Blockchain en SBB: veiligheid aan het zwitserse spoorwegennet

met Geen reacties

Zwitserland bevindt zich in de voorhoede als het gaat om experimenteren met blockchain-applicaties, voor allerlei soorten toepassingen binnen verschillende sectoren. Eén van die pilots wordt uitgevoerd in samenwerking met de Zwitserse spoorwegen (Switzerland Federal Railways/SBB), uPort, Linum Labs en ConsenSys.

Zwitserse trein, Switzerland Federal Railways, SBB

Goede reputatie op het gebied van veiligheid

Het Alpenland heeft een goede reputatie voor wat betreft de veiligheid van het spoorwegennet. Bouwbedrijven die werken aan de infrastructuur worden onderworpen aan strenge regelgeving en de Zwitserse overheid controleert daarbij nauwkeurig of alle arbeidskrachten ook daadwerkelijk beschikken, over de juiste papieren en referenties voor hun specifieke taak. Door deze aanpak wil Zwitserland het aantal ongevallen bij de aanleg van spoorlijnen van SBB zo laag mogelijk houden.

Logische componenten van de blockchain, SBB

Integratie met het hele spoornetwerk van SBB

Veel ongevallen die gebeuren tijdens de aanleg of onderhoud van het spoor, komen vaak door malversaties tijdens het bouwproces en gesjoemel met buitenlandse arbeidskrachten, die niet over de vereiste kwalificaties beschikken voor de werkzaamheden die zij moeten verrichten. Blockchaintechnologie wordt hier gebruikt om alle documenten die betrekking hebben op de arbeidskrachten en het bouwproces veilig op te slaan. De eerste testen met deze decentrale applicaties bij SBB zijn inmiddels al met succes uitgevoerd en Zwitserland is van plan om deze toepassing te integreren met het hele spoornet.

Tunnelbouw

Gegevens toevoegen aan de blockchain van Ethereum

Bij de blockchain pilots is ook uPort betrokken, een platform dat zich voornamelijk richt op decentraal gedistribueerde toepassingen voor digitale identiteit. Arbeidskrachten die werkzaamheden verrichten voor SBB kunnen een mobiele app van uPort downloaden op hun smartphone en vervolgens persoonlijke gegevens toevoegen aan het blockchainnetwerk van Ethereum.

Werken aan het spoor, machines

Scannen van de QR-code

De applicatie zal de toegevoegde informatie vervolgens ophalen en omzetten in een QR-code. De arbeidskracht laat de QR-code scannen bij de gemeente die de werkvergunning uitgeeft en wanneer de scan succesvol kan worden afgerond, kan de arbeidskracht de transactie goedkeuren. Vervolgens wordt er een link naar de werkvergunning (of andere documenten) verzonden naar de mobiele app van uPort.

Passagierstrein, spoorwegen, SBB

Controle leidinggevende

Wanneer een leidinggevende de bevoegdheidsverklaring ook heeft gecontroleerd, krijgt de werknemer toegang tot de bouwplaats van SBB. Hierna kan allerlei arbeidsgerelateerde informatie worden opgeslagen in de blockchain, zoals de arbeidstijden en in- en uitklokken. Deze gegevens kunnen zorgvuldig worden vastgelegd, geregistreerd en bijgehouden op de blockchain. Door dergelijke blockchainoplossingen kan de Zwitserse overheid kosten besparen, worden de werkomstandigheden voor het personeel veiliger en kan data veel efficiënter worden gestroomlijnd.

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter