BCH en BSV: de hard fork van Bitcoin Cash uitgelegd

met Geen reacties

Het was een bewogen weekje voor Bitcoin Cash (BCH), de coin die zich in de zomer van 2017 afsplitste van de populaire Bitcoin. De hard fork van 15 november 2018 zorgde voor flink wat reuring binnen de Bitcoin Cash community. Door de succesvol verlopen upgrade zijn er nu twee aparte blockchainnetwerken ontstaan: Bitcoin Cash Adjustable Blocksize Cap (BCHABC) en Bitcoin Cash Satoshi Vision (BCHSV). Beide cryptocurrency’s kunnen nu worden verhandeld op verschillende cryptohandelsbeurzen. Experts verwachten dat de concurrentie tussen deze twee afsplitsingen de komende tijd behoorlijk fel zal zijn.

Cryptocurrency, Bitcoin Cash

Wat zijn de grootste verschillen tussen Bitcoin Cash Adjustable Blocksize Cap (BCHABC) en Bitcoin Cash Satoshi Vision (BCHSV)?

De hard fork bij Bitcoin Cash draait voor een groot gedeelte om het verhogen van de blokgrootte. De Bitcoin Cash community achter de Cash Adjustable Blocksize Cap wordt gesteund door Rodger Ver, een Bitcoin investeerder van het eerste uur en lid van de raad van bestuur van de NAGA Group AG. De Bitcoin Cash Satoshi Vision wordt gesteund door nChain’s Craig Wright. De BCHABC versie van Bitcoin Cash is er vooral op gericht om zo dicht mogelijk bij de originele versie te blijven. Niet alleen qua functionaliteit, maar ook qua visie. Er waren een aantal verbeteringen nodig om ervoor te zorgen dat het blockchainnetwerk grotere blokken, op een veilige en efficiënte manier kan verwerken. Met andere woorden: de Bitcoin Cash Satoshi Vision versie moet de schaalbaarheid van Bitcoin Cash gaan vergroten.

Pijl in twee richtingen, splijtende blockchain, hard fork, Bitcoin Cash

Waarom is er een hard fork uitgevoerd bij Bitcoin Cash?

De hard fork bij Bitcoin Cash had een aantal voorname doelstellingen:

 

  • Het verhogen van de blokgrootte van 32 megabyte naar 128 megabyte
  • Het creëren van de technische basis voor “onchain” schaalbaarheid
  • Het veranderen van de BCH programmeertaal
  • Het creëren van een blockchain orakel architectuur
  • De implementatie van smart contracts

Logische componenten van de blockchain.

Wat is blokgrootte en welke functie heeft het?

Grotere blokken betekent dat de schaalbaarheid kan worden vergroot. Echter betekent een toename van de blokgrootte ook een toename van het energieverbruik, voor het verwerken van alle data binnen het netwerk. Er zijn een aantal obstakels weggenomen die het verhogen van de blokgrootte in de weg stonden. De blokgrootte is één van de heetste hangijzers binnen de crypto community. De Bitcoin Cash community wordt verdeeld in twee zeer uitgesproken kampen: aan de ene kant het kamp dat voorstander is van het verhogen van de blokgrootte en aan de andere kant het kamp dat hier faliekant op tegen is. Maar wat is die blokgrootte nu precies en welke functie heeft het? En waarom zorgt die blokgrootte nu eigenlijk voor zoveel reuring?

Full nodes, blockchainnetwerk, Bitcoin Cash, hard fork

Minen van blokken binnen het grootboek

Zoals je weet is de populaire Bitcoin een virtuele valuta. Deze virtuele coins worden ook wel aangeduid als cryptocurrency’s, digitale betalingseenheden of tokens. Alle transacties die binnen het Bitcoinnetwerk plaatsvinden worden opgeslagen op de Bitcoin-blockchain, een publiek digitaal grootboek dat door iedereen kan worden ingezien, maar door niemand kan worden aangepast. Dit grootboek is opgebouwd uit blokken die cryptografisch volledig met elkaar samenvallen. Deze blokken vormen samen een geschakelde ketting en dus de blockchain. Iedere keer wanneer een gebruiker van het Bitcoinnetwerk een transactie uitvoert, dan wordt die desbetreffende transactie “opgesloten” in een blok. Dit blok wordt door miners “gemined” en later bevestigd door de blokken die daarop volgen.

Bitcoin miner, uitleg blockchain.

1 MB aan data

Hoe meer blokken er volgen “bovenop” iedere uitgevoerde transactie, hoe veiliger de blockchain in principe wordt. De transacties bestaan uit data die is samengesteld uit informatie over de transactie zelf. Op dit ogenblik bevat ieder blok binnen het Bitcoinnetwerk 1 megabyte aan data. En dat betekent dat de blokgrootte van de Bitcoin 1MB is. Een blokgrootte van 1MB houdt in dat er een grens is aan de hoeveelheid transacties die er binnen één Bitcoin blok passen. Dit is echter niet altijd zo geweest. In de beginjaren van de Bitcoin was er nog geen sprake van een limiet ten aanzien van de blokgrootte. Een limiet aan de blokgrootte werd ingevoerd om zogenaamde DOS-aanvallen te voorkomen. Deze DOS-aanvallen konden worden voorkomen door het creëren van een grote hoeveelheid enorme blokken, die voor een deel bestonden uit zogenaamde Bitcoin Dust.

Mining hardware

 

Wat is Bitcoin Dust?

Bitcoin Dust is de relatief kleinere hoeveelheid Bitcoins in een bepaalde crypto wallet of adres, waarvan de waarde heel laag is. De waarde is in dat geval zelfs lager dan de hoeveelheid die nodig is om de transactie te verzenden. Iedere keer wanneer er een transactie plaatsvindt binnen het Bitcoinnetwerk, dan moet die gevalideerd worden en ook binnen een redelijke tijdsspanne worden uitgevoerd. De miners valideren die transactie en voegen hem vervolgens aan het netwerk toe. Ze worden voor hun inspanningen (geleverde computerkracht) beloond met een vergoeding, die hoog of laag kan zijn. Door de werking van de Bitcoin blockchain kan het soms voorkomen dat de vergoeding voor de miners hoger is, dan de hoeveelheid van de transactie zelf. Bitcoin Dust (stof) verwijst naar een situatie waarbij de vergoeding voor de miners hoger is dan de transactiehoeveelheid. Hierdoor is het onmogelijk om de transactie uit te voeren. De transactie gaat niet door en moet opnieuw worden uitgevoerd.

Blockchain, Bitcoin Cash

Downloaden van de hele Bitcoin blockchain

In de begindagen van Bitcoin was er nog maar één wallet beschikbaar: de Bitcoin QT, die we nu kennen als Bitcoin Core. Wanneer een gebruiker deze wallet wilde gebruiken, dan moest hij of zij de volledige blockchain downloaden. Grote Bitcoin Dust blokken waren niet geschikt voor een wallet die op een trage computer draaide en dat betekende dan ook automatisch, dat sommige gebruikers hun Bitcoins niet konden verzenden. Op dit moment wordt binnen de Bitcoin community vaak gesuggereerd dat een limiet aan de blokgrootte helemaal niet noodzakelijk is en dat het zelfs schadelijk zou zijn voor de cryptocurrency an sich.

Blokken, Bitcoin Cash

Centralisering van Bitcoin mining

Een gemiddelde Bitcoin transactie vereist ongeveer tussen de 250 tot 500 bytes aan data. Een Bitcoin blok in de blockchain kan niet meer dan 1MB aan data bevatten. Per seconde kunnen er ongeveer tussen de drie en zeven transacties per seconde worden uitgevoerd. Tegenstanders van het verhogen van de blokgrootte binnen de Bitcoin community, denken dat het verhogen van de blokgrootte uiteindelijk zal resulteren, in de “centralisering” van Bitcoin mining. Dat komt omdat er steeds geavanceerdere en duurdere hardware nodig zal zijn, bij iedere verhoging van de blokgrootte. De aanschaf van deze duurdere hardware is meestal niet voor iedereen weggelegd en dat betekent dan ook automatisch, dat het minen wordt uitgevoerd door enkele centrale partijen. Voorstanders zijn juist van mening dat het verhogen van de blokgrootte de enige oplossing is om écht te kunnen concurreren met gevestigde centrale betalingsmethoden, zoals bijvoorbeeld VISA en Paypal.

Afsplitsing, Bitcoin Cash

De uiteindelijke beslissing voor het aanpassen van de blokgrootte ligt bij de miners

De uiteindelijke beslissing voor het wel of niet verhogen van de blokgrootte, ligt uiteindelijk bij de miners en hun “full nodes”. Zij zijn immers degene die de Bitcoins creëren en de transacties binnen het netwerk uitvoeren. Voor iedere aanpassing (upgrade/hard fork) binnen de blockchain moet een meerderheid van alle computernodes en miners dus consensus (overeenstemming) bereiken, over een eventuele aanpassing. Er zijn veel geldige redenen om te pleiten voor een verhoging van de blokgrootte.

 

 

Blokgrootte en schaalbaarheid

Een verruiming van de blokgrootte stelt miners namelijk in de gelegenheid om meer transactievergoedingen te ontvangen, zonder dat gebruikers geconfronteerd worden met hogere kosten. Een veelgehoorde bewering onder tegenstanders is dan weer dat het verhogen van de blokgrootte, juist veel te belastend zou zijn voor de full nodes binnen het Bitcoin netwerk. Zij zijn bezorgd dat een verhoging van de blokgrootte van 1MB verder bijdraagt aan de instabiliteit van de blockchain. Het is dus een lastig parket. Moet die blokgrootte nu worden verhoogd om de schaalbaarheid te vergroten of juist niet?

Fork, Bicoin Cash, hard fork

Maar hoe zit het nu met die blokgrootte bij Bitcoin Cash?

De Bitcoin Cash Adjustable Blocksize Cap (BCHABC) heeft twee codes geïmplementeerd voor de interoperabiliteit tussen de cryptocoins. De veranderingen aan de Bitcoin Cash Satoshi Vision (BCHSV) zijn veel ingrijpender, dan de aanpassingen aan het BCHABC-protocol (dat zo dicht mogelijk bij het originele Bitcoin Cash protocol blijft). De BCHSV versie heeft de blokgrootte verviervoudigd van 32 megabyte naar 128 megabyte. Daarnaast zijn er aan de BCHSV-blockchain een aantal ingrijpende veranderingen doorgevoerd, die het netwerk geschikter maken voor het gebruik van smart contracts.

Data mining, blockchain.

Bitcoin Cash Adjustable Blocksize Cap heeft een hogere hash rate

Het grootboek dat de grootste hoeveelheid aan computerkracht (hash power) ontvangt, zal uiteindelijk langer en meer solide worden. De blockchain die er niet in slaagt om de meerderheid van de computerkracht te bemachtigen heeft waarschijnlijk het nakijken. De miners zullen namelijk kiezen voor de blockchain die het meest succesvol is. De hard fork bij Bitcoin Cash had tot resultaat: een hash rate van 61 procent voor de Bitcoin Cash Adjustable Blocksize Cap en een hash rate van 39 procent voor de Bitcoin Cash Satoshi Vision.

Blockchain, data, Bitcoin Cash

Wie krijgt de meeste miners achter zich?

Zowel BCHABC als BCHSV proberen dus zoveel mogelijk Bitcoin Cash miners achter zich te krijgen. De blockchain met de meeste hash rate wordt dan ook door velen gezien als de echte opvolger van Bitcoin Cash. Of het netwerk van Bitcoin Cash Adjustable Blocksize Cap ook daadwerkelijk verder zal gaan als de echte Bitcoin Cash blockchain? We zullen het nog even moeten afwachten.

Blockchainnetwerk, Bitcoin Cash

De meeste cryptohandelsbeurzen ondersteunen de BCHABC-blockchain

Op dit moment ziet het er weliswaar naar uit dat de Bitcoin Cash Adjustable Blocksize Cap er beter voor staat dan de Bitcoin Cash Satoshi Vision. De Bitcoin Cash Satoshi Vision verwijst naar Satoshi Nakamoto, de altijd onbekend gebleven ontwerper van Bitcoin. BCHSV is gecreëerd door het bedrijf nChain van computer scientist Craig Wright. Deze Wright beweerde ooit dat hij Satoshi Nakomoto was en is een groot voorstander van het verhogen van de blokgrootte. De meeste aanbieders van Bitcoin Cash hebben inmiddels aangegeven dat zij de “originele” BCHABC-blockchain zullen blijven ondersteunen, waaronder:

 

  • BTC.com
  • Coinbase
  • Binance
  • Kraken
  • Bitpay
  • BitGo
  • Voltaire
  • Coinex

 

Het aantal aanbieders dat aangeeft ook de “nieuwe” BCHSV-blockchain te ondersteunen ligt aanzienlijk lager. Coinbase, Coinbase Pro (voormalig GDAX) en Binance hebben inmiddels al laten weten dat zij de hard fork wel ondersteunen. Wanneer je Bitcoin Cash opslaat bij deze platformen, dan ontvang je dus ook BCHSV.

Subject to technical issues, hard fork, Bitcoin Cash

Kan ik mijn Bitcoin Cash cryptomunten verliezen door de uitgevoerde hard fork?

Nee, in principe hoeven gebruikers zich daarover niet al te veel zorgen te maken. Je coins blijven gewoon in je crypto wallet of blijven opgeslagen bij de exchange waar je handelt. Houd er echter wel rekening mee dat dit soort splitsingen van blockchainnetwerken, bijna altijd zorgt voor heel wat grilligheid op de cryptomarkt. Niet alleen kan de prijs van Bitcoin Cash als een tierelier omhoog of omlaag schieten, de hard fork kan ook zorgen voor prijsschommelingen bij andere virtuele valuta.

Grafiek, financiële markten, prijsschommelingen, Bitcoin Cash

Worden mijn Bitcoin Cash coins nu verdubbeld?

Een hard fork betekent een splijting van het blockchainnetwerk en dat houdt in dat je Bitcoin Cash cryptomunten worden gekloond. Je krijgt dezelfde hoeveelheid in “originele” Bitcoin Cash Adjustable Blocksize Cap (BCABC), als in “nieuwe” Bitcoin Cash Satoshi Vision (BCHSV).

Bitcoin Cash wallet

 

Heb ik nu automatisch BCHSV coins in mijn crypto wallet?

De hard fork van Bitcoin Cash betekent niet dat iedereen overal automatisch BCHSV-coins in zijn crypto wallet heeft. Wanneer je je BCH’s hebt opgeslagen in een wallet, zorg er dan voor dat je met je private sleutel toegang hebt tot beide blockchains. Wanneer je je coins hebt opgeslagen bij een exchange, dan is het wel van belang dat die cryptohandelsbeurs de Satoshi Vision ook daadwerkelijk ondersteunt. Als dat namelijk niet het geval is, dan kun je je cryptocurrency’s in principe niet bij dat platform opslaan.

Chain, Bitcoin Cash

Hoe gaat het nu verder met Bitcoin Cash?

De gevolgen van de hard fork bij BCH zullen de komende tijd stilaan duidelijk worden. Gaat de prijs als een raket omhoog om vervolgens weer in sneltreinvaart naar beneden te kelderen? We wachten het rustig af. De strijd tussen BCHABC en BCHSV zal voorlopig nog wel even voortduren! Bitcoin Cash ABC zal voortaan worden aangeduid als “BCH” en en BCHSV als “BSV”.

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter