Wat is ICO HeadStart?

met Geen reacties

ICO HeadStart is een Nederlands platform dat zich richt op Initial Coin Offerings (ICO’s). Het platform – dat eind 2017 werd opgericht door Martin Bylsma, Nawid Habib en Aleksander Martinovic – moest een nieuwe mogelijkheid bieden aan investeerders, om op een veilige en vertrouwde manier te investeren in allerlei soorten projecten. Deze projecten zouden vooraf zorgvuldig worden geselecteerd door verschillende specialisten. Het bedrijf beweerde de ICO’s vooraf vakkundig te screenen voordat de projecten op hun website zouden worden vermeld. Naar eigen zeggen zouden de projecten worden getest aan de hand van verschillende criteria en analyses. Er werden echter geen projecten gerealiseerd en de investeerders bleven in onzekerheid achter.

Cryptocurrency's. ICO HeadStart richtte zich op financiering door middel van ICO's

Kennis en goedkeuring van the crowd

Het team achter ICO HeadStart wilde de kennis van ’the crowd’ gebruiken voor de goedkeuringen, door middel van stemrechten binnen de community van het platform. Hierdoor kon een inschatting worden gemaakt van hoe succesvol een crowdfunding via een Intitial Coin Offering zou kunnen verlopen. De ‘core business’ van ICO HeadStart was het bijeenbrengen van de financiële middelen voor blockchainprojecten en het leveren van de digitale infrastructuur waarop die projecten konden worden uitgevoerd.

 

ICO HeadStart en MOAT

Het cryptobedrijf lanceerde een eigen cryptocurrency: Mother of all Tokens (MOAT), die door investeerders konden worden aangeschaft. Met het token verkregen investeerders als het ware een aandeel in het bedrijf. Bij de eerste investeringsronde (pre-sale) werden de eerste miljoenen – naar verluidt ruim 11.500.000 euro – redelijk soepel binnengeharkt. ICO HeadStart werd daarbij ondersteund door oud DSB-topman Dirk Scheringa, die werd geëinstalleerd als CEO. Ondanks de woekerpolisaffaire en de uiteindelijke ondergang van de DSB Bank, werd hij in 2017 door de oprichters van ICO HeadStart enthousiast binnengehaald, vanwege zijn jarenlange ervaring als ondernemer. In een reclamespot presenteerde Scheringa het bedrijf als volgt:

 

“Ooit vertrouwden we de banken volledig. Ik ook. Echter is er nu een nieuwe tijd aangebroken. De tijd van blockchain. De tijd van ICO’s. De tijd dat we alles zelf willen gaan regelen. En daarom doen er al tientallen miljoenen investeerders mee. En iedere dag worden dat er meer. En ook mij hoeft u niet meer te vertrouwen, want het blockchainsysteem is honderd procent transparant, eerlijk en betrouwbaar.”

Grafiek. Inzakken van de cryptomarkt begin 2018.

Projecten kwamen niet van de grond

Het werd echter niet duidelijk waar het geld – dat tijdens de succesvolle crowdfunding was opgehaald – nu precies aan was besteed. Een situatie die al snel leidde tot onvrede bij de investeerders. De beleggers wachtten op projecten, maar die kwamen nooit van de grond. Volgens de oprichters van ICO HeadStart lag dat aan het inzakken van de cryptomarkt begin 2018. Na de ongekende Bitcoin-hype in december 2017 – waarbij de populaire cryptocurrency bijna een waarde van 20.000 dollar vertegenwoordigde – daalde de prijs begin 2018 met ongeveer 65%. Ook de koers van de meeste altcoins – die net zoals Bitcoin eind 2017 een piek hadden bereikt – was snel omlaag gegaan.

 

 

Geen token-waarde

ICO HeadStart hield zich niet aan de belofte om zijn cryptocurrency MOAT, verhandelbaar te maken op de verschillende crypto-exchanges. Doordat het crypto-bedrijf niets ondernam en MOAT niet verhandeld werd op de cryptohandelsbeurzen, was het token nauwelijks iets waard. Amper een maand nadat Dirk Scheringa tot ICO HeadStart was toegetreden, werd de oud DSB-topman alweer op een zijspoor gezet. De CEO werd gedegradeerd tot adviseur van het bedrijf, een functie die in de praktijk echter niet veel inhield. Naar eigen zeggen zouden Martin Bylsma, Nawid Habib en Aleksander Martinovic hem geen inzicht hebben willen geven in de werkelijke cijfers. Een paar maanden later verliet de gedesillusioneerde Scheringa het bedrijf. De oprichters gingen zonder hem verder.

 

Vastgoedproject in Brazilië

In augustus 2018 leek er dan eindelijk beweging in het project van ICO HeadStart te komen. Het bedrijf kondigde op een internationale crypto-website aan betrokken te zijn bij een innovatief bouwproject in Zuid-Amerika, samen met het Braziliaanse bouwbedrijf VCI S.A. Er zouden een aantal grote hotels worden gebouwd die onderdeel uitmaakten van de Amerikaanse ‘Hard Rock-franchise’, die bekend is van zijn talloze ‘Hard Rock Cafe’s’ wereldwijd. De bouw van de hotels – op verschillende locaties in Brazilië – zou worden gefinancierd met cryptocurrency’s. Bij de financiering van het vastgoedproject zou het zogenaamde ‘ROCK-token’ worden gelanceerd. De Braziliaanse vastgoedontwikkelaar VCI S.A. gaf echter geen enkele informatie over het crypto-project van ICO HeadStart, waardoor niemand kon verifiëren of het project wel echt bestond.

Onzekerheid

In het najaar van 2018 haalde ICO-HeadStart het hotel-project weer van de website, waardoor de investeerders wederom in onzekerheid werden gelaten. Niet veel later verlieten de meeste medewerkers van ICO HeadStart het bedrijf, omdat ze zich niet meer konden vinden in de manier waarop het bedrijf opereerde. De investeerders vreesden dat ze naar hun centen konden fluiten. Het bouwbedrijf VCI S.A. bouwt momenteel wel degelijk Hard Rock Hotels in de steden Fortaleza, Recife, Natal, Campos do Jordão, Foz do Iguaçu, Jericoacoara en lha de Sol. Maar er is echter geen enkel bewijs dat ICO HeadStart hier op enige manier bij betrokken is. Op dit moment (mei 2022) is de website van het bedrijf nog online, maar er wordt geen informatie gegeven over lopende projecten.

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter