Deloitte Real Estate Nederland

Een bedrijf dat zich in Nederland focust op de integratie van blockchaintechnologie binnen de vastgoedsector is Deloitte. Deze financieel en zakelijk dienstverlener ondersteunt een aantal initiatieven en businessmodellen op dit gebied. Volgens Deloitte gaat het in deze sector op dit moment (2018) erg goed en zoeken investeerders nieuwe mogelijkheden voor hun investeringen. De combinatie van eigendom en technologie (PropTech), biedt nieuwe kansen op economisch gebied. Blockchaintechnologie waarbij alle data wordt gemanaged in decentraal gedistribueerde netwerken, staat inmiddels hoog op de agenda van menig vastgoedbedrijf.

Deloitte

 

Deloitte werkt samen met IBM, SAP en Consensys

Deloitte is een samenwerkingsverband aangegaan met een aantal grote spelers op blockchaingebied waaronder IBM, SAP (een producent van bedrijfssoftware voor het MKB en grotere organisaties) en Consensys (een ontwikkelaar van blockchainsoftware). Samen werken zij aan gebruiksvriendelijke blockchaintoepassingen voor consumenten en innovatieve businessmodellen voor het bedrijfsleven.

Blockchainnetwerk, Deloitte.

 

Deloitte maakt werk van blockchaintechnologie

Eén van de grootste voordelen van blockchainintegratie binnen de vastgoedmarkt is dat de kwaliteit van de beschikbare data binnen vastgoedondernemingen sterk kan worden verbeterd. Ook het delen van relevante informatie met de juiste partijen kan veel beter worden gestroomlijnd. Echter betekent blockchainintegratie ook meer transparantie en die ontwikkeling kan binnen de vastgoedbranche niet altijd op evenveel enthousiasme rekenen. Er zal in deze industrie dan ook een behoorlijke cultuuromslag moeten worden gemaakt, voordat deze branche de blockchain omarmt. Deloitte wil hier graag aan bijdragen.

Real estate, onroerend goed, blockchain, Deloitte.

Data binnen de vastgoedmarkt is sterk versplinterd

Hoe moeten vastgoedbedrijven in de toekomst omgaan met zaken als privacy, beheer van eigen data en data-uitwisseling met andere spelers binnen deze concurrerende markt? Eén van de grootste uitdagingen op blockchaingebied draait om het veilig opslaan en beheren van data. Er zijn vandaag de dag te weinig solide en veilige centrale opslaglocaties en daarnaast is die data ook nog eens sterk versplinterd. Ook het gebrek aan internationale standaarden voor datamanagement is een groot probleem.

Nodes, blockchainnetwerk, Deloitte.

 

Standaardisatie van datadistributie binnen de vastgoedsector

Een aantal organisaties die zich hard maken voor de ontwikkeling van internationale standaarden voor data-uitwisseling, hebben de International Real Estate Data Exchange Council (IREDEC) opgericht. Ook het Nederlandse Redex heeft zich hierbij aangesloten. IREDEC heeft als voornaamste doelstelling het harmoniseren van alle bestaande internationale standaarden voor het delen van data binnen de vastgoedsector. Die harmonisering van standaarden is nodig om te voldoen aan de vereisten van investeerders, fondsmanagers en dienstverleners , die actief zijn in verschillende landen wereldwijd. Blockchaintechnologie staat nog maar in de kinderschoenen en de vastgoedwereld staat erg argwanend tegenover deze ontwikkeling. Dat komt niet alleen door de manier waarop data binnen deze digitale ecosystemen wordt verspreid, maar ook door de schaalbaarheid die op dit moment nog zeer beperkt is. Bij Deloitte wordt gekeken hoe blockchaintechniek kan bijdragen aan de standaardisatie van data distributie.

Nodes, uitleg blockchain.

Eigendomsoverdracht en financiering van onroerende goederen via de blockchain

Deloitte doet onder andere onderzoek naar mogelijkheden voor de aan- en verkoop van onroerende goederen via Bitcoins. Ook wordt de digitale eigendomsoverdracht en financiering van objecten via blockchains onder de loep genomen. Daarnaast wordt bij Deloitte ook goed gekeken naar de meerwaarde van decentraal gedistribueerde huurcontracten (in de vorm van smart contracts).

Blockchain, blok.

FRED: een hypothetisch blockchainmodel voor de vastgoedsector

Een hypothetisch model van een blockchaintoepassing voor datamanagement binnen de vastgoedsector, is het Federated Real Estate Data network (FRED). Dit model beschrijft een netwerk waarin specifieke informatie (over aan vastgoed gelieerde zaken) binnen verschillende administratieve systemen wordt uitgewisseld. Deze administratieve systemen worden aangeduid als “FRED-leden”. De FRED-leden bevatten allemaal hun eigen informatie en communiceren die rechtstreeks met anderen, door middel van een API. Deze API stelt de FRED-leden in staat om documenten veilig via de blockchain met elkaar uit te wisselen.

Chain, ketting.

 

Validatie van transacties door proof of work

Clients gebruiken de blockchain om de aangeleverde data te controleren op juistheid en vervolgens te valideren. Het gaat dan bijvoorbeeld om data over de locatie van het onroerend goed, het type woning, de bouwkundige gesteldheid, informatie over voormalige bewoners en het bestemmingsplan van een pand. De grootboeken houden alle transacties bij. Vervolgens wordt gecontroleerd of deze transacties ook daadwerkelijk geldig zijn door middel van het cryptografische protocol (de proof of work via het miningproces). Bij het FRED-model van Deloitte wordt er als het ware een extra laag voorgesteld bovenop het blockchainprotocol, waardoor alle FRED-leden kunnen worden voorzien van voldoende informatie, om zo de semantiek achter iedere transactie te kunnen begrijpen.

Medewerkers van Deloitte bij het kantoor van Deloitte in Wenen.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).