GENIUS Act: Amerikaanse cryptowetgeving

met Geen reacties

De GENIUS Act is een Amerikaans wetsvoorstel dat is bedoeld om zogenaamde stablecoins (die zijn ontworpen om een stabiele waarde te behouden, en vaak gekoppeld zijn aan een fiat-valuta zoals de dollar of de euro) te reguleren. Met de invoering van deze nieuwe wetgeving beoogt het Amerikaanse Congres om een uitgebreid federaal kader te creëren voor de regulering van deze ‘stabiele’ crypto-activa voor reguliere betalingen. De GENIUS Act (die met steun van beide partijen in de Amerikaanse Senaat werd aangenomen, heeft als voornaamste doelen om duidelijkheid te scheppen in de regelgeving, de bescherming van consumenten te verbeteren, en de algehele nationale veiligheid op de cryptomarkt (en traditionele markten) te waarborgen.

 

GENIUS Act, cryptowetgeving voor cryptomunten die zijn gekoppeld aan fiatgeld

 

Hiaten in de regelgeving

De GENIUS Act is specifiek bedoeld om hiaten in de wet- en regelgeving te dichten. De wetgeving ten aanzien van cryptomunten kent tal van hiaten, zoals een gebrek aan een uniforme internationale regelgeving, onvoldoende transparantie van reserves en onvoldoende toezicht op uitgevende instanties. Ook de klantbescherming en afwikkelingszekerheid laat nog altijd te wensen over. Zo is er doorgaans veel onzekerheid over terugbetaling bij faillissementen of systeemfalen. Bovendien is er een gebrek aan duidelijke AML/KYC-eisen die het risico op misbruik door criminelen verhogen. De huidige regels lopen dan ook enorm achter op de huidige technologische ontwikkelingen en economische impact van stablecoins.

 

Positie van de dollar behouden

De invoering van de GENIUS Act moet de systematische en illegale financiële risico’s gaan beperken, maar moet er ook voor gaan zorgen dat de dominante positie van de dollar in de digitale economie ook in de toekomst behouden blijft. Stablecoins zijn digitale activa die speciaal zijn ontworpen om een stabiele waarde te behouden ten opzichte van een vast bedrag in dollars, euro’s, ponden of vergelijkbare liquide activa die zijn bedoeld als officieel betaalmiddel.

 

Stablecoins: USDT (Tether) en USDC (USD Coin)

 

Auditeerbare reserves

De GENIUS Act bevat strikte regels voor stablecoin-uitgevers. Hun reserves moeten volledig transparant en auditbaar zijn. Bovendien krijgen toezichthouders op de financiële markten meer bevoegdheden. De nieuwe Amerikaanse wetgeving verplicht uitgevende partijen om hun reserves openbaar te maken, en onafhankelijke financiële audits te laten uitvoeren. De Amerikaanse toezichthouders (zoals de Fed en de SEC) krijgen formele controle. Door de invoering van de GENIUS Act krijgen consumenten meer zekerheid op de cryptomarkt en worden stablecoins betrouwbaarder. Echter, kan de invoering van de nieuwe cryptowetgeving het gebruik van de stabiele munten ook iets ingewikkelder maken.

 

Gespecialiseerd advies

De nieuwe regelgeving legt immers extra verplichtingen op aan stablecoin-uitgevers. De uitgevende partijen worden verplicht tot volledige reserve-audits, rapportages aan toezichthouders, en juridisch correcte contracten en disclosures. Hierdoor moeten ze vaak externe juridische en financiële experts inhuren, zoals accountants, compliance officers en ‘dure’ advocaten. Veel stablecoins zullen onder een licentiesysteem vallen. Die aanvragen kosten echter tijd en vragen om gespecialiseerd advies.

