Wat is Amazon Managed Blockchain?

with Geen reacties

E-commerce gigant Amazon lanceert een dienst om klanten te helpen bij het bouwen van blockchainnetwerken, zonder de hoge kosten die doorgaans zijn gemoeid met de ontwikkeling van een eigen blockchain ecosysteem. Het Amazon Managed Blockchain platform is een veelzijdige dienstverlening die het voor mensen relatief eenvoudig maakt, om zelf een schaalbaar decentraal gedistribueerd grootboek op te zetten en te beheren. Gebruikers kunnen deze netwerken creëren met behulp van het platform van Hyperledger Fabric. In een later stadium zal deze dienst ook beschikbaar zijn in combinatie met het platform van Ethereum.

Amazon Managed Blockchain

Bouwen van een schaalbare blockchain

De blockchain maakt het mogelijk om decentrale applicaties (dapps) te ontwerpen waarmee meerdere partijen transacties met elkaar kunnen uitvoeren, zonder de tussenkomst van een centrale autoriteit. Het is het met de huidige complexe blockchaintechnologie (december 2018), nog erg lastig om een echt schaalbaar netwerk te bouwen en te beheren. Iedereen die op dit ogenblik een blockchain zou willen bouwen, moet dan ook zelf beschikken over de juiste hardware en de juiste software. Daarnaast moeten de toegangscertificaten op de juiste manier worden gecreëerd en beheerd. Ook het configureren van alle netwerk componenten is een ingewikkelde bezigheid en eigenlijk alleen maar weggelegd voor blockchainspecialisten.

Nodes, blockchainnetwerk, Amazon Managed Blockchain

In een paar klikken met blockchaintechnologie aan de slag

Wanneer een blockchainnetwerk eenmaal operationeel is moet het digitale ecosysteem continu worden gemonitord. Er kunnen binnen het netwerk voordurend zaken veranderen zoals een toename van transacties, een toestroom van nieuwe gebruikers of gebruikers die de blockchain weer verlaten. Met Amazon Managed Blockchain kun je in een paar klikken zelf met blockchaintechnologie aan de slag en kun je zelf je eigen netwerk beheren en onderhouden. Niet alleen worden je toegangscertificaten zelf gemanaged, kun je zelf nieuwe gebruikers uitnodigen, maar Amazon Managed Blockchain houdt ook meetgegevens bij over de computerkracht, het geheugen en de verschillende opslagbronnen.

E-commerce

De orderer binnen Hyperledger Fabric

Amazon Managed Blockchain verbetert de betrouwbaarheid van de zogenaamde “orderer” binnen het Fabric netwerk. Deze orderer is een computer node die ervoor zorgt dat de transacties binnen het netwerk kunnen worden gegarandeerd. Standaard wordt er binnen de blockchain van Hyperledger Fabric geen volledige geschiedenis van alle uitgevoerde transacties opgeslagen en daardoor is het vaak erg lastig om transacties te volgen wanneer dat gewenst is. De blockchain service van Amazon maakt daarom gebruik van de zogenaamde Amazon Quantum Ledger Database.

Chain, ketting.

Netwerkactiviteiten in de Amazon Quantum Ledger Database (QLDB)

Het platform kan een kopie maken van alle onveranderbare data van alle blockchain-activiteiten binnen de Amazon Quantum Ledger Database (QLDB). Met deze volledig beheerde blockchain database kunnen gebruikers eenvoudig alle netwerkactiviteiten analyseren buiten het netwerk en krijgen zo een helder inzicht in nieuwe ontwikkelingen. Zo kan er bijvoorbeeld bekeken worden wie de transactie uitvoert, maar ook wat de wisselkoersen op dat specifieke moment zijn.

 

Nodes, Amazon Managed Blockchain

De Amazon Managed Blockchain voting API

Met de Managed Blockchain’s voting API kunnen gebruikers stemmen over het toevoegen of verwijderen van leden. Wanneer een nieuwe gebruiker eenmaal is toegevoegd aan het netwerk, dan kan die gebruiker met behulp van meerdere blockchain nodes een transactieverzoek indienen en een kopie van het netwerk opslaan. Amazon Managed Blockchain houdt het hele netwerk in de gaten en vervangt slecht functionerende nodes als dat noodzakelijk is.

Amazon Managed Blockchain en Ethereum

 

Hyperledger Fabric en Ethereum

De Amazon Managed Blockchain ondersteunt twee populaire blockchain-infrastructuren: Hyperledger Fabric en Ethereum. Het Hyperledger Fabrik netwerk is met name geschikt voor decentrale applicaties waarbij behoefte is aan een streng privacy protocol en toegangscontrole voor een beperkte groep niet-anonieme gebruikers. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een financiële dapp die alleen essentiële data over transacties deelt met alleen de relevante betrokken banken of andere financiële instellingen. Het netwerk van Ethereum is transparanter dan Fabric en alle data binnen de blockchain is dan ook voor iedereen zichtbaar.

