De Blockchain Industry Initiative (B3i) kiest voor Corda

met Geen reacties

De Blockchain Insurance Industry Initiative (B3i) heeft aangekondigd dat ze de Corda blockchain gaan gebruiken, voor het ontwikkelen van decentrale gedistribueerde toepassingen en het uitrollen van een zakelijk netwerk. Dit samenwerkingsverband van grote verzekeraars heeft de afgelopen tijd veel onderzoek gedaan naar mogelijkheden voor blockchainintegratie binnen de verzekeringsmarkt. Hierbij is vooral gekeken naar zaken als strategiebepaling, schaalbaarheid, privacy en interoperabiliteit. Hierdoor heeft B3i een beter beeld gekregen van de kansen en bedreigingen, ten aanzien van blockchain-businessmodellen binnen de verzekeringsbranche. Na een uitgebreide evaluatie zijn de verzekeraars dan ook tot de conclusie gekomen dat Corda vooralsnog, het meest solide platform biedt voor verzekeringstoepassingen binnen een blockchainnetwerk.

Blockchain

Open-source met volledige node-integratie

De Corda blockchain (die in het najaar van 2017 werd gelanceerd) is ontwikkeld door R3CEV een consortium van grote banken en deze blockchain is dan ook voornamelijk bedoeld voor de financiële markt. Dit decentrale gedistribueerde netwerk biedt een digitaal ecosysteem voor allerlei innovatieve producten en diensten. Corda moet voordelen bieden aan alle belanghebbenden binnen de gehele waardeketen van de assurantiesector. Het gaat dan onder andere om de verzekeraars: Swiss Re, Munich Re, Achmea, Aegon, Zurich Insurance Group, Tokio Marine, Allianz, Hannover Re, Generali, Liberty Mutual, XL Catlin, Ageas en SCOR. Corda is het resultaat van meer dan twee jaar intensief onderzoek en biedt financiële instellingen een betrouwbare open-source blockchain met volledige node-integratie.

Huis, paraplu, inboedelverzekering.

B3i kiest voor Corda en niet voor Hyperledger Fabric

B3i is bij de keuze voor Corda niet over een nacht ijs gegaan en de verzekeraars hebben dan ook geëxperimenteerd met prototypes op andere blockchains zoals Hyperledger Fabric. Echter bleek ten aanzien van belangrijke zaken zoals privacy en schaalbaarheid, dat een blockchain zoals Corda zich beter leent voor het uitvoeren van financiële toepassingen. De verzekeraars verwachten dat de blockchain en de opkomst van IoT een grote invloed zullen hebben op de transportsector. De blockchain kan namelijk worden gebruikt voor het efficiënt stroomlijnen van alle processen tussen verzenders, expediteurs, financiële instellingen, havens en de douane, waarbij alle relevante verzekeringsinformatie veilig tussen alle betrokken partijen kan worden gedeeld. Door een decentrale gedistribueerde aanpak kan risicomanagement worden geoptimaliseerd en ontstaan er nieuwe kansen voor (her)verzekeraars.

Logistiek, vliegtuigen, vrachtwagens, tanker.

IoT en smart contracts

IoT kan de verzekeraars toegang verschaffen tot de meest actuele data zoals bijvoorbeeld de technische staat van tankers, booreilanden, goederentreinen, vrachtwagens en vliegtuigen. IBM en Maersk richten zich momenteel op een decentraal gedistribueerd ketenbeheer, waarbij jaarlijks meer dan tien miljoen containers worden verscheept. Blockchaintechnologie registreert hierbij alle informatie over risico’s en aansprakelijkheid. Smart contracts zorgen er vervolgens voor dat iedere verzending verenigbaar is met alle verzekeringsvoorwaarden.

Ketting met slot. B3i kiest voor de Corda blockchain.

Financiële toepassingen en logistieke processen

Of de keuze van B3i voor de Corda blockchain de juiste is, zullen we nog wel even moeten afwachten. De meningen daarover zijn sterk verdeeld. Volgens veel blockchainontwikkelaars is Corda dan wel meer geschikt voor financiële toepassingen, maar biedt een netwerk zoals Hyperledger Fabric veel meer mogelijkheden voor logistieke processen. Eén van de voornaamste voordelen van blockchainintegratie binnen de verzekeringsbranche is uiteraard het beter organiseren van verzekeringsprocessen, waardoor de kosten sterk kunnen worden teruggebracht. Of Corda de meest geschikte blockchain is om ingewikkelde claimprocessen te vereenvoudigen? Dat zal de komende tijd ongetwijfeld duidelijk worden.

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter