Dirk Scheringa en ICO HeadStart

with Geen reacties

Blockchaintechnologie wordt steeds populairder en ook voormalig DSB-directeur Dirk Scheringa bemoeit zich er nu mee. Veel mensen krijgen nog steeds een rolberoerte als ze de naam van Dirk Scheringa ergens horen waaien. De oud politieman die ooit de overstap maakte van de rijkspolitie naar de financiële wereld. Ik kan het altijd enorm waarderen wanneer mensen het lef hebben om het roer compleet om te gooien, maar over de carrièreswitch van Dirk Scheringa heb ik zo mijn eigen gedachten. Ik heb liever dat een politieagent mij aanhoudt voor te hard rijden en mij een fikse bekeuring geeft, dan dat ik door een agent wordt aangehouden en vervolgens een of ander ondeugdelijk en vaag financieel product aan mijn broek heb hangen. Een louche financieel plan, waarvan ik de consequenties van zijn levensdagen niet kan overzien.

Politieagent. Dirk Scheringa is een oud politieman.

Woekerpolissen

Oud DSB-klanten krijgen nog steeds last van brandend maagzuur, als ze nog maar een fractie van een seconde terugdenken, aan de verrassingen die DSB in 2009 voor hen in petto had. De financiële crisis kwam toen net lekker op gang en er bleek als snel dat DSB-klanten veel meer moesten gaan aflossen, dan hen bij het afsluiten van deze financiële producten was voorgespiegeld. Nederland maakte geleidelijk aan kennis met de woekerpolissen. Ondeugdelijke producten die menigeen de financiële ellende introkken.

Crisis

Pieter Lakeman

Toen fraudebestrijder Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed: “Ik denk aan honderdduizend slachtoffers!”, het advies gaf aan DSB-klanten om onmiddellijk al het spaargeld op te nemen, werd er binnen twee weken meer dan 600 miljoen euro bij DSB weggehaald. Het faillissement van Scheringa’s bedrijf was dan ook snel een feit. Uiteindelijk kwam er dan wel een compensatieregeling, waarbij enkele miljoenen werden uitgekeerd, maar voor veel DSB-klanten blijft de hele situatie toch een hard gelag.

Dirk Scheringa en factoring.

Dirk Scheringa en Factoring

In 2011 begon Dirk Scheringa met zijn nieuwe onderneming “Dirk Scheringa Factoring (DFS)” een bedrijf dat zich bezighoudt met “factoring”. Dit is een bepaalde vorm van debiteuren-financiering, waarbij een ondernemer zijn facturatie en debiteurenrisico overdraagt aan een bedrijf dat gespecialiseerd is in schulden. Een ondernemer betaalt in een dergelijk geval een vergoeding aan het factoringbedrijf en het bedrijf zorgt ervoor dat de ondernemer zijn geld krijgt. Hierbij ontstond wellicht een situatie waarbij Dirk Scheringa geld verzamelde, bij mensen die misschien niet meer in staat waren om hun schulden af te lossen, omdat ze klant waren geweest bij DSB-bank. Een aparte situatie als je het mij vraagt: geld verdienen aan de financiële misère van oud-klanten die je met je eigen onderneming zelf gedupeerd hebt.

Startup
De website van ICO HeadStart

Dirk Scheringa en de OndernemersPartij

Ook had de heer Scheringa nog een tijdje politiek ambities. Het politieke uitstapje van Dirk Scheringa was gelukkig van korte duur. Nog geen jaar nadat hij zich had aangesloten bij de OndernemersPartij van Hero Brinkman, werd hij alweer geroyeerd, omdat bleek dat hij zijn contributie niet had betaald. Ook zijn inhoudelijke bijdrage aan de OndernemersPartij voldeed niet echt aan de verwachtingen. Exit dus.

Blockchainnetwerk
Wat is ICO HeadStart?

ICO HeadStart

Inmiddels heeft Dirk Scheringa zijn pijlen gericht op de blockchaintechnologie en is hij Chief Execution Officer Netherlands van de start-up ICO HeadStart. Dit bedrijf focust zich op het begeleiden en beoordelen van zogenaamde Initial Coin Offerings. De voormalig bromsnor heeft grote ambities en verzekert ons ervan dat banken over tien jaar niet meer zullen bestaan. Nou, dat schept vertrouwen: Dirk Scheringa die pleit voor een eerlijker en transparanter banksysteem! Gelukkig is blockchaintechnologie veel breder dan alleen maar cryptocurrency’s en Initial Coin Offerings. Gedecentraliseerde en gedistribueerde netwerken gaan de wereld veranderen op allerlei gebieden, maar ik geloof niet de Scheringa’s van deze wereld daar nu zo’n positieve bijdrage aan zullen leveren. Wij volgen de ontwikkelingen in ieder geval op de voet!

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van de blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor onze blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Leave a Reply