Smartphone

Beveiliging van netwerkcertificaten door AWS Key Management Service (KMS)

Amazon Managed Blockchain kan eenvoudig verder worden opgeschaald, naarmate het gebruik van de eigen blockchain-applicaties toeneemt. De flexibiliteit is dus groot. Indien een gebruiker van het blockchainnetwerk meer capaciteit nodig heeft voor het uitvoeren en valideren van transacties, dan kan die gebruiker met de Managed Blockchain API snel en gemakkelijk een nieuwe node aan het digitale ecosysteem toevoegen. Daarnaast biedt Amazon Managed Blockchain de mogelijkheid om verschillende combinaties van CPU en geheugen toe te passen. Het platform beveiligt de netwerkcertificaten met de zogenaamde AWS Key Management Service (KMS), waardoor het voor gebruikers niet meer noodzakelijk is om zelf de opslag voor hun cryptografische sleutels op te zetten.

Logische componenten van de blockchain.

Welke organisaties kunnen de Amazon Managed Blockchain gebruiken?

De Amazon Managed Blockchain kan worden gebruikt binnen allerlei verschillende branches en organisaties. Vooral voor organisaties waar veel gebruik wordt gemaakt van elektronisch “papierwerk” is deze blockchain service erg interessant. Denk bijvoorbeeld aan logistieke bedrijven, de financiële sector, de scheepvaart, douaneafdelingen en de retail. Managed Blockchain van Amazon maakt het eenvoudig om een grootboek op te zetten, waar meerdere partijen transacties met elkaar kunnen uitvoeren en data met elkaar kunnen uitwisselen.

Shop, retail

Loyaliteitsprogramma’s

Veel retailers zijn voortdurend aan het onderzoeken hoe ze de loyaliteit van hun klanten kunnen versterken. Vaak maken ze hierbij gebruik van loyaliteitsprogramma’s die “centraal” worden uitgevoerd. Wanneer deze loyaliteitsprogramma’s decentraal met Amazon Managed Blockchain kunnen worden uitgevoerd, dan wordt het voor de retailers veel gemakkelijker om relevante data te delen en te valideren met alle betrokken partijen zoals klanten, banken en andere partijen die bij het desbetreffende loyaliteitsprogramma betrokken zijn.

 

Instant informatieoverdracht, veiliger en goedkoper

Met de huidige “centrale” processen moet allerlei informatie vaak meerdere keren heen en weer worden verzonden tussen alle betrokken partijen. Dat is niet alleen erg arbeidsintensief, maar vertraagt transactieprocessen ook nog eens aanzienlijk. Amazon Managed Blockchain zorgt voor “instant” informatieoverdracht, waardoor het hele proces niet alleen sneller kan worden uitgevoerd, maar het gebeurt ook nog eens veiliger en goedkoper.

Blockchain

Wat zijn de voordelen van Amazon Managed Blockchain?

 

 • Razendsnel opzetten van een blockchain-infrastructuur:

Een keuze uit twee solide blockchains:

Ondersteuning voor het platform van Hyperledger Fabrik.

Ondersteuning voor het platform van Ethereum (binnenkort beschikbaar).

 • De blockchaintoepassing is schaalbaar en veilig.
 • Gebruikers hoeven niet zelf hun eigen opslag voor de cryptografische sleutels op te zetten, door de geavanceerde AWS Key Management Service.
 • Veilige interacties door de Virtual Private Cloud (VPC). Toevoegen van nieuwe gebruikers door middel van een voting API.
 • Analyseren van alle netwerk activiteit. Monitoring van de netwerkprestaties, CPU, geheugen, opslag en de staat van de nodes. Wanneer een node niet goed functioneert dan wordt deze automatisch vervangen.
 • Betrouwbaar door de toegevoegde Amazon Quantum Ledger Database.
 • Overheadkosten van bedrijven die gepaard gaan met het creëren van een netwerk kunnen sterk omlaag.
 • Het platform kan automatisch opschalen om aan de eisen te voldoen van duizenden decentrale applicaties die miljoenen transacties kunnen uitvoeren.
 • Amazon Managed Blockchain kan data opslaan op een ander database product.

Blockchainnetwerk, ETC.

Hoe kan ik met Amazon Managed Blockchain aan de slag?

 1. Zet een blockchainnetwerk op: kies een open source blockchain framework. Creëer een nieuw blockchainnetwerk en een AWS Key Management account.
 2. Uitnodigen van andere gebruikers: nodig andere gebruikers met een AWS Key Management account uit om deel te nemen aan het grootboek.
 3. Toevoegen van computernodes: creëer en configureer de nodes die een kopie van het gedistribueerde netwerk opslaan.
 4. Uitvoeren van decentrale applicaties (dapps): ontwerp de dapps en voer deze uit binnen de blockchain. Voer vervolgens transacties uit met andere deelnemers binnen het netwerk.

Blockchainintegratie binnen industrieën.

Wat kost Amazon Managed Blockchain?

Amazon Managed Blockchain hanteert “pay as you go”. Er zijn kosten vooraf en geen minimum kosten. Het netwerk bestaat uit één of meerdere gebruikers en iedere gebruiker beschikt over nodes met lokale opslagruimte. Gebruikers kunnen zelf data aan de blockchain-infrastructuur toevoegen. Er worden kosten in rekening gebracht voor het lidmaatschap, het gebruik van de nodes, de opslag, de data die aan het netwerk wordt toegevoegd en de uitgevoerde transacties. Hier vind je meer informatie over de kosten van Amazon Managed Blockchain.

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van de blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor onze blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Leave a Reply