Verschillende eigenschappen
Zowel encryptie als hashfuncties zijn methoden om gegevens binnen digitale systemen (zoals de blockchain) te beveiligen, maar ze dienen verschillende doelen en hebben ook verschillende eigenschappen. Encryptie is een proces waarbij gegevens worden omgezet in een onleesbare vorm (ook wel ‘cipher-tekst’ genoemd), met behulp van een specifieke sleutel (key). Deze sleutel is nodig om de cipher-tekst weer terug te zetten naar de oorspronkelijke leesbare vorm (plain-tekst). Encryptie wordt voornamelijk gebruikt om vertrouwelijke informatie te beschermen tijdens de verzending of opslag, zodat alleen geautoriseerde personen (die in het bezit zijn van de juiste sleutel) toegang hebben tot de originele inhoud.
Hashwaarde
Hashfuncties daarentegen zijn een ‘eenrichtingsproces’ waarbij invoergegevens worden omgezet in een vaste, unieke reeks karakters. Deze unieke reeks karakters wordt de ‘hashwaarde’ genoemd. De hashwaarde vertegenwoordigt de oorspronkelijke gegevens op een onomkeerbare manier. Hashfuncties worden vaak gebruikt om de integriteit van gegevens te verifiëren. Zelfs hele kleine wijzigingen in de invoergegevens leiden tot aanzienlijke veranderingen in de hashwaarde. Dit maakt hashfuncties handig (maar vooral betrouwbaar) om te controleren of gegevens die binnen digitale systemen worden verwerkt, niet zijn gemanipuleerd.
Vertrouwelijkheid en integriteit van gegevens
Het verband tussen encryptie en hashfuncties ligt in het feit dat beide technieken beveiligingsmaatregelen bieden, maar voor verschillende doeleinden. Encryptie beschermt de vertrouwelijkheid van gegevens, terwijl hashfuncties de integriteit van gegevens waarborgen. In sommige gevallen werken en encryptiemethoden en hashfuncties met elkaar samen. Wanneer wachtwoorden worden opgeslagen, dan wordt vaak een ‘hash’ van het wachtwoord opgeslagen, in plaats van het wachtwoord zelf. Als een gebruiker probeert in te loggen, wordt de hash van het ingevoerde wachtwoord vergeleken met de opgeslagen hash om te verifiëren of het wachtwoord correct is, zonder het daadwerkelijke wachtwoord prijs te geven.
Cryptografische versleuteling
Encryptie maakt gegevens dus onleesbaar voor onbevoegden, terwijl hashfuncties de integriteit van de gegevens garanderen door unieke hashwaarden te genereren. En hoewel encryptie en hashfuncties verschillende doelen dienen, kunnen deze methoden samenwerken om robuuste gegevensbeveiliging te bieden. Encryptie en hashfuncties worden vaak samen gebruikt binnen blockchain-ecosystemen, om de veiligheid en integriteit van het netwerk te waarborgen. Binnen een blockchainnetwerk worden transacties en andere gegevens meestal versleuteld, voordat ze aan het gedistribueerde grootboek worden toegevoegd. Encryptie zorgt ervoor dat de inhoud van de transacties alleen toegankelijk is voor geautoriseerde partijen met de juiste sleutels. Dit help bij het beschermen van de vertrouwelijkheid van de gegevens op de blockchain.
Veilige opslag en overdracht van gegevens
Hashfuncties zorgen ervoor dat iedere transactie in het netwerk wordt ‘gehasht’ en de resulterende hashwaarde wordt opgenomen in het volgende blok van de blokketen. Doordat zelfs kleine wijzigingen in de gegevens leiden tot een geheel andere hashwaarde, is het eenvoudig om te constateren of er met de gegevens is gerotzooid. Het hashing-proces is dan ook zeer belangrijk bij het creëren van onveranderlijkheid van gegevens binnen de blockchain. De wisselwerking tussen encryptie en hashfuncties binnen blockchain-ecosystemen, zorgt ervoor dat gegevens veilig worden opgeslagen en overgedragen, terwijl de integriteit ervan wordt gewaarborgd. Hierdoor kunnen blockchainnetwerken vertrouwen bieden zonder de aanwezigheid van een ‘centrale’ autoriteit, wat essentieel is voor toepassingen zoals crypto-activa, smart contracts en gedecentraliseerde applicaties (dApps)
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!