Wat is het verschil tussen een ICO en een DAICO?

met Geen reacties

Investeren via Initial Coin Offerings (ICO’s) is niet zonder risico’s. Dat komt onder andere door het gebrek aan passende wet- en regelgeving. En hoewel de EU momenteel onderzoekt hoe deze investeringsvormen op een goede manier kunnen worden gereguleerd, blijft het voor investeerders in blockchainprojecten voorlopig nog oppassen geblazen. Blockchainontwikkelaars bekijken op welke manieren dergelijke investeringen, op een veiligere manier kunnen plaatsvinden. De door Ethereum’s Vitalik Buterin bedachte “DAICO” is in principe een nieuw businessmodel voor fondsenwerving voor blockchainprojecten.

 

 

Startups geven tokens uit aan investeerders

Het is inmiddels alweer een paar jaar geleden dat er voor de eerste keer een Decentrale Autonome Organisatie (DAO) werd opgericht, een investeringsvorm waarbij alle condities voor deelname aan een project in code (smart contracts) kunnen worden uitgevoerd, binnen een blockchain-infrastructuur. Startups die geld nodig hebben om hun project te financieren kunnen die fondsen inzamelen met behulp van zo’n DAO. In het smart contract worden vervolgens alle voorwaarden opgenomen over de wijze waarop die fondsen moeten worden verzameld. Niet alleen wordt daarin bepaalt wanneer de fondsen moeten worden ingezameld, maar ook hoeveel geld er in totaal nodig is om het project succesvol te kunnen lanceren. De startups geven daarbij cryptocurrency-tokens uit aan investerende partijen.

Nodes, blockchainnetwerk.

 

Bijna 80% van alle ICO’s in 2017 was op één of andere manier verbonden aan een scam

Deze gelden worden bij elkaar gesprokkeld door middel van een zogenaamde Initial Coin Offering. Uit een recent onderzoek van financieel dienstverlener Bloomberg is gebleken dat in 2017 om en nabij 80% van alle ICO’s, op één of andere manier verbonden was aan een scam. De onderzoekers hebben de blockchainprojecten hierbij gemonitord, vanaf het eerste voorstel en de start van de ICO, tot aan de verhandeling op de verschillende cryptohandelsbeurzen. Ongeveer 4% van alle ICO’s faalde en minstens 3% van de ICO’s, werd helemaal nooit op de cryptomarkt geïntroduceerd. In 2017 werd er voor bijna 12 miljard dollar geïnvesteerd via ICO’s. Het geld dat gemoeid was met investeringen in malafide blockchainprojecten liep op tot maar liefst 1.34 miljard dollar en dat is zo ongeveer 11% van het totale aantal Intitial Coin Offerings. Voorzichtigheid is dus geboden wanneer je als investeerder in zee gaat met blockchain startups.

Innovation, project, DAICO

 

Criminelen maken gebruik van het dark web voor de financiering van schimmige zaken

Er zijn zeer zeker heel veel betrouwbare startups die op dit ogenblik bouwen aan mooie innovatieve blockchaintoepassingen. Echter is het voor investeerders op dit ogenblik nog erg lastig om het kaf van het koren te scheiden. De technologie is uiteraard ook erg complex en voor de meeste mensen maar moeilijk te volgen. Volgens cybersecurity bedrijf “Carbon Black” werd er ook in de eerste helft van dit jaar (2018), al voor meer dan 1.1 miljard dollar aan virtuele valuta gestolen. Criminelen maken daarbij vaak gebruik van het dark web, een gedeelte van het internet dat niet geïndexeerd is voor zoekmachines en waar illegale diensten en producten volop kunnen worden verhandeld. Veel van deze diensten kunnen worden gefinancierd met cryptocurrency’s zoals Bitcoin. Verschillende ramingen hebben inmiddels uitgewezen dat er binnen het dark web duizenden marktplaatsen zijn en meer 34.000 ICO’s, die op één of andere manier zijn gelieerd aan scams.

Startup, kansen, risico's

 

Wat is een DAICO en hoe werkt deze manier van geld inzamelen?

