Wat is factom?

met Geen reacties

Factom is een ontwikkelaar van blockchainsoftware, waarbij data van particulieren en bedrijven, wordt beveiligd door het publiceren van cryptografisch gecodeerde data over een gedistribueerd netwerk of door het creëren van een cryptografische vingerafdruk van die data. Ook Factom is volledig open source en specifiek ontworpen voor het beschermen van informatie en systemen. Op dit platform kunnen gebruikers tegen een kleine vergoeding data naar het blockchainnetwerk verplaatsen. Informatie die eenmaal in het gedistribueerde grootboek is vastgelegd, kan niet meer worden veranderd.

FinTech, factom.

 

Factom op het Bitcoin netwerk

Het Factom protocol wordt uitgevoerd op het netwerk van Bitcoin, maar het Bitcoinnetwerk kent een aantal belangrijke problemen. Factom is gebouwd om deze problemen op een effectieve manier het hoofd te bieden. Het toevoegen van data binnen de Bitcoin-infrastructuur is in bepaalde hoeveelheden erg duur. Daarnaast kan de Bitcoin-blockchain geen grote hoeveelheden transacties tegelijkertijd verwerken. Factom is in order van grootte minder aan de prijs en is ook in staat om veel transacties op hetzelfde moment uit te voeren. Deze software-ontwikkelaar maakt gebruik van Bitcoin’s hashrate om de digitale infrastructuur optimaal te kunnen beveiligen. De cryptografische beveiliging verloopt in verschillende lagen en dat garandeert dat de blokken onveranderbaar zijn.

Transparant blok

 

Specifieke data aan elkaar vastgeplakt

Gebruikers die grote hoeveelheden transacties willen uitvoeren kunnen specifieke data van die transacties “aan elkaar vastplakken” en volgen (monitoren) binnen de blockchain, en de rest van die data (die je op dat moment niet nodig hebt), “even te vergeten”. In tegenstelling tot Bitcoin, waarbij je altijd alle data nodig hebt om informatie te kunnen “bewijzen”, kun je bij Factom bepaalde data bewijzen, zonder dat je daarbij alle andere data nodig hebt. Binnen het platform kan informatie veilig worden vastgelegd en is data onafhankelijk te controleren. Factom is ideaal voor allerlei zakelijke transacties en processen.

 

Multisignature

Het platform maakt gebruik van “multisignature”, waarbij meerdere gebruikers een enkel document onafhankelijk van elkaar kunnen ondertekenen. Factom kan worden gebruikt in combinatie met verschillende applicaties. Nieuwe en bestaande toepassingen kunnen relevante data rechtstreeks in het netwerk publiceren, met behulp van API’s. Factom biedt een standaard, effectieve, maar vooral veilige blockchain, zodat decentrale applicaties sneller en goedkoper kunnen worden uitgevoerd, zonder Bitcoin daarbij in de weg te zitten. Hoewel de software wordt uitgegeven en onderhouden door Factom, staat het iedereen vrij om de software te gebruiken voor welke doel dan ook.

Decentrale applicaties, dapps.

 

Proof of publication, proof of process en proof of audit

Factom hanteert zowel  ‘proof of publication‘, ‘proof of process’ als ‘proof of audit‘. Alle informatie die binnen het blockchainnetwerk wordt ingevoerd moet worden “bewezen” (proof of publication) en de ingevoerde data wordt samengebundeld, waardoor deze data kan worden opgesomd, bekeken en de geldigheid ervan kan worden bepaald (proof of process). Een blockchain is uiteraard onveranderbaar en kan op alle momenten worden bekeken. De documentatie achter een chain kan worden aangeleverd door verschillende applicaties en onafhankelijk worden geverifieerd (proof of audit).

Decentralize everything

Deterministische classificering

Het mechanisme waarop binnen Factom consensus wordt bereikt, is zo ontworpen dat alle elementen binnen het netwerk in “real-time”, goed blijven fuctioneren. Het consensus algoritme van Factom is sneller en goedkoper dan de manier waarop bij Bitcoin consensus wordt bereikt (door middel van mining), maar Factom kan nog niet zonder het Bitcoin platform. Servers binnen het netwerk worden gekozen aan de hand van zogenaamde “deterministiche classificering” van de servers. Deze classificering is gebaseerd op “hashes” binnen het netwerk. Verschillende verificatie-servers en de gebruikers kunnen bepalen, welke servers bepaalde specifieke data moeten publiceren.

FinTech, smartphone.

Factoid

De cryptocurrency van dit platform is Factoid. Deze digitale betalingseenheid kan net zoals iedere cryptocoin op de cryptomarkt worden verhandeld. De Factoids worden in het netwerk geïntegreerd in een eigen specifieke ketting. Factoids worden gecreëerd tijdens crowd sales. Een crowdsale is een nieuwe manier om cryptocurrency-technologie toe te passen, met behulp van crypto-tokens. Deze tokens zijn representatief voor aandelen of eigen vermogen van een bedrijf. Het grote voordeel van crowd sale is dat in principe iedereen ter wereld aandelen kan verhandelen, of je nu vermogend bent of niet.

 

Blokken, Factom blockchain.

Entry Credits

Een andere manier waarop Factoids worden vrijgegeven is door middel van het creëren van een vastgestelde hoeveelheid cryptocurrency’s die vervolgens aan de servers van Factom en de verificatie-servers worden betaald, als “beloning” voor de inspanningen die de servers hebben geleverd, om het gedistribueerde systeem te laten functioneren. Factoids worden net als Ether van Ethereum “verbrand”. Net zoals bij Ethereum heeft ook het systeem van Factom een beloningsmechanisme nodig, om deelnemers te stimuleren om deel te nemen aan het proces. Factoids worden omgezet naar zogenaamde “Entry Credits” bij verschillende wisselkoersen, die zijn vastgesteld door de zogenaamde “federated servers”. Entry Credits verwerven een vastgestelde hoeveelheid data binnen het Factomplatform.

Nodes

Stemmen

Entry Credits zijn niet overdraagbaar en kunnen ook behandeld worden als producten in plaats van valuta. Dit is een uitkomst voor organisaties en particulieren die cryptocurrency’s liever mijden. De kosten voor het gebruik van Factom worden afgeleid van het daadwerkelijke gebruik, onafhankelijk van de wisselkoersen van Factoid. Er wordt een “stemmechanisme” toegepast, waarbij de gebruikers van het systeem over een aantal zaken mogen meebeslissen, in plaats van de houders van de digitale betalingseenheden of de mensen die zorgen voor de “verbranding”. Doordat Entry Credits niet overdraagbaar zijn, zijn ze minder interessant geworden voor hackers. En dat vergroot natuurlijk de veiligheid van het netwerk.

Signing, verification.

 

Geen aparte proof of work

De Factom servers (de toepassingen die de kettingen gebruiken) beheren de Factom chain en de Entry chain. Hierdoor wordt alle data in “real-time” gevalideerd. Er is voor Factom en Factoids geen aparte “proof of work” (of enig ander consensus mechanisme) en er kan geen ongeldige data binnen het netwerk worden geplaatst.

 

Dit platform kan worden geïntegreerd in bijna ieder type organisatie.

 

Factom oplossingen

 

Factom Harmony

Harmony transformeert het management van al je documenten naar een op blockchain gebaseerd documentplatform, waardoor het risico van verlies of diefstal tot een minimum kan worden beperkt. Er gaat minder tijd verloren aan het verifiëren van informatie en de kosten kunnen drastisch omlaag.

Wat zijn de voordelen van Factom Harmony?

  • Geavanceerde auditing
  • Effectieve kwaliteitscontrole
  • Hoge mate van zorgvuldigheid

 

Smartrac

DLOC van Smartrac is een doorbraak op het gebied van document-authenicatie en een oplossing waarbij fysieke documenten binnen de blockchain, op een verfijnde manier worden beveiligd.

Wat zijn de voordelen van smartrac?

  • Document Authenticatie
  • ID Document Chain
  • Near Field Communication

 

GitHub logo
Het Factom project op GitHub

GitHub

Als je aan de slag wilt met Factom kun je op GitHub een volledige “coding tool set” vinden. Hier vind je ook tools voor de ontwikkeling van dapps en de nodige documentatie. Factom is een goede oplossing voor problemen in verschillende sectoren. De transparantie en de onveranderbaarheid van de blockchain, maakt ook dit systeem weer tot een sterk en betrouwbaar netwerk!

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter