Homestamp: een blockchain-based mobiele app voor Belgisch vastgoed

met Geen reacties

Deze pagina is verouderd. Immoweb is inmiddels gestopt met de Homestamp-applicatie.

Vastgoedplatform Immoweb heeft een applicatie ontworpen waarmee de staat van onderhoud van huurwoningen zeer eenvoudig en snel kan worden opgesteld: Homestamp. Het tijdstip van inspectie en de bevindingen worden geregistreerd binnen een decentraal gedistribueerd grootboek en een timestamp garandeert dat de informatie binnen de blockchain ook daadwerkelijk klopt. Met meer dan 120.000 aangeboden objecten en zo’n 250.000 websitebezoekers per dag, is Immoweb de grootste vastgoedwebsite van België. Naast makelaars kunnen ook particulieren op dit platform vastgoed aanbieden.

Huissleutels

Waarom is de blockchain zo geschikt voor het vastleggen van huurovereenkomsten?

Iedereen die een woning of bedrijfspand wil gaan huren krijgt te maken met een huurovereenkomst, waarin alle afspraken tussen de verhuurder en de huurder worden opgenomen. Naast de persoonlijke gegevens van de verhuurder en de huurder staan in het huurcontract ook een omschrijving van woning, de locatie, de huurprijs, de ingangsdatum, de eventuele servicekosten en de huisregels. Daarnaast worden ook de datum waarop de huur moet worden betaald en de betalingsmethode in de overeenkomst vermeld.

Reparatie kraan, Loodgieter

Onbetwistbaar aantonen dat eventuele schade er al was voordat je de woonruimte ging huren

Blockchaintechnologie werkt zonder een centraal bestuursorgaan en dat betekent dat de informatie die in het netwerk is vastgelegd, ook niet zomaar meer kan worden veranderd. Zowel huurders als verhuurders kunnen op die manier altijd en onbetwistbaar bewijzen dat bepaalde schades in een woning al reeds of nog niet aanwezig waren, bij het aangaan van de overeenkomst. Meningsverschillen over niet goed sluitende deuren, aangebrachte zonwering of wanden met structuurverf, kunnen met de blockchain worden vermeden.

Onderhoudsmonteur, onderhoudsstaat van de woning, plaatsbeschrijving, HomeStamp

Een tastbare registratie van de huurovereenkomst verdient de voorkeur

Een huurovereenkomst hoeft niet per se schriftelijk te zijn. Een mondelinge overeenkomst is net zo goed rechtsgeldig. Een “tastbare” registratie verdient uiteraard de voorkeur. In het contract worden ook meestal afspraken vastgelegd over de onderhoudsverplichtingen. Het is dan ook belangrijk dat de staat van de woning voordat u gaat huren is vastgelegd. Zijn de kranen en het sanitair intact? Zitten er geen stickers meer op de keukenkastjes? Wordt de vloer vlak opgeleverd of is de woning voorzien van vloerbedekking, laminaat of plavuizen? Zitten er geen gaten in de kozijnen, zijn de ramen vrij van krassen en is de vensterbank onbeschadigd? Daarom zal de verhuurder de woning met de huurder bezichtigen, om samen de toestand van de woning vast te stellen. Een beschrijving van de staat van de woning wordt vervolgens ondertekend door zowel de verhuurder als de huurder.

Nodes, blockchainnetwerk.

Wat is Homestamp en hoe werkt de applicatie?

De applicatie van Immoweb maakt het veel eenvoudiger, om de staat van een huurwoning bij oplevering te registreren. Homestamp brengt innovatie naar de huurdersmarkt. Het tijdstip van de woninginspectie (plaatsbeschrijving) wordt geregistreerd in een blockchain, zodat achteraf geen discussie meer mogelijk is over de daadwerkelijke staat van onderhoud. De belangrijkste elementen en schades worden gefotografeerd en de huurders spreken daarbij vocaal in, wat de exacte aard van de gebreken is. Iedere kamer van de woning kan op deze manier nauwkeurig worden beschreven. Deze informatie wordt gecertificeerd en vervolgens opgeslagen in een database zoals Amazon S3.

Blockchain data, IPFS.

Wat zijn Amazon S3 Buckets?

Amazon S3 is een beveiligde cloud opslagdienst voor het uploaden van onder andere foto’s, videos, documenten en andere bestanden. Voor het managen van S3 zijn er verschillende API’s beschikbaar, waarmee je een zogenaamde ‘bucket’ kunt creëren. In deze buckets kun je vervolgens onbeperkt al je materiaal uploaden, zoals de foto’s die je in de huurwoning hebt gemaakt van de schades. Het moment (het tijdstip) waarop de informatie en de foto’s in de database worden opgeslagen, wordt geregistreerd binnen de blockchain-infrastructuur door middel van een tijdstempel.

tijdstempel

QED.Digital: timestamping op de blockchain

Voor de “timestamping” van foto’s binnen het blockhainnetwerk wordt Immoweb ondersteund door QED.Digital, een ontwikkelaar van eenvoudig te gebruiken blockchain-timestamping-API’s, waarmee gebruikers hun eigendomsrechten en integriteit kunnen aantonen, zonder dat er technologische kennis van blockchaintechnologie noodzakelijk is.

Appartement, woning

Is Homestamp nu een echte een gedecentraliseerde blockchaintoepassing of niet?

Op internet wordt veel discussie gevoerd over wanneer een decentraal gedistribueerd netwerk zich nu eigenlijk een blockchain mag noemen. Ook over Homestamp zijn de meningen verdeeld. Eén van de veelgehoorde bezwaren tegen dergelijke applicaties richt zich vooral op de transparantie en de privacy. Want wat wil je als huurder of verhuurder in het publieke domein publiceren en wat liever niet?

Huurcontract, HomeStamp

Immoweb maakt in ieder geval werk van innovatieve oplossingen voor de woningmarkt

Sommige critici zijn van mening dat dit geen decentraal netwerk is, omdat Homestamp gebruikmaakt van een centrale cloud opslagdienst. Ze vinden dan ook dat er geen sprake is van decentralisatie, wanneer de private sleutels centraal worden opgeslagen en er gebruik wordt gemaakt van een mobiele app. Anderen vinden dan weer dat deze toepassing technisch gezien niet zo heel veel met een blockchain te maken heeft. Of Homestamp nu wel kan worden aangemerkt als een blockchain of niet: Immoweb maakt in ieder geval werk van innovatieve oplossingen voor de woningmarkt!

Verhuurder overhandigt de sleutel aan de huurder

Getest en goedgekeurd door professionals binnen de Belgische woningmarkt

De applicatie van Immoweb is getest door verschillende professionals binnen de vastgoedsector en er zijn inmiddels al een aantal Belgische makelaars, die de applicatie gebruiken tijdens hun dagelijkse werkzaamheden. Zij geven aan dat deze oplossing een aantal van hun activiteiten een stuk efficiënter maakt. Deze oplossing is gerealiseerd met de steun van de Axel Springer Group, het Duitse mediaplatform dat onder andere de dagbladen Bild en Die Welt uitgeeft. Homestamp is gratis verkrijgbaar voor Android en IoS.

 

Wat zijn de voordelen van Homestamp?

  • Foto’s en video’s kunnen eenvoudig worden geüpload.
  • De onderhoudsstaat van de woning kan snel, simpel en veilig worden vastgelegd.
  • Meningsverschillen tussen verhuurder, huurder en eventuele andere betrokken partijen kunnen worden voorkomen.

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter