Hoe kan ik Bitcoins omzetten naar euro’s?

met Geen reacties

Er zijn verschillende manieren om Bitcoins en andere cryptocurrency’s om te zetten naar euro’s of andere traditionele valuta. Wie in digitale betalingseenheden wil gaan handelen heeft daarvoor een digitale wallet nodig. Een wallet voor digitale betalingseenheden is onderdeel van je account. Een adres vertegenwoordigt de publieke sleutel van een asymetrisch sleutelpaar. De eigenaar het sleutelpaar kan de private sleutel gebruiken om transacties van A naar B te ondertekenen. Alleen door het gebruik van de juiste sleutel kun je een geldige digitale handtekening creëren. Iedereen binnen het blockchainnetwerk kan die handtekening dan verifiëren en goedkeuren aan de hand van het bijbehorende adres. Het adres dat je publieke sleutel vertegenwoordigd.

Euroteken. Bitcoin omzetten in Euro's.

Spenderen van cryptomunten

Een wallet is je digitale portemonnee, met een setje van publieke en private sleutels. Deze sleutels worden gegenereerd door middel van een cryptografisch protocol. De Bitcoin client-software kan alle adressen in de wallet controleren op transactie-outputs op het blockchainnetwerk. Je wallet “bevat” dus geen digitale betalingseenheden, maar stelt je puur in staat om de cryptomunten te spenderen.

Bitcoin, blockchain.

Wat is Binance?

Een platform waarop je onder andere Bitcoins en andere virtuele valuta kunt verhandelen is Binance. Op Binance kun je geen cryptocurrency’s aanschaffen. Als je Bitcoins (of andere cryptocurrency’s) naar je Binance-account wilt overmaken, dan zul je deze eerst op een ander platform moeten kopen. Daar zijn verschillende platformen voor. Binance heeft ook een eigen digitale betalingseenheid: de Binance coin (BNB). Als je wilt gaan handelen in meerdere coins en alles onder één dak wilt hebben omdat dat het handelen eenvoudiger maakt, moet je er rekening mee houden dat het opslaan van “al” je crypto-coins op één plek je ook kwetsbaarder maakt voor diefstal. Als er namelijk iets fout gaat bij het platform waarop je alle cryptocurrency’s hebt opgeslagen, dan zou je alles kwijt kunnen raken. Zorg er daarom voor dat je alle virtuele valuta offline opslaat op externe opslag. Deze hardware wallets kun je overal kopen en maken handelen in digitale betalingseenheden een stuk veiliger.

Traditionele valuta. Bitcoins omzetten in traditionele valuta.

Cryptocurrency’s omzetten in euro’s of dollars

Bitcoins zijn digitale betalingseenheden en dat wil zeggen dat ze in principe alleen “elektronisch” bestaan. Als je deze munten wilt uitwisselen tegen euro’s of wellicht dollars, dan kan dat op verschillende manieren. Als je Bitcoins wilt omzetten naar echte “fysieke” euro’s dan zijn daar meerdere platformen voor. Op de wisselplatformen worden de wisselkoersen ingegeven door de vrije marktwerking op de cryptomarkt. Op de site CoinDesk kun je de wisselkoersen bekijken via de CoinDesk Bitcoin Price Index.

Stapel Bitcoins

 

Handelen op Coinbase

Om Bitcoins om te zetten naar euro’s moet je dus een platform of persoon vinden die graag Bitcoins wil kopen tegen euro’s. Daarvoor moet je eerst een geschikte crypto-service vinden en een account creëren op een platform zoals bijvoorbeeld Coinbase. Als je je Bitcoins “online” wilt verkopen, dan moet je daarvoor waarschijnlijk een vergoeding betalen voor de geleverde dienstverlening. De hoogte van die vergoeding zal afhankelijk zijn van de betalingsmethode die je kiest. Gebruik je je bankrekening, je Coinbase wallet of misschien wel PayPal?

Man achter laptop.

Afspreken met Bitcoin handelaren via LocalBitcoins

Naast de online uitwisseling kun je ook offline handelen. Als je je Bitcoins rechtstreeks wilt verkopen zonder gebruik te maken van de dienstverlening van Coinbase en zonder het betalen van een vergoeding, dan zou je iemand online kunnen zoeken die met je wilt handelen en “fysiek” met deze persoon afspreken. Er zijn platformen waarop je de geografische locatie van bitcoinhandelaren binnen je eigen regio kunt zien. Een van die platformen is bijvoorbeeld LocalBitcoins. Op dit platform moet je een account openen, aangeven dat je Bitcoins wilt verkopen en duidelijk specificeren hoeveel Bitcoins je precies aanbiedt. Ook moet je aangeven op welke locatie je graag wilt handelen. Op LocalBitcoins kunnen alle gebruikers een beoordeling geven over andere handelaren, waardoor het voor gebruikers mogelijk wordt, om de reputatie van de desbetreffende handelaar van tevoren te controleren. Voor deze dienstverlenging wordt een vergoeding in rekening gebracht van één procent.

Duim omhoog, duim omlaag.

Mycelium: handelen op lokaal niveau

Een ander platform is Mycelium. Ook hier kun je kopers op lokaal niveau vinden. Je kunt de kredietwaardigheid van gebruikers controleren en daarna met iemand afspreken op een locatie aan de hand van een chat programma. Als je dan eenmaal betaald bent voor het verkopen van je Bitcoins, dan moet je het betalingsbewijs bevestigen in je account. Mycelium zal de transactie dan voor je afronden. Er zijn echter nog veel meer manieren om mensen te vinden om Bitcoins te verhandelen, niet alleen online, maar ook op Bitcoin-bijeenkomsten. Wees echter altijd op je hoede, want het is dan vaak niet mogelijk op de reputatie van de handelaar te checken. Handelen met een onbekend persoon, kan inhouden dat je een deal met iemand maakt, waarbij je al je Bitcoins kwijtraakt.

Bitcoin ATM. Bitcoins omzetten in cash.

Cryptocurrency converters

Mijn voorkeur gaat uit naar handelen via veilige handelsplatformen, maar er zijn ook zogenaamde cryptocurrency converters. Met deze converters kun je je digitale betalingseenheden direct omzetten in euro’s, dollars of andere traditionele valuta. In dat geval moet je eerst aangeven welke cryptocurrency je wilt omzetten, de hoeveelheid en tegen welke traditionele valuta je de digitale betalingseenheden wilt uitwisselen. Als de transactie eenmaal is uitgevoerd kun je de fysieke euro’s cash opnemen uit een geldautomaat door middel van het gebruik van een pre-paid debetkaart. Om erachter te komen welke converter-dienstverlener betrouwbaar is, zul je zelf goed onderzoek moeten doen. Kijk goed wanneer de website is aangemaakt en lees zoveel mogelijk reviews van andere gebruikers. Richt je voor deze informatie niet op één enkele bron, maar probeer de informatie overal vandaan te halen, zodat je zelf een goed beeld kunt vormen over de veiligheid van een converter.

Bitcoin miner

 

Magnetic-money, BestChange en Okchanger

Op Magnetic-money.org kun je zien wat de beste wisselkoersen zijn bij verschillende populaire converters. Ook kun je hier een aardig beeld krijgen van de betrouwbaarheid en reputatie van de platformen. Ook BestChange biedt de mogelijkheid om wisselkoersen te controleren. Hier kun je ook statistieken van trends op de cryptomarkten bekijken van het afgelopen jaar. Ook Okchanger.com is een goed platform om wisselkoersen met elkaar te vergelijken en beoordelingen van andere gebruikers te lezen. Alle aanbevolen handelspartners worden voorzien van een “duimpje omhoog”.

Betalingsmethoden

Multifunctioneel betalingssysteem

Dan is er ook nog de mogelijkheid om gebruik te maken van elektronische betalingssystemen. In dat geval kun je de omzetting van cryptomunten naar euro’s zelf uitvoeren met één multifunctioneel betalingssysteem. Deze manier van converteren gaat via overschrijving of een pre-paid debetkaart. Hierdoor kun je hoge transactiekosten en vergoedingen vermijden. Sommige van dergelijke platformen stellen gebruikers in staat om cryptocurrency’s op te slaan, terwijl andere platformen automatisch de balans in je account omzetten naar euro’s of dollars.

 

Maatschappelijk draagvlak

Zoals je ziet zijn er tal van manieren om cryptomunten om te zetten naar traditionele valuta, tegen een redelijke vergoeding. Sommige diensten en geldautomaten zijn wereldwijd beschikbaar, maar er zijn ook dienstverleners die alleen actief zijn binnen een bepaald land of bepaalde regio. Dit zal je dus zelf goed moeten uitzoeken. Crypto-valuta zijn nog lang niet breed-maatschappelijk geaccepteerd en het gebruik ervan in onze “fysieke” wereld gebeurt nog maar mondjesmaat. Als Bitcoins en andere cryptocurrency’s opeens wel overal worden geaccepteerd, dan kan dat snel anders worden. Voorlopig zit dat er nog niet in. Digitale betalingseenheden winnen dan wel snel aan populariteit, maar er kleven nogal wat risico’s aan. De keuze voor een veilig en betrouwbaar platform is daarom dan ook de allereerste stap die je moet nemen als je wilt gaan handelen in cryptocurrency’s.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter