Wat is Clarity?

met Geen reacties

Blockchainplatform Blockstack (dat in 2020 de nieuwe naam Stacks kreeg) ontwikkelde de nieuwe smart contract programmeertaal Clarity. Deze programmeertaal werd speciaal ontworpen om blockchain developers in staat te stellen om nog betere betrouwbare smart contracts te ontwerpen. In Clarity geschreven contracten zijn minder gevoelig voor fouten en kwetsbaarheden, die in het verleden hebben gezorgd voor flink wat schade en negatieve beeldvorming rondom blockchaintechnologie.

Clarity is Turing-incompleet

Smart contracts die niet goed zijn geprogrammeerd zorgen vaak voor grote problemen binnen blockchain-ecosystemen. In tegenstelling tot veel andere smart contract-talen is de programmeertaal Clarity ’turing-incompleet‘. Dat wil zeggen dat blockchainontwikkelaars statistisch kunnen analyseren wat de smart contractcode precies doet, nog voordat het digitale contract binnen het gedistribueerde grootboek wordt uitgevoerd.

Digitale overeenkomst, smart contract, twee zakelijke partners schudden handen

Smart contracts als onderdeel van decentrale applicaties

Deze scriptaal is geoptimaliseerd voor het creëren van krachtige en betrouwbare digitale overeenkomsten, die kunnen worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Niet alleen voor financiële transacties, maar ook bijvoorbeeld voor de overdracht van eigendommen. Clarity kan worden gebruikt voor het schrijven van opzichzelfstaande smart contracts, maar ook voor het schrijven van overeenkomsten die onderdeel zijn van de decentrale applicaties op het platform van Blockstack.

Ontwerpen en testen in een veilige digitale omgeving

Door de combinatie van smart contracts en apps, houden gebruikers zelf de volledige controle over hun eigen data. Hierdoor ontstaat er een betere wisselwerking tussen ontwikkelaars en gebruikers en kunnen developers hun blockchaintoepassingen in een veilige digitale omgeving ontwerpen en testen. Volgens Muneeb Ali van Blockstack PBC vormt Clarity een belangrijke aanvulling op het computernetwerk van Blockstack, dat nu verder kan worden uitgebreid met decentrale applicaties. Inmiddels ondersteunt de Blockstack blockchain al meer dan 140 verschillende dApps, waaronder applicaties voor goededoelenorganisaties, toepassingen voor bloggen en creatieve co-creatie op tal van terreinen.

Gereedschap, moersleutel, schroevendraaier, fine tuning.

Software Development Kit

Clarity, de begeleidende toolset en de Software Development Kit (SDK) zijn op dit moment (juli 2019) in de pre-release. Een smart contract dat in Clarity is geschreven bestaat uit twee onderdelen: data-ruimte en een reeks functies (deze functies zijn in principe privaat, tenzij ze zijn gedefinieerd als publieke functies). Clarity is een ‘list-processing language (LISP) en voorkomt dat er op compilerniveau fouten of bugs binnen het smart contract kunnen sluipen.

Blokketen, smart contracts

Hoogkwalitatieve dApps

De Clarity overeenkomsten kunnen worden geschreven op ieder besturingssysteem met een simpele teksteditor. Het Blockstack PBC team is zeer gefocust op een goede ondersteuning van blockchainontwikkelaars, bij het ontwerpen van hoogkwalitatieve dApps en zal de komende jaren enthousiast verder bouwen aan zijn gedecentraliseerde computernetwerk.

Chain, ketting.

Blockstack token-sale

Inmiddels heeft Blockstack laten weten dat de aankomende coin offering (tokenaanbieding) is gekwalificeerd onder de A+ verordening door de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse toezichthouder op de effectenbeurzen. Dat betekent dat Blockstack het eerste blockchainplatform is dat officieel toestemming heeft gekregen van deze toezichthouder, om zijn tokens te verkopen onder ‘regulation A+‘. Deze verordening bevat onder andere regels omtrent investeringen in blockchaintoepassingen. Naast geaccrediteerde beleggers kunnen nu ook andere gebruikers deelnemen aan de tokensale van Blockstack.

 

 

Waar kan ik Stacks (STX) aanschaffen?

De tokens van Blockstack – de zogenaamde “Stacks (STX)” – kunnen onder andere worden gebruikt voor de registratie van digitale eigendommen en domeinnamen. Daarnaast kan STX worden gebruikt voor het ontwerpen en uitvoeren van smart contracts. Blockstack doet ongeveer $ 28 miljoen Stacks in de aanbieding en de prijs van STX is $ 0,30 per cryptocurrency-token. Gebruikers die willen deelnemen aan de Stacks tokensale kunnen zich registreren op de website www.stacks.co.

 

Meer weten?

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter