Wat zijn binaire opties?

with Geen reacties

Dat cryptocurrency’s de afgelopen jaren sterk aan populariteit hebben gewonnen heeft naar alle waarschijnlijkheid voor een groot deel te maken met de lage spaarrente. Hierdoor zoeken veel mensen naar alternatieven om vermogen te vergaren. Ook het gedrag van de banken na de economische crisis zal het vertrouwen in deze financiële instellingen ongetwijfeld niet veel goed hebben gedaan. Met name de buitensporige salarisverhogingen van topmensen uit het bankwezen – de sector die door de belastingbetaler overeind werd gehouden – kunnen bij de gewone bevolking maar op weinig sympathie rekenen. Het zal ongetwijfeld noodzakelijk zijn dat CEO’s van financiële instellingen goed betaald moeten worden om deze topbestuurders binnen onze landgrenzen te houden, maar Joop en Trudy op de hoek zien dat toch echt anders. Zij hekelen de arrogante houding van banken en zien de exorbitante salarisverhogingen en de extra bonussen als graaien.

Bank

ESMA wil een verbod op binaire opties

Ook risicovolle beleggingsproducten zijn stilaan populairder geworden. Eén van de meest controversiële beleggingsproducten zijn zonder enige twijfel de zogenaamde binaire opties. Op dit moment worden er door de Europese financieel toezichthouder ESMA maatregelen getroffen, om de handel in binaire opties aan banden te leggen en de handel in CFD’s (contract for difference) zoveel mogelijk te beperken. Binaire opties worden in tegenstelling tot gewone opties nooit eigendom van de belegger. Bij binaire opties wordt gespeculeerd op de koers van financiële producten zoals aandelen en grondstoffen, maar de speculaties richten zich ook op traditionele valuta en cryptocurrency’s. Binaire opties zijn zo omstreden omdat de risico’s die met dergelijke beleggingen gepaard gaan heel erg groot zijn. Ook de Autoriteit Financiële Markten laat er geen misverstand over bestaan en waarschuwt beleggers voor deze riskante binaire opties.

Handelsbeurs, binaire opties, koers, grafiek.

Wat is het verschil tussen gewone opties en binaire opties?

Binaire opties ontlenen hun waarde aan andere financiële derivaten. Ze zijn dus net als gewone opties afgeleid van de koers van een onderliggend financieel product. Echter is er bij gewone opties sprake van écht bestaande financiële producten, bij binaire opties is sprake van virtuele financiële producten. Bij het afsluiten van een gewone optie hebben beleggers het recht om het onderliggende financiële derivaat tegen de uitoefenprijs te kopen, op het moment dat het financiële termijncontract afloopt. De uitoefenprijs is de prijs waartegen een koper van zogenaamde “call-opties” en “put-opties”, de actuele onderliggende waarde mag kopen. In de praktijk doen de meeste beleggers dit niet en nemen zij bij het aflopen van het termijncontract hun winst of verlies. Het recht voor beleggers om de onderliggende waarde op de einddatum te kopen of verkopen bestaat bij binaire opties niet. Dat komt omdat binaire opties alleen virtueel bestaan. Bij binaire opties wordt aan het einde van de looptijd alleen de waarde van het rendement uitgekeerd.

Laptop, handen, beursindex, koers, binaire opties.

Binaire opties in een versplinterde markt

Voor iedereen die snel van zijn of haar zuurverdiende centen af wil zijn binaire opties een echte aanrader, maar tegen beleggers die op een veilige en verantwoorde manier willen beleggen zou ik zeggen: blijf ver bij dit soort financiële producten uit de buurt! Dit soort opties hebben meer weg van gokspellen dan van financiële beleggingsinstrumenten. Gewone opties worden meestal verhandeld op traditionele beurzen zoals de Europese beursmaatschappij Euronext, maar de markt voor binaire opties is sterk versplinterd. Hierdoor bestaan er verschillende kleine markten die door verschillende effectenmakelaars zijn gecreëerd. Particuliere beleggers hebben zelf geen toegang tot deze markten. De integriteit van deze makelaars wordt dan ook volop in twijfel getrokken. Veel financieel experts vinden dat binaire opties niet thuishoren onder de noemer “financiële producten”, maar eigenlijk als kansspel onder het toezicht van de Kansspelautoriteit zouden moeten vallen.

Roulette, gokken, kansspel.

Wat is het verschil tussen binaire opties en CFD’s?

Iedere belegger die handelt in binaire opties maakt uiteindelijk winst of verlies. Je speculeert op een waardestijging van de opties of een daling ervan. Het één of het ander. Meer smaken zijn er niet. Bij binaire opties zijn namelijk maar 2 mogelijke uitkomsten. Een voordeel van binaire opties is dat je bij het voorspellen van de resultaten van beleggingen niet per se hoeft te beschikken over een heleboel informatie, waarbij je kunt inschatten hoeveel de prijs hoger of lager zal uitvallen dan de actuele koers. Het gaat er bij binaire beleggingen om dat je goed voorspelt of de prijs hoger óf lager uitvalt. In tegenstelling tot binaire markten, zijn markten voor CFD’s wél voor iedereen toegankelijk en kunnen beleggers hier gewoon kopen en verkopen. Beleggers worden nooit zelf de eigenaar van de financiële derivaten, maar kunnen op deze manier wel profiteren van de eventueel behaalde winsten. De CFD’s worden op een platform gekocht en de koersbewegingen van de aandelen, grondstoffen of buitenlandse valuta bepalen uiteindelijk de hoogte van de winsten of verliezen.

Man achter laptop.

Hefboomwerking bij CFD’s

Bij binaire opties staat de expiratiedatum altijd vast (dit is de datum waarop een termijncontract afloopt). Bij CFD’s is geen sprake van een vervaldatum. De looptijd van binaire opties is over het algemeen veel korter dan bij CFD’s. Dat betekent dat de handel sneller gaat, er vaker opties kunnen worden aangekocht en er sneller winst (of verlies) kan worden gemaakt. Bij het handelen in CFD’s zijn de transactiekosten over het algemeen vrij laag en bestaan meestal uit spread, commissie en zogenaamde overnight-rente. Deze laatste kosten worden gehanteerd wanneer je “overnight posities” laat staan. Een geopende positie gaat “overnight” indien de geopende positie om 23.00 (Nederlandse tijdzone) nog niet gesloten is). Bij CFD’s wordt er een hefboommechanisme gehanteerd. Deze hefboomwerking maakt het mogelijk om met een klein bedrag een hoge investering aan te gaan. Dat betekent uiteraard dat er op korte termijn grote winsten kunnen worden behaald, maar het betekent tegelijkertijd dat je hele grote verliezen kunt lijden, als de hefboom in je nadeel werkt. Houd daar voldoende rekening mee als je gaat beleggen met CFD’s.

Aandelenbeurs, binaire opties.

De kans op winst met binaire opties op de lange termijn is erg klein

In de praktijk is het nagenoeg onmogelijk om de lange termijn winst te behalen met deze riskante binaire opties. Doordat de verliezen bij deze financiële producten per definitie altijd hoger zijn dan de winsten, moeten de speculaties op koersbewegingen vaker goed dan fout zijn. Ik zal daarvan een voorbeeld geven:

 

Stel dat Robin van plan is om een binaire optie te kopen. Deze optie is gerelateerd aan de Amsterdam Exchange Index (AEX) en de beursindex staat op 427. Hij speculeert erop dat de index zal gaan stijgen. Robin koopt de binaire optie voor een bedrag van € 60 en bij winst wordt de volledige inleg (60 euro) plus € 50 winst uitgekeerd. De beursindex staat op een bepaald moment op 438 en dat betekent een juiste voorspelling van de koersontwikkeling. Robin krijgt niet alleen zijn inleg terug, maar krijgt daarbovenop ook 50 euro uitgekeerd. Robin is in zijn nopjes!

 

Uiteraard kan het ook anders uitpakken. Want als de AEX een tijdje later op 423 staat, dan wordt de optie niet uitbetaald. Sterker nog: Robin maakt niet alleen géén winst, maar hij verliest ook nog eens zijn volledige inleg. Zijn geïnvesteerde bedrag van € 60 is hij dus kwijt en Robin kan letterlijk fluiten naar zijn centen. Deze situatie geeft duidelijk aan dat de verliezen met binaire opties bij een dalende beursindex veel groter zijn, dan de winsten die je kunt behalen. Ook al voorspel je een bepaalde uitkomst even vaak goed als fout, dan nog maak je uiteindelijk op de lange termijn altijd meer verlies dan winst. Zeker voor beginnende beleggers zijn binaire opties wat mij betreft een “no-go zone”.

 

Risk, risico, binaire opties.

Bescherming tegen een negatief saldo

Niet alleen wil de Autoriteit Financiële Markten beleggers beter gaan beschermen tegen risicovolle financiële producten, ook de Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (ESMA) zet zich in voor een algeheel verbod op binaire opties. Ook de CFD’s hebben de speciale aandacht van de AFM en de ESMA. Handelen in CFD’s door particuliere beleggers, zou zoveel mogelijk moeten worden beperkt. Een van de grootste risico’s van CFD’s is het risico op een negatief saldo, waardoor er een hoge restschuld zou kunnen ontstaan. Wie wil gaan beleggen in CFD’s doet er dan ook verstandig aan om een keuze te maken voor een CFD-platform, waarbij géén negatief saldo kan ontstaan. Plus500 is zo’n platform en sluit posities automatisch als de margin te laag wordt.

Grafiek, financiële markten, binaire opties.

Hefboomlimieten bij het openen van posities

Ook zouden er hefboomlimieten moeten worden ingesteld bij het openen van posities. De hefboom versterkt niet alleen de winsten, maar ook de verliezen. Méér kans op winst betekent automatisch ook méér kans op verlies. En die verliezen moet je niet onderschatten. Het instellen van een hefboomlimiet kan de financiële schade dan beperken. Wie wil gaan handelen met CFD’s moet over voldoende kennis beschikken over alle aanwezige risico’s. Alleen wanneer je álle risico’s kent, ben je in staat om de risico’s te minimaliseren en risicomanagement op de juiste wijze toe te passen. Weet wat de risico’s zijn, analyseer en evalueer die risico’s en onderzoek grondig hoe je de risico’s zoveel mogelijk kunt beperken. CFD-markten zijn erg volatiel, dus risicomanagement ten aanzien van deze beleggingsvorm is dan ook geen gemakkelijke opgave. Allerlei factoren hebben invloed op de marktbewegingen. Nieuws, opinies, trends, maar ook politieke beslissingen hebben invloed op de markt. Welk platform je ook kiest: zorg er altijd voor dat je nooit meer kunt verliezen dan je inleg en zorg ervoor dat je het verlies ook daadwerkelijk kunt dragen.

Gevarendriehoek, verkeersbord, waarschuwing, uitroepteken, let op!

 

Ook CFD’s zijn zeer risicovolle financiële producten en alleen geschikt voor ervaren beleggers, die beschikken over voldoende kennis van deze beleggingsvorm!

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van de blockchaintechnologie? Meld je dan aan voor onze blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen.

Leave a Reply