Daarom hebben blockchainontwikkelaars een andere manier bedacht om fondsen te werven voor hun innovatieve en veelbelovende projecten: financiering via een DAICO. Een DAICO is een samentrekking van DAO en ICO en is eigenlijk een Initial Coin Offering, die is voorzien van een extra beveiligingslaag. Wanneer een startup zijn plannen publiceert krijgen investeerders de mogelijkheid om hun financiering te verruilen voor crypto-tokens. In een smart contract wordt nauwkeurig vastgelegd hoeveel geld er precies nodig is en op het moment dat dat bedrag ook daadwerkelijk is bereikt, kan er niet meer in het project worden geïnvesteerd met nieuwe gelden.

 

 

Stemmen over het gebruik van de investeringsfondsen

Daarnaast wordt in het smart contract exact vastgelegd op welk moment de cryptocurrency’s worden vrijgegeven. Het DAO-element van een DAICO zorgt er dus als het ware voor, dat investeerders invloed hebben op de manier waarop de fondsen worden gebruikt, maar de investeerders hebben ook de mogelijkheid om de geldkraan dicht te draaien, wanneer zij geen brood meer zien in het project. Ook biedt een DAICO de mogelijkheid om geïnvesteerde virtuele valuta te retourneren aan de investeerders, indien een blockchainproject faliekant mislukt. Deelnemers aan een DAICO kunnen in bepaalde gevallen stemmen over het beleid dat moet worden gevoerd, ten aanzien van de investeringsfondsen.

Chain

 

Duidelijke afspraken tussen startups en investeerders

De combinatie van een ICO en een DAO zorgt er dus voor dat er veel betere afspraken kunnen worden gemaakt tussen startups en investeerders, over allerlei zaken ten aanzien van het blockchainproject. De transparantie neemt toe en er heerst duidelijkheid over welke acties er in specifieke situaties moeten volgen. Als het streefbedrag voor het project niet wordt gehaald dan is bij ICO’s vaak niet goed geregeld, wat er met de ingezamelde gelden moet gebeuren. Bij een DAICO gaan de fondsen in principe terug naar de investeerders. Het democratisch gehalte van een DAICO is dan ook hoog.

Blockchainnetwerk

 

Wat zijn de voordelen van een DAICO?

  • Extra bescherming voor investeerders in blockchainprojecten. Wanneer deelnemers ontevreden zijn over de voortgang en ontwikkeling van een project, dan hebben zij in tegenstelling tot een ICO, de mogelijkheid om hun gelden terug te ontvangen.
  • De risico’s van malafide praktijken en scams zijn kleiner.
  • Minder complexiteit in vergelijking met een Initial Coin Offering.
  • Het “DAO-element” geeft de investeerders stemrecht. De betrokkenheid van investeerders wordt hierdoor automatisch vergroot en het vertrouwen neemt sterk toe.
  • Investeerders hebben meer mogelijkheden om hun investeringen terug te krijgen, wanneer een project niet van de grond komt of uiteindelijk volledig mislukt.
  • Startups hebben de volledige beschikking over de ingezamelde fondsen.

 

ABYSS, startup, DAICO

Wat is The ABYSS?

The ABYSS wordt gepresenteerd als de allereerste officiële DAICO. Het is een digitaal distributie gaming platform met verschillende sociale kenmerken en een aantal innovatieve verdienmodellen. Gamers kunnen zich op het platform van The ABYSS registreren en vrienden uitnodigen door middel van een referentielink en kunnen vervolgens deelnemen aan verschillende sociale activiteiten. Doordat de ontwikkelaars een verbinding kunnen aangaan met de gaming community, kunnen kosten voor bijvoorbeeld de marketing flink worden verlaagd. Het team achter The ABBYS heeft een token sale opgezet op basis van Vitalik Buterin’s DAICO-idee, dat moet zorgen voor een geavanceerde en verbeterde Initial Coin Offering. De tokenhouders hebben de mogelijkheid om te stemmen over retournering van gelden en het minimale streefbedrag.

Sony playstation ps4 video games gaming controller

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter