EURC: een euro-backed stablecoin

met Geen reacties

EURC is een zogenaamde ‘euro-backed stablecoin’ die in 2022 werd gelanceerd en kan worden uitgegeven op meerdere blockchainnetwerken, waaronder Ethereum, Solana, Avalanche, Base en Stellar. Deze digitale euro is volledig gedekt door euro-reserves, die zijn gestald bij gereguleerde banken in de Europese Unie. Iedere maand verschijnt er een audit-attest van een Big Four-firma (momenteel Deloitte), waardoor de EURC voldoet aan de Europese MiCA-regelgeving. Iedere EURC kan altijd worden ingewisseld tegen 1 euro. Elk token is dus 1-op-1 gekoppeld met de euro.

 

EURC logo

 

Circle

EURC wordt uitgegeven door Circle (het bedrijf achter de USDC, een stablecoin die is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar) en werkt onder toezicht van Amerikaanse en Europese toezichthouders. Circle werd in 2013 opgericht door de twee ondernemers Jeremy Allaire en Sean Neville, die een toekomst voor zich zagen van digitaal geld. Hun voornaamste doel daarbij was om geld vrij te laten bewegen op het internet, net zo snel en betrouwbaar als het versturen van data. Aanvankelijk richtte Circle zich specifiek op Bitcoin-betalingen zoals investeringen en handel, internationale overschrijvingen of online aankopen bij webshops. Het bedrijf wilde crypto echter toegankelijk maken voor alle consumenten. De cryptomarkt is zeer volatiel en grillig en daarom richtte het bedrijf zich op de ontwikkeling van een stabiele, aan fiat-valuta gekoppelde cryptocurrency die in 2018 in samenwerking met Coinbase werd gelanceerd: USD Coin (USDC).

 

Een Euro en een dollar vliegen door de lucht tegen een zwarte achtergrond

 

USD Coin

USD Coin (USDC) is een stablecoin die altijd gelijk is aan de Amerikaanse dollar. Circle beheert de uitgifte, reserves en zorgt voor transparantie. USDC groeide al snel uit tot een van de grootste stablecoins ter wereld en werd al snel voor allerlei verschillende doeleinden gebruikt, zoals DeFi, voor internationale betalingen, bij crypto-exchanges en door bedrijven die stabiele digitale dollars wilden gebruiken. Circle koos van begin af aan voor transparantie en samenwerking met toezichthouders. Iedere maand publiceert Circle audits van de USDC- en EURC-reserves, die bestaan uit cash en kortlopende Amerikaanse of Europese staatsobligaties.

Toegenomen vraag

De waarde van de euro steeg dit jaar, waardoor de vraag naar euro-stablecoins sterk toenam. In het eerste halfjaar nam de markt met 44% toe, tot bijna 500 miljoen dollar. EURC stond bovenaan met een groei van 138%, tot ongeveer 200 miljoen dollar. EURC is vooral populair in DeFi-toepassingen, waar het onder meer wordt gebruikt bij lending-protocollen, DEX-platformen en FX-trading. De euro-stablecoin biedt directe betalingen en grensoverschrijdende transfers.

 

De werking van een blockchain

 

Circle Mint

Circle Mint is een platform van Circle waarmee bedrijven eenvoudig euro’s kunnen omzetten naar EURC en andersom. Met deze gebruiksvriendelijke oplossing kun je euro’s storten vanaf een gekoppelde bankrekening en automatisch omzetten in EURC op de blockchain. Vervolgens is de euro-backed stablecoin direct te gebruiken voor transacties of de uitvoering van smart contracts. Later kun je EURC weer inwisselen voor echte euro’s, die op je bankrekening worden gestort.

Realtime

Mint is ook geschikt voor het aanmaken, beheren en verzenden van USDC. Via een beveiligd portaal kunnen gebruikers dollars om zetten naar digitale valuta. Circle Mint maakt het dus mogelijk om met één klik van traditionele valuta naar de blockchain te gaan en weer terug. Deze omzetting gebeurt transparant en snel. Er zijn geen wachttijden meer en geen omslachtige transacties, maar alles gebeurt realtime.

 

Visualisatie van smart contracts

 

Eenvoudig dollars storten

Bezoekers kunnen bij Circle Mint een zakelijk account aanmaken en vervolgens hun bankrekening koppelen. Zodra dat is gebeurd, kunnen ze eenvoudig dollars storten. Circle zet deze vervolgens om in USDC, die direct beschikbaar is op de blockchain. Omgekeerd werkt het net zo snel. Wanneer je USDC terug wilt omzetten naar gewone dollars? Dan kun je een zogenaamde ‘redeem’ aanvragen. Binnen enkele minuten staat het geld dan op je rekening.

Geen direct valutawissel

Je kunt via Circle Mint dollars omzetten naar EURC, maar niet rechtstreeks in één stap. Circle Mint ondersteunt momenteel geen directe valutawissel tussen USD en EURC binnen het platform zelf. Als je dollars wilt omzetten naar EURC moet je eerst USD omzetten in USDC via Circle Mint (dat kan direct). Vervolgens verkoop je USDC voor euro’s via een exchange of OTC-desk die FX-ondersteuning (Foreign Exchange) biedt, zoals bijvoorbeeld Coinbase of Kraken. Gebruik de euro’s vervolgens om EURC te ‘minten’ via Circle Mint (of ontvang direct EURC via diezelfde exchange). Het is dus wél mogelijk om dollars om te zetten naar EURC, maar niet rechtstreeks binnen Circle Mint zelf.

 

Crypto wallet

 

Wallets

Circle Mint biedt aparte wallets en accounts voor USD/USDC en EUR/EURC. Er is echter nog géén geïntegreerde wisselservice tussen beide valuta’s binnen Circle Mint zelf. Voor grote bedrijven regelt Circle soms maatwerk via partners, afhankelijk van het volume en de regio.

 

Central Bank Digital Currency (CBDC)

 

Is EURC een Central Bank Digital Currency?

Nee, EURC is géén Central Bank Digital Currency (CBDC). Een CBDC is een digitale munt die rechtstreeks wordt uitgegeven door een centrale bank, zoals bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve (Fed). EURC daarentegen is een private, commerciële stablecoin, waarbij in principe geen centrale banken of monetair beleid betrokken zijn. De Europese Unie heeft zich inmiddels wél opengesteld voor stablecoins, zolang ze maar binnen duidelijke regelgevende kaders vallen. De EU ziet stablecoins zoals EURC als potentieel nuttig voor snellere, goedkopere grensoverschrijdende betalingen. Omdat er minder valutarisico is, past de coin goed in de Eurozone.

Infographic over CBDC

EMT (E-Money Token)

Onder de Europese MiCA-verordening (Markets in Crypto-Assets) wordt EURC geclassificeerd als een zogenaamde EMT (E-Money Token). Deze classificatie wordt dus niet door Circle zelf bepaald, maar door toepassing van de EU-regelgeving zoals die sinds 30 juni 2024 van kracht is. Volgens MiCA wordt een EMT gedefinieerd als:

“Een crypto-activum dat bedoeld is om een stabiele waarde te behouden door te refereren aan de waarde van één enkele officiële valuta van een EU-lidstaat.”

  • EURC is gekoppeld aan de euro.
  • Wordt gebruikt als betalingsmiddel of waardeopslag.
  • Wordt uitgegeven door een bedrijf dat onder de MiCA-verordening wil opereren in Europa.

 

Infographic over EURC

EMT-classificatie

Door bovenstaande criteria valt EURC automatisch onder de EMT-classificatie, en dat betekent dat Circle een vergunning als uitgever van e-geldtokens moet verkrijgen van een bevoegde EU-autoriteit. Er zijn verplichtingen voor:

  • Volledige dekking van reserves in euro’s.
  • Maandelijkse rapportage.
  • Toezicht en compliance (inclusief AML/KYC).
  • Operationele en governance-eisen.

 

Significant EMT

Door bovenstaande verplichtingen en strikte eisen hebben regelgevers tijdig inzicht in het gebruik, de risico’s en groei van de coin, en kunnen ze snel ingrijpen bij potentiële systeemrisico’s. Bij grootschalig gebruik (meer dan 1 miljoen gebruikers of meer dan 5 miljard euro) wordt de EURC-coin een zogenaamde ‘significant EMT’, en treedt naast nationale autoriteiten ook de Europese Centrale Bank in eerstelijns toezicht.

 

Digitale euro

 

Strikte regulering

Circle heeft goedkeuring nodig van een gereguleerde financiële instelling in de EU. Volledige dekking door euroreserves, maandelijkse transparantierapporten en toezicht zijn verplicht (toezicht door de ECB bij significante volumes). De Europese Unie staat stablecoins zoals EURC dus toe, maar onder strikte regulering. Circle heeft hierop ingespeeld door zich bij  Europese toezichthouders te registreren. Op 1 juli 2024 ontving Circle via zijn Franse entiteit een ‘Electronic Money Institution (EMI)-vergunning’, uitgegeven door de ACPR (de Franse toezichthouder verbonden aan de Banque de France. Met deze vergunning mag Circle vanuit Frankrijk EURC (maar ook USDC) uitgeven als e-geldtoken in de EU onder de MiCA-verordening.

 

Geharmoniseerde technische standaarden

In ieder EU-land waar een EMT-issuer is gevestigd (zoals Circle met een Europese vestiging) is de nationale toezichthouder bevoegd. In Luxemburg is dat de Commission de surveillance du secteur financier (CSSF), die betrokken is bij de toepassing van MiCA-regels voor EMT-uitgevers. De Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (ESMA) en de Europese Bankautoriteit (EBA) stellen geharmoniseerde technische standaarden voor EMT’s op.

 

De VS versus EU

 

De VS is argwanend tegenover EURC

De Verenigde Staten staan vrij argwanend tegenover niet-dollar stablecoins. Circle (de uitgever van EURC) is dan weliswaar een Amerikaans bedrijf, maar de focus van Amerikaanse wetgevers ligt vooral op dollar-stablecoins zoals USDC. In de VS is bezorgdheid over buitenlandse valuta-stablecoins (zoals EURC) die gebruikt kunnen worden om de dollar te omzeilen. Tevens maken de Amerikaanse toezichthouders zich zorgen over de nationale veiligheid, het omzeilen van de AML/KYC-regels, en de impact op het Amerikaanse monetaire beleid. Er zijn inmiddels meerdere wetsvoorstellen ingediend en deels besproken in het Congres, maar vooralsnog is er geen federaal regelgevend kader voor stablecoins aangenomen. De VS heeft weliswaar geen expliciet verbod op EURC, maar is wel voorzichtig tot kritisch over het gebruik van buitenlandse stablecoins. Circle blijft binnen de lijntjes om problemen te vermijden.

Logo's van toezichthouders die toezicht houden op EURC

EURC in andere landen

In het Verenigd Koninkrijk (dat bezig is met de ontwikkeling van eigen crypto-regelgeving) is positief over stablecoins mits onder toezicht van de Financial Conduct Authority (FCA), het financiële regelgevingsorgaan van het VK. EURC kan daar in de toekomst opereren als ‘regulated stablecoin’ als Circle zich registreert. Ook Zwitserland (dat over het algemeen zeer crypto-vriendelijk is) staat toe dat EURC kan opereren binnen bestaande kaders, onder FINMA-toezicht. FINMA is de onafhankelijke toezichthouder van de financiële markten in Zwitserland. Een land zoals China daarentegen is zeer restrictief ten opzicht van cryptomunten. Handelen met EURC en andere stablecoins is dan ook verboden in de reguliere handel. Sommige landen (zoals bijvoorbeeld Nigeria, Argentinië of Turkije) gebruiken stablecoins vaak als bescherming tegen inflatie. EURC speelt hier nog een zeer kleine rol, maar kan de komende jaren aantrekkelijk worden voor eurogerichte handel.

 

Blockchain

 

Mogelijk géén rentevergoeding

Zoals eerder gezegd is EURC dus 1:1 gedekt door euro-reserves, meestal in liquide euro-assets (zoals eurogeld bij banken of kortlopende staatsobligaties). Circle verdient daar op. Jij als gebruiker ontvangt mogelijk géén rentevergoeding, ook niet als je EURC lang vasthoudt. Circle ontvangt rente (net zoals Tether, PayPal, of andere stabelcoin-uitgevers). EURC is economisch ‘gratis’ voor gebruikers, maar financieel winstgevend voor de uitgever. Niet transparant delen van rente kan ethisch of beleidsmatig discussies oproepen.

 

Verticale blockchain met binaire code

 

Wat zijn de voordelen van EURC?

Het grootste voordeel van EURC is dat de coin volledig (1:1) is gedekt door echte euro’s op Europese bankrekeningen, waardoor er geen wisselkoersrisico is. Wél is er transparantie en een hoge mate van zekerheid, en zijn er regelmatige audits door externe partijen. Geld kan bijna direct worden verstuurd – 24/7, wereldwijd. In tegenstelling tot traditionele banken hoef je bij EURC niet te wachten op werkdagen of sluitingstijden. Bovendien zijn de transactiekosten op de blockchain vaak veel lager dan via SEPA of SWIFT. De coin werkt al op netwerken zoals Ethereum, Avalanche en Solana, waardoor het programmeerbaar is via smart contracts, en snel te integreren in dApps, wallets en exchanges.

Snellere transacties

Iedereen met een wallet kan EURC gebruiken. Er is géén bankrekening of kredietcheck nodig, waardoor de coin zeer geschikt is voor Web3-projecten, internationaal opererende bedrijven en gebruikers in opkomende markten. Voor bedrijven biedt EURC snellere betalingen dan traditionele euro-transacties, naadloze integratie in fintech-platformen via Circle API’s, en valutaconsistentie voor wie liever in euro’s werkt dan in dollars (USDC).

Sterke reputatie in compliance

Circle (het bedrijf achter EURC) heeft een sterke reputatie op het gebied van compliance en transparantie, en er zijn registraties bij zowel Europese als Amerikaanse toezichthouders. EURC voldoet aan de nieuwe Europese crypto-regels (MiCA), waardoor de coin toekomstbestendig is voor gebruik binnen de Europese Unie. EURC biedt snelheid, zekerheid, euro’s en blockchain in één, zonder grenzen en zonder vertraging.

 

DeFi: handelen met EURC op de cryptomarkt

 

Wat zijn de nadelen van EURC?

Zoals eerder gezegd wordt EURC beheerd en uitgegeven door Circle, een particulier bedrijf. Dat betekent dat het bedrijf op elk moment rekeningen kan bevriezen of transacties kan blokkeren. Je bent als gebruiker van de coin dus altijd afhankelijk van de betrouwbaarheid, beleid en solvabiliteit van de uitgever. EURC is dan ook minder geschikt voor mensen die decentralisatie als belangrijk principe zien. Stablecoins staan onder toenemende juridische en toezichthoudende druk. De Europese Unie (MiCA-regelgeving) en andere toezichthouders kunnen in de toekomst nieuwe regels opleggen die het gebruik van de digitale munt beperken. Een bepaalde wijziging in wetgeving kan de werking of beschikbaarheid van EURC beïnvloeden.

Minder marktkapitalisatie en handelsvolume

Op dit moment heeft EURC (vergeleken met USDC of USDT) veel minder marktkapitalisatie en handelsvolume, waardoor er een lagere beschikbaarheid is op DeFi-platformen of exchanges. Bovendien zijn er minder integraties met dApps en wallets. Voor gebruikers buiten de eurozone kan het gebruik van EURC een wisselkoersrisico introduceren t.o.v. hun lokale valuta. Dat maakt de coin minder aantrekkelijk als waarde-opslag of handelsmiddel. Omdat EURC een stablecoin is, genereert het zelf geen rendement.

 

Stablecoins: USDT (Tether) en USDC (USD Coin)
USDT (Tether) en USDC (USD Coin)

 

Ontoereikende reserves

Gebruikers lopen mogelijk het rentevoordeel mis dat Circle ontvangt op de onderliggende euroreserves (net zoals bij USDC en USDT). En hoewel Circle beweert dat EURC volledig wordt gedekt door euro-reserves, zijn de exacte samenstelling en audits in principe afhankelijk van de transparantie van Circle. Tevens is er altijd een risico dat reserves ontoereikend blijken bij een ‘run’ op de stablecoin. Wanneer je overweegt om EURC te gaan gebruiken, is het belangrijk om te bepalen of je vertrouwen hebt in de uitgever (Circle), of je bereid bent om te opereren binnen een deels gecentraliseerde structuur, en of je het risico accepteert dat deze coin nog relatief nieuw en minder breed geaccepteerd is dan bijvoorbeeld USDC of USDT.

 

Stablecoins

 

Een krachtige stablecoin

EURC is op papier een krachtige stablecoin. De digitale munt combineert juridische zekerheid met transparantie en sluit perfect aan op de Europsese markt. Zeker nu Circle als eerste uitgever volledig voldoet aan de nieuwe EU cryptowetgeving en de MiCA-regels, heeft EURC een voorsprong op andere euro-stablecoins. Toch is de praktijk weerbarstig. De adoptie van de coin blijft voorlopig beperkt, vooral buiten het Circle-ecosysteem. De meeste gebruikers kiezen nog steeds voor USDC of USDT. Bovendien ontbreekt er rente voor houders, terwijl de uitgever daar wél van profiteert. Desondanks, valt het potentieel van EURC niet te negeren. In een tijd waarin regelgeving op de cryptomarkt steeds belangrijker wordt, zou de munt weleens kunnen uitgroeien tot dé euro-stablecoin voor banken, bedrijven en DeFi-platformen in de EU.

De logo's van Circle en EURC

Lees ook:

GENIUS Act: Amerikaanse cryptowetgeving

EBSI: European Blockchain Service Infrastructure

Uitleg Blockchain: werking en toepassingen

Welke blockchaintoepassingen worden er ontwikkeld?

ERC-20: de token-standaard van Ethereum

Wie is Satoshi Nakamoto?

AI en blockchain: technologie van de toekomst

 

Terug naar boven ↑

 

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).