 

Fiat-backed reserves

Kleinere of buitenlandse partijen zullen moeite hebben om toegang te krijgen tot de Amerikaanse markt. Bovendien moeten sommige stablecoins hun structuur aanpassen, door bijvoorbeeld alleen ‘fiat-backed’ reserves te gebruiken en geen algoritmische modellen meer toe te passen. Deze aanpassingen kunnen de innovatie van de cryptomunten beperken en partijen dwingen om met juristen en toezichthouders samen te werken. De GENIUS Act vraagt dus om méér dan alleen maar technische kennis en uitgevers hebben meer juridische, boekhoudkundige en regelgevende expertise nodig. Dat maakt het hele ontwikkelingsproces (vooral voor kleine of nieuwe projecten binnen de crypto-industrie) een stuk ingewikkelder.

 

Stablecoins

 

Geautoriseerde uitgevers van stablecoins

Er zijn drie categorieën geautoriseerde uitgevers van stablecoins voor betalingsdoeleinden in de Verenigde Staten:

  • Deposito-instellingen
  • Niet-bank financiële instellingen met licentie
  • Gespecialiseerde stablecoin-maatschappijen

 

Deposito-instellingen

Deposito-instellingen zijn traditionele banken en kredietinstellingen die onder toezicht staan van bijvoorbeeld de Federal Reserve (Fed) of de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). Deze instellingen mogen stablecoins uitgeven omdat ze voldoen aan strenge kapitaal- en risicoregels, zoals bijvoorbeeld banken die USDC-achtige tokens kunnen uitgeven met fiat-dekking. Dit zorgt voor een hoge betrouwbaarheid en consumentenbescherming.

 

Niet-bank financiële instellingen met licentie

Niet-bank financiële instellingen met licentie zijn bedrijven die géén bank zijn, maar wél onder een speciaal licentiekader vallen. Ze moeten zich registreren bij een federale toezichthouder, zoals de Office of the Comptroller of the Currency (OCC) of de Fed, en voldoen aan vereisten zoals:

  • 1:1 fiat-reserve
  • Uitvoering van dagelijkse audits
  • Een adequaat risicobeheersbeleid

 

Gespecialiseerde stablecoin-maatschappijen

Gespecialiseerde stablecoin-maatschappijen zijn nieuwe entiteiten die uitsluitend bestaan om stablecoins uit te geven. Ze hebben géén bancaire activiteiten, maar krijgen een aparte vergunning. Deze ondernemingen vallen onder het toezicht van een specifieke nationale toezichthouder (bijvoorbeeld een nieuwe digitale autoriteit). Voor de gespecialiseerde stablecoin-maatschappijen geldt dat ze volledig transparant moeten zijn over reserves, en moeten zorgen voor reguliere reportages en onafhankelijke audits. Deze maatschappijen bieden dus ruimte voor innovatie, zonder dat elke uitgever van stablecoins een bank hoeft te zijn.

 

Een jongleur jongleert met de stablecoins USDT, USDC, DAI en PYUSD

 

Veiligheid en stabiliteit

Door alleen de drie bovenstaande instellingen toe te staan om stablecoins uit te geven kunnen de veiligheid en stabiliteit worden gegarandeerd, zonder de innovatie te belemmeren. Door drie duidelijke routes te bieden, ontstaat er meer ruimte voor grote banken, fintech-bedrijven én nieuwe spelers op de cryptomarkt – allemaal binnen een duidelijk, gecontroleerd kader. De GENIUS Act is momenteel (28-06-2025) nog niet ingevoerd als wet, maar moet eerst nog door het Huis van Afgevaardigden worden geloodst en vervolgens worden ondertekend door de Amerikaanse president. De wet is echter al wél goedgekeurd door de senaat, maar dus nog niet definitief. Na ondertekening wordt in de VS doorgaans een implementatieperiode geactiveerd, en de initiële voorwaarden treden doorgaans 18 maanden tot 3 jaar na ondertekening pas in werking.

 

Lees ook:

Wat houdt de nieuwe Europese crypto wetgeving precies in?

Wat is de MiCA regelgeving?

Wetgeving en crypto-activa

 

Terug naar boven ↑

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).