelgestuurde modellering en heeft zijn eigen NMR-token waarmee een ecosysteem wordt gecreëerd waar deelnemers geld kunnen verdienen met accuracy én samenwerking. Door blind data te delen via de blockchain worden manipulatie en bias voorkomen.

Unieke incentive-structuur

Numerai illustreert perfect de synergie tussen AI en blockchain. Het trekt datawetenschappers aan met een unieke incentive-structuur via het NMR-token. En hoewel dit platform nog in ontwikkeling is, boekt het indrukwekkende successen met sterke rendementen, toonaangevende investeerders en een groeiende community. Het hedgefonds behaalde opvallende resultaten. In de jaren 2020-2021 groeide het metamodel met bijna +98%, en versloeg het vergelijkbare fondsen met +26% outperformence. Numerai is dan ook een krachtige use case in de evolutie van blockchain-gedreven AI. Toch is investeren in dit platform niet zonder risico: in het eerste kwartaal van 2025 lag het rendement op -4,6%, en ook in 2023 kende Numerai flinke schommelingen.

NMR-token

NMR is de native token van Numerai dat je gebruikt om je eigen voorspellingen te staken in datagedreven toernooien. Hoe beter je model presteert, hoe meer beloning in NMR-tokens je ontvangt. Als je fouten maakt dan raak je een deel van je inzet kwijt. Dit gegeven maakt dat NMR niet zomaar een utility-token is, maar een echte ‘skin-in-the-game-coin’. Tevens wordt het NMR-token gebruikt voor governance-voorstellen, al is dit beperkt.

Geen helder cijfers over rendement of prestaties

Op het Numerai-platform bouwen duizenden data scientists samen aan het ultieme AI-model voor de markt. Echter, is er ook kritiek op dit AI-ecosysteem. Numerai publiceert namelijk geen heldere cijfers over rendement of prestaties van hun fonds. Critici vragen zich dan ook af of het model echt werkt of dat het vooral bij mooie woorden blijft. Zonder duidelijke bewijs van succes blijft het vertrouwen in het platform beperkt. En hoewel het platform collectief wordt opgebouwd, gaat de winst vooral naar het hedgefonds zelf. De community levert voorspellingen aan, maar heeft weinig zicht op hoe hun input precies wordt gebruikt. Veel deelnemers voelen zich dan ook meer leverancier dan partner.

Het NMR-token heeft maar een beperkte use-case

Buiten het stakingmechanisme heeft de NMR-token weinig praktisch nut. Je kunt er niet mee betalen, staken buiten het platform is zeldzaam, en echte governance is minimaal. Dit roept vragen op over de waarde op de lange termijn. Bovendien vraagt Numerai diepgaande kennis van machine learning en datawetenschap. Voor gewone gebruikers is deelname aan het platform bijna onmogelijk, waardoor het ecosysteem klein en elitair blijft. Wanneer je in het Numerai-project wilt stappen, zorg er dan voor dat je weet wat je doet. Dit is geen project voor beginners, maar wél eentje dat de grenzen van fintech durft te verleggen.

 

Logo DeepBrain Chain

 

DeepBrain Chain

DeepBrain Chain biedt een innovatief AI-computingplatform dat draait op blockchaintechnologie. Bedrijven kunnen rekenkracht huren voor AI-modellen, tegen lage kosten en een hoge mate van privacy. Dit platform heeft zijn infrastructuur opgezet op Polkadot/Substrate – met EVM-compatibiliteit. Polkadot/Substrate is een open-source raamwerk (framework) waarmee je snel en flexibel blockchaintoepassingen kunt bouwen. Substrate is de technische toolkit om een blockchain te maken, en Polkadot is het netwerk waarin die blockchains met elkaar kunnen communiceren. Substrate maakt het dus mogelijk om je eigen blockchain te ontwikkelen en die eventueel te koppelen aan het Polkadot-ecosysteem.

Kostenverlaging

Grote AI-modellen vereisen doorgaans honderden GPU’s, wat gepaard kan gaan met hoge kosten. DeepBrain Chain bouwt aan een gedecentraliseerd GPU-netwerk voor AI-oplossingen, waardoor de kosten tot 70% kunnen worden verlaagd. Het platform is vooral geschikt voor AI-ontwikkelaars die rekenkracht zoeken zonder eigen GPU’s, maar ook voor bedrijven in de gaming-industrie, IoT, visualisatie en cloud. Tevens is DeepBrain Chain aantrekkelijk voor GPU-eigenaren die hun hardware willen verhuren voor passief inkomen. AI-workloads kunnen worden uitgevoerd via smart contracts en staking.

DBC-token

Het officiële token van DeepBrain Chain is DBC. Deze cryptocurrency draait op een blockchain die speciaal ontworpen is voor het trainen van AI-modellen. DeepBrain Chain wil AI betaalbaarder maken door rekenkracht te decentraliseren. In plaats van dure cloudproviders gebruiken bedrijven wereldwijd ongebruikte GPU-capaciteit van anderen. Met de DBC-token betaal je voor deze rekenkracht. Je kunt er ook zelf geld mee verdienen door GPU’s aan het netwerk te leveren. Zo fungeert DBC als brandstof voor een wereldwijd AI-netwerk.

Langzame ontwikkeling

DeepBrain Chain werd al in 2017 gelanceerd met veel hype, maar het project is nog altijd niet breed geadopteerd. De beloofde AI-rekenmarktplaats bestaat, maar de aantallen gebruikers en projecten zijn beperkt. Veel investeerders vragen zich dan ook af of die doorbraak überhaupt nog komt. In tegenstelling tot andere AI-blockchains blijft DeepBrain Chain vrijwel onzichtbaar in de internationale media. Er is weinig communicatie, weinig open documentatie, en nauwelijks samenwerking met andere platformen, waardoor het lastig is om vertrouwen op te bouwen bij nieuwe gebruikers.

Waarde nauwelijks gekoppeld aan netwerkactivteit

En hoewel de DBC-token de officiële utility-token is, lijkt de waarde nauwelijks gekoppeld aan netwerkactiviteit. De token beweegt meer met de markt dan met het gebruik van het platform. Dat roept de nodige vragen op over het nut en de toekomst van DBC als betaalmiddel. DeepBrain Chain presenteert zichzelf als een ‘decentralized AI-computing network’, maar uit analyses blijkt dat veel nodes nog sterk gecentraliseerd worden beheerd, een gegeven dat botst met de belofte van een open netwerk. DeepBrain Chain en de DBC-token bieden dan weliswaar een slimme oplossing voor dure AI-infrastructuur, maar tot nu toe blijft het vooral bij technische potentie. Er is nog te weinig gebruik, te weinig transparantie, en te weinig groei om van een succes te spreken. Wanneer je gaat investeren in DBC zorg er dan voor dat je kritisch blijft. Kijk niet alleen naar de belofte van het project, maar ook naar het daadwerkelijke gebruik van het netwerk.

 

Blokken van een blockchainnetwerk

 

Krachtige ontwikkeling

De samensmelting van AI en blockchaintechnologie is geen hype, maar een krachtige ontwikkeling. Deze geavanceerde technologieën versterken elkaar. AI maakt systemen slimmer en blockchaintechnologie maakt ze veiliger en transparanter. Bedrijven die nu investeren in deze combinatie, bouwen aan digitale oplossingen die efficiënter, eerlijker en betrouwbaarder zijn, dan de huidige oplossingen. Van smart contracts tot veilige datasharing: blockchain en AI vormen de ruggengraat van de digitale toekomst.

 

Lees ook:

Cryptografische technieken: De basis van blockchainnetwerken

Wat zijn Bulletproofs?

Rollups: innovatieve oplossingen voor schaalbaarheid

EIPs: de bouwstenen van Ethereum

Het Lightning Network: schaalbaarheidsoplossing voor Bitcoin

Roadmap van Ethereum: belangrijkste upgrades en impact

Aave: een DeFi-platform voor leningen

Bitcoin vs. Ethereum: De verschillen uitgelegd

Bitcoin Cash (BCH) versus Bitcoin (BTC): Wat zijn de verschillen?

 

Terug naar boven ↑

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).