Wat is Streamr? Blockchaintechnologie en de smart city

met Geen reacties

Streamr is een “off-chain” netwerk dat zich richt op het stroomlijnen van data en het creëren van nieuwe verdienmodellen door gebruik te maken van blockchaintechnologie. Voor de distributie van die data gaat het platform een wisselwerking aan met de Ethereum blockchain. Streamr brengt niet alleen een nieuwe cryptocurreny op de markt, maar biedt ook mogelijkheden voor de uitvoering van smart contracts, die kunnen worden gebruikt voor het managen van assets.

De afbeelding linkt naar de YouTube video: Transforming cities with technology | The Economist. De video gaat over de opkomst van de smart city.

IoT-sensoren en data

De apparatuur om ons heen wordt steeds slimmer. Niet alleen auto’s, thermostaten, verlichting, de airconditioning, beveiligingssystemen en gebouwen worden slim, maar hele steden transformeren de komende decennia langzaam maar zeker in volledige smart cities. Dat betekent dat alles om ons heen continu informatie verzamelt, genereert en verspreidt. Een smart city maakt gebruik van allerlei IoT-sensoren om data te verzamelen, die vervolgens kan worden gebruikt om elektronische apparatuur en objecten, op een efficiënte manier aan te sturen. Deze data is afkomstig van gebruikers en de apparaten zelf. De informatie wordt vervolgens verwerkt en geanalyseerd om het verkeer te regelen, industriële processen te organiseren, het watervoorzieningsnetwerk te beheren, het afvalbeheer in goede banen te leiden, maar ook voor de opsporing van misdrijven. Een smart city moet ervoor zorgen dat al deze processen niet alleen efficiënter, sneller en goedkoper, maar vooral milieuvriendelijker kunnen worden uitgevoerd.

Rotterdam skyline, data distributie binnen de smart city, Streamr

Complexiteit van een smart city

Technologische ontwikkelingen zoals de blockchain, creëren nieuwe mogelijkheden voor de datadistributie tussen IoT-sensoren, digitale systemen, apparaten en assets. En omdat blockchaintechnologie gekoppeld kan worden aan een financieel systeem (cryptocurreny’s), ontstaan nieuwe mogelijkheden voor een economische herstructurering. Geavanceerde technologieën, brengen ons veel gemak, maar tegelijkertijd betekent het ook dat onze privacy hierdoor steeds kwetsbaarder wordt. Omdat de beschikbare data altijd en overal kan worden gedeeld, wordt het steeds belangrijker om goed in de gaten te houden wie al deze data beheert en controleert. En gezien de complexiteit van de opkomende technologieën is dat nog geen gemakkelijke opgave.

Verkeersknooppunt vanuit de lucht, distributie van verkeersdata, Streamr

Streamr distribueert data op een andere manier.

Streamr werkt aan een blockchain-oplossing die kan worden ingebouwd in zelfrijdende voertuigen. Daarnaast geeft deze toepassing een boost geeft aan de data-economie. Het open-source platform van Streamr biedt nieuwe mogelijkheden voor het uitwisselen van real-time data, waarbij gebruikers zelf de controle houden over al deze informatie. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een op blockchaintechnologie gebaseerde marktplaats. De opmars van zelfrijdende auto’s is nog maar net begonnen, maar over een aantal jaren zit er niemand meer achter het stuur. Een slimme auto moet altijd op de hoogte zijn van de verkeerssituaties in de buurt, maar vooral moet hij weten hoe verkeersopstoppingen op ieder moment kunnen worden vermeden. Daarnaast is het ook belangrijk dat een smart car weet wat de lokale prijs van elektriciteit is, zodat hij zo goedkoop mogelijk kan opladen. Het platform van Streamr genereert niet alleen data voor eigen gebruik, maar ook data voor anderen zoals de verkeersinformatiediensten en medeweggebruikers.

Haven, container, kraan

Streamr wordt ondersteund door een aantal grote technologiebedrijven

Bij de ontwikkeling van het open-source platform werkt Streamr samen met een aantal grote bedrijven zoals Hewlett-Packard Enterprise, Golem, SMART citizen, Fysical, Zippie, Ruuvi en OSIsoft, maar ook Nokia en Electrify zijn bij het project betrokken. De blockchain-oplossing van Streamr kan niet alleen worden ingebouwd in slimme voertuigen, maar eigenlijk in alle andere elektronische apparaten en objecten.

Dashboard van een auto, verkeersdata, snelweg

Wat is DATAcoin (DATA)?

Streamr zorgt voor een samensmelting van blockchaintechnologie, IoT en smart-money. Doordat alle data wordt gedistribueerd binnen een open marktplaats, wordt het mogelijk om zelfgeproduceerde data automatisch te verkopen en ontstaan er nieuwe verdienmodellen. Tegelijkertijd is het mogelijk om zelf relevante data aan te schaffen, op ieder gewenst moment. Hierbij wordt de informatie gedistribueerd via het blockchainnetwerk en kunnen transacties worden uitgevoerd met behulp van DATAcoin (DATA), de cryptocurrency van Streamr. Deze coin die is gebaseerd op Ethereum’s ERC20 standaard kan worden uitgegeven binnen het blockchainplatform van Ethereum en is geschikt voor zowel grote als kleine transacties. Bij de transacties worden geen transactievergoedingen in rekening gebracht. DATAcoin kan worden gebruikt in combinatie met verschillende cryptocurrency wallets zoals bijvoorbeeld de Ledger Nano S, Ledger Nano X, Trezor, MyEtherWallet, Parity en MetaMask.

 

 

Optimaal benutten van data met de Engine

Voor het verwerken van onbewerkte data wordt gebruikgemaakt van een Engine, die in staat is om al deze data te verzamelen, te filteren, te analyseren en te beoordelen op relevantie voor de desbetreffende gebruikers. Daarnaast zorgt de Engine er ook voor dat deze data kan worden gecombineerd met andere relevante informatie, zodat de data optimaal kan worden benut. Bij veel blockchainplatformen ligt de focus op dit ogenblik op het vergroten van de schaalbaarheid. Ook Streamr zet volledig in op het creëren van een snelle schaalbare oplossing.

Nodes, blockchainnetwerk

Streamr en smart contract-functionaliteit

Het platform biedt een smart contract-functionaliteit, waardoor de data-transacties, het verlenen van data-licenties en de blockchain-governance veilig kunnen plaatsvinden, zonder centrale derde partijen. Het netwerk van Streamr zal worden ondersteund door het netwerk van Ethereum, dat inmiddels al de nodige expertise in huis heeft op het gebied van decentrale applicaties (dApps) en smart contracts. De nodes (computers) van Streamr kunnen een interactie aangaan met de nodes van Ethereum en zijn in staat om de smart contracts binnen het Ethereum-netwerk te lezen. Binnen het platform zijn alle tools (Streamr Core) aanwezig voor het creëren, uitvoeren, visualiseren en verhandelen van de eigen real-time data.

Internet of Things, datadistributie. Deze afbeelding linkt naar het interview op YouTube dat Bitcoin Magazine had met Henri Pihkala, de oprichter van Streamr
Bekijk hier het interview dat Bitcoin Magazine had met Streamr oprichter Henri Pihkala

Wat is het verschil tussen Streamr en IOTA?

Net als Streamr richt ook een platform zoals IOTA zich op de decentrale distributie van data, tussen IoT-objecten binnen de smart city. Het grote verschil tussen deze twee blockchainplatformen, zit hem vooral in de manier waarop er binnen de netwerken consensus (overeenstemming) kan worden bereikt tussen de nodes. Het platform van IOTA maakt gebruik van “Tangle”, een mechanisme dat ervoor zorgt dat er Proof of Work (PoW) moet plaatsvinden voor meerdere transacties, voordat de eigen transactie kan worden uitgevoerd. Bij een “traditioneel” blockchainnetwerk worden alle transacties chronologisch aan de blokketen toegevoegd en zijn alle blokken onlosmakelijk gekoppeld aan de voorgaande blokken. Met andere woorden: de voorgaande blokken valideren de nieuwe blokken. Binnen het netwerk van IOTA zijn alle blokken met elkaar verbonden en kan de validatie ook plaatsvinden door andere blokken. Het grote verschil tussen Streamr en IOTA is dus vooral technisch van aard.

Satellietfoto van New York s'nachts

Gebruiksvriendelijke data-marktplaats voor consumenten

Streamr wil een alternatief bieden voor de centrale uitwisseling van informatie. Blockchaintechnologie lijkt een solide manier te bieden voor het stroomlijnen van data tussen mensen en apparaten, binnen het Internet of Things. De ambitie van Streamr om van deze blockchain-toepassing en de DATAcoin een succes te maken is groot. Het platform zal zich dan ook volledig toeleggen op het verfijnen van alle netwerkfuncties en een veilige, efficiënte, goedkope distributie van betrouwbare data. Hierbij ligt de focus vooral op het realiseren van een gebruiksvriendelijke data-marktplaats voor consumenten en dataproducenten. De verwachtingen van dit platform zijn dan ook hoog.

 

Bronnen:

Streamr.com: Data done differently

CoinCentral.com: What is Streamr DATAcoin? Beginners Guide

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter