Wat was Ethereum Mist?

Mist was een conceptbrowser die gebruikers moest verbinden met het Ethereum blockchainnetwerk en maakte gebruik van peer-tot-peer-bestandsoverdracht, om toegang te krijgen tot decentrale applicaties (dapps). De Mist-browser moest de blockchain van Ethereum een grafische gebruikersinterface geven, waardoor gebruikers konden zien welke mogelijkheden blockchaintechnologie allemaal biedt.

Het wereldwijde blockchainnetwerk. De MIST Dapp Browser van Ethereum.

Ethereum Mist en het dapps-ecosysteem

De Mist-browser was oorspronkelijke bedoeld als integraal onderdeel van het ‘dapps-ecosysteem’ van de Ethereum blockchain, waarbinnen decentrale applicatie worden uitgevoerd. Met de Mist-browser wilden de ontwikkelaars een gebruiksvriendelijke methode bieden voor het uitvoeren en laten draaien, van allerlei verschillende Ethereum-dapps en andersoortige projecten. De browser moest de blockchain toegankelijk maken voor iedereen. Gebruikers konden door de dapps heen bladeren en de browser had een interne Ethereum-wallet. Het project liep van 2015 tot 2019. Het project met de Mist-browser werd in 2019 echter stopgezet, omdat de technische vereisten van een volledig gedecentraliseerde dapp-browser verder reikten, dan wat de huidige blockchaintechnologie toelaat. De ontwikkelaars waren van mening dat andere browserontwikkelaars en ontwikkelaars van digitale wallets, op dat moment veel beter in staat waren om software en andere producten te maken, voor deze snel voortschrijdende technologie.

Ethereum

Ethereum in de voorhoede

Veel mensen kennen de bitcoin als een digitaal betaalmiddel. Ook weten veel mensen wel dat de blockchain de onderliggende techniek van de bitcoin is. En juist die blockchain staat nog maar aan het begin van een ware revolutie. Veel blockchain-ontwikkelaars denken dat deze technologie de wereld gaat veranderen en Ethereum bevindt zich daarbij in de voorhoede. Een veelbelovende applicatie op de blockchain is het zogenaamde smart contract, een decentrale applicatie waarmee overeenkomsten tussen meerdere partijen kunnen worden vastgelegd. De Ethereum Mist browser had als voornaamste doel ervoor te zorgen dat gebruikers met deze smart contracts en andere dapps zelf aan de slag konden gaan, zonder al te veel technische kennis. Het was de bedoeling dat de Mist-browser op de computer van de gebruiker kon worden gedownload, geïnstalleerd en uitgevoerd. De browser was gebouwd op het gratis ‘open-source Chromium-platform‘ van Alphabet (het moederbedrijf van Google). Het idee was om gebruikers kant-en-klare sjablonen aan te bieden, waarmee zij rechtstreeks vanuit de Mist-browser acties konden uitvoeren. Enkele van de taken die gebruikers zelf konden uitvoeren waren:

 

  • Geselecteerde smart contracts genereren.
  • Tokens ‘poolen’ en een betrouwbare, gedecentraliseerde crowdfunding-oplossing realiseren.
  • Informatie delen met een geselecteerde groep andere gebruikers.

 

Electron

De browser was gebaseerd op ‘Electron’ – een open-source-project onder leiding van GitHub (een online platform voor software). Github richt zich vooral op het maken van platform-onafhankelijke applicaties met JavaScript (een scripttaal om webpagina’s interactief te maken en webapplicaties te ontwikkelen). Echter bleek dat de Mist-browser kwetsbaar was voor aanvallen en datalekken. De browser was niet alleen twee lagen verwijderd van updates die naar Chromium-browers werden gestuurd, maar de browser was ook ver verwijderd van fixes voor Chromium-kwetsbaarheden, waarvoor cruciale beveiligingspatches nodig waren. De laag tussen de Mist-browser en Electron werd niet vaak genoeg bijgewerkt om continu up-to-date te blijven met Chromium. Hierdoor ontstonden er onaanvaardbare beveiligingsrisico’s. Door de kwetsbaarheden konden aanvallers van de browser onder meer de controle over de computer van gebruikers overnemen. Ook konden aanvallers de crypto-sleutels bemachtigen wanneer er een onbetrouwbare website werd bezocht. Daarnaast waren er problemen met de synchronisatie van de nodes binnen de Ethereum-blockchain. Gebruikers moesten een volledige blockchain-node gebruiken om met het netwerk van Ethereum te kunnen communiceren. Dat vereiste enorme hoeveelheden ruimte op de harde schijf van de computer, zeer veel rekenkracht en een supersnelle internetverbinding.

Netwerk

Gecentraliseerde faalpunten

Het stopzetten van het project met de Mist-browser heeft aangetoond dat er nog een lange weg te gaan is, om de filosofie van een volledig gedecentraliseerd en veilig ‘internet’ te realiseren. En hoewel initiatieven – zoals Ethereum Mist en de dapps die op het platform kunnen worden uitgevoerd – gedeeltelijk gedecentraliseerd zijn, zijn het eigenlijk nog steeds op ‘gecentraliseerde’ faalpunten (points of failure) gebaseerde applicaties. Wanneer een onderdeel faalt, dan heeft dat een negatieve invloed op het hele systeem. Iets dat bij een volledig gedecentraliseerd netwerk geen probleem meer zou moeten zijn. Door geen eigen blockchain-nodes te gebruiken verliezen eindgebruikers van decentrale applicaties de mogelijkheid, om de transacties binnen het netwerk zelf te kunnen verifiëren. Daardoor wordt de blockchain minder decentraal en veerkrachtig.

MetaMask

MetaMask is een crypto-wallet die wordt gebruikt om te communiceren met de Ethereum-blockchain. Met deze applicatie hebben gebruikers toegang tot hun Ethereum-wallet, via een browser-extensie of mobiele app. Deze app kan vervolgens worden gebruikt om te communiceren met gedecentraliseerde applicaties. MetaMask is ontwikkeld door het bedrijf Consensys Software Inc, dat zich richt op de ontwikkeling van oplossingen en tools voor het Ethereum blockchainnetwerk. Met behulp van MetaMask kunnen gebruikers een veilige verbinding maken met hun gedecentraliseerde applicaties, via een compatible webbrowser of de ingebouwde browser van de mobile app. Vervolgens kunnen ze hun accountsleutels opslaan en beheren en transacties verzenden. Daarnaast kunnen gebruikers op Ethereum gebaseerde cryptocurrenies en tokens (ERC-20-standaard) verzenden en ontvangen. Echter is er op MetaMask ook de nodige kritiek geuit. MetaMask is – net zoals Ethereum Mist dat was – gericht op de decentralisatie van de controle van gebruikers, over hun persoonlijke gegevens en het vergroten van de privacy. Veel critici wijzen op het potentiële risico, dat er via de browser-extensie van MetaMask toch persoonlijk identificeerbare informatie zou kunnen lekken, naar gegevensverzamelingsnetwerken en zogenaamde webtrackers. Het grootste probleem van de Ethereum-blockchain is momenteel de schaalbaarheid. Het uiteindelijke doel van Ethereum is om een virtuele computer te realiseren, die op een efficiënte en veilige manier dapps, smart contracts en cryptocurrency-transacties uitvoert en beschikbaar is voor gebruikers wereldwijd.

 